«Інтер» не врахував права 12-річної породіллі при показі шоу «Стосується кожного» — Незалежна медійна рада

i75_ArticleImage_131173

Незалежна медійна рада вважає, що при трансляції програми «Стосується кожного» (9 та 13 жовтня 2017 року) телеканал «Інтер» порушив вимоги Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних осіб).

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що телеканал «Інтер» при показі передач «Стосується кожного» від 9 та 13 жовтня 2017 року припустився порушень Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних осіб, а ведучий передачі, Андрій Данилевич, порушив професійну вимогу виявляти обережність при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми, повідомляє «Детектор Медіа».

Про це йдеться у висновку Незалежної медійної ради №19, поширеному 23 жовтня.

З огляду на значний розголос в українських медіа, Незалежна медійна рада вирішила за власною ініціативою розглянути на предмет відповідності законодавству та професійним стандартам діяльності журналіста випуски передачі «Стосується кожного», що транслювалися телеканалом «Інтер» 9 жовтня та 13 жовтня 2017 року. У випусках розповідалася історія 12-річної дівчинки зі Львівської області, яка народила дитину. В той час як у першій передачі обговорюється низка проблем, пов’язаних із раннім батьківством, сексуальним вихованням і статевим дозріванням, друга передача повністю присвячена обговоренню та пошукам потенційного батька дитини 12-річної дівчинки; при цьому, серед підозрюваних – трійко її родичів.

Незалежна медійна рада вкотре наголосила, що хоча подібна тематика не має замовчуватися й толеруватися в суспільстві, а отже національні медіа мають її висвітлювати, й це є внеском у публічні дебати всередині суспільства, медіа при цьому не позбавляються від обов’язку дотримуватися законодавства та професійних стандартів журналістики. Усвідомлюючи це, телеканал «Інтер» був зобов’язаний утриматися від деталізації інформації про дівчину та забезпечити її приватність, наголосила Незалежна медійна рада.

Натомість, на всю країну було показано обличчя малолітньої породіллі, її прізвище та ім’я, а також зазначено її місце проживання, що лише збільшило потенційну аудиторію глядачів, яка знала про випадок. Так само сумнівним із точки зору дотримання права на приватність є показ в ефірі облич та імен двох неповнолітніх родичів, які можуть бути батьками дитини – а, отже, підпадати під кримінальну відповідальність.

Незалежна медійна рада окремо звернула увагу на поведінку ведучого передачі, Андрія Данилевича. Як журналіст, він мав би бути особливо обережним при висвітленні питань пов’язаних із дітьми. Натомість у випуску від 9 жовтня він, фактично, влаштовує допит дитині, закидаючи її запитаннями, на які отримує односкладові відповіді. Ведучий взагалі не зважає на дотримання інтересів дитини; натомість, своїми питаннями він хоче досягнути лише однієї мети: отримати більше шокових фактів задля подальшого обговорення їх у рамках програми. З огляду на це, Незалежна медійна рада встановила в діях Андрія Данилевича порушення вимог щодо належної обережності при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: