Лікар-інфекціоніст: Людина сама повинна слідкувати за тим, що вона їсть

їжаа
фото: Вікіпедія

Відсвяткували важливу дату в закладі громадського харчування, після чого опинилися на лікарняному ліжку. Такими заголовками останній тиждень рясніли українські ЗМІ. Усе – через інциденти у Львові, де одразу кілька компаній відвідувачів заявили про те, що отруїлися в ресторані «Панська чарка».

Випадки отруєння людей в кафе і ресторанах України не поодинокі. Серед них, зокрема ті, що спричинені несвіжими продуктами, або ж халатним ставленням працівників до роботи та сантарно-гігієнічних умов праці.

 Тож як вберегти своє здоров’я в закладах громадського харчування та якими є перші симптоми отруєння – Дивись.інфо розповіла лікар-інфекціоніст вищої категорії Ірина Камінська.

Відсвяткували важливу дату в закладі громадського харчування, після чого опинилися на лікарняному ліжку. Такими заголовками останній тиждень рясніли українські ЗМІ.

Усе – через інциденти у Львові, де одразу кілька компаній відвідувачів заявили про те, що отруїлися в ресторані «Панська чарка».

Випадки отруєння людей в кафе і ресторанах України не поодинокі. Серед них, зокрема ті, що спричинені несвіжими продуктами, або ж халатним ставленням працівників до роботи та санітарно-гігієнічних умов праці.

Тож, як вберегти своє здоров’я в закладах громадського харчування та якими є перші симптоми отруєння Дивись.info розповіла лікар-інфекціоніст вищої категорії Ірина Камінська.

— Пані Ірино, наскільки часто у нашому місті трапляються схожі випадки з отруєнням у закладах громадського харчування?

— Доволі часто, і так щороку. І в такий літньо-осінній період досить часто є, щороку є. І, можна сказати, щомісяця в такий період є.

— Моделюємо ситуацію: людина була за бенкетним столом у закладі громадського харчування. Опісля прийшла додому і відчула слабкість. Це є підставою для занепокоєння, що вона ймовірно отруїлася? І які взагалі основні симптоми?

— Симптомами є нудота, дискомфорт в шлунку, здуття живота, може бути остуд, тобто озноб більш по-народному, підвищення температури, блювання, дизфункція кишківника.

— Що порадите робити в перші години після того, як ці симптоми проявилися?

— Якщо симптоми проявилися, найперше і найкраще – це промивання шлунку можна в домашніх умовах зробити. В перші години. Якщо до 6 годин – це найкраще промивання шлунку. Прийом ентеросорбентів.

Промивання шлунку робиться, як правило, з 2-3-% розчином харчової соди. Береться столова ложка на літр води кімнатної температури. Якщо є харчова токсикоінфекція, перші 6 годин збудник є у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту (шлунок, дванадцятипала кишка). Це в умовах домашніх. А найкраще, найефективніше, найправильніше – звернутися чи в поліклініку, чи в стаціонар до фахівця.

фото: Like.Sumy.ua

— Що зазвичай є основною причиною отруєння людей – неякісні продукти чи халатність працівників?

— Ви знаєте, причин може бути багато. Може бути і захворювання однієї людини, яка не те що халатна, яка і не знає про те, що є носієм тієї чи іншої бактерії. Чи патогенної, чи умовно патогенної. Звичайно тоді, якщо людина є носій, є порушення санітарних умов праці, санітарної гігієни і культури. Але можуть бути і продукти.  У вакуумних упаковках так само, якщо продукти зберігаються. Чи на базарах, чи в магазинах. Тепер є і порушення збереження, і порушення при продажі. Зараз люди можуть так говорити. Власне, що немає служби, яка б детально за цим слідкувала.

Читайте також: У Львові кожного дня труяться люди, – лікар-епідеміолог

— Тобто, коли була СЕС і проводила перевірки, було добре?

— Епідеміологічна служба як працювала – було добре. Вівся контроль.

— Коли пацієнти звертаються до фахівців, які інфекції найчастіше вдається виявити?

Це може бути і шигельоз, хоча в нас давніше вже його не було. Тобто це є дизентерія, чарвінка. Вона була колись дуже поширена. Зараз вже немає таких спалахів. На сьогоднішній день – це сальмонельоз. Хоча колись він був дуже страшною інфекцією, в зв’язку з тим, що медицина все таки йде вперед, фармація йде вперед, цей збудник вдається досить нормально побороти.

— Наскільки, наприклад, сальмонельоз є шкідливим для людського організму?

Це є ураження цілком не тільки шлунково-кишкового тракту, можуть бути і пневмонії. Якщо людина захворіла, візьмемо середню тяжкість, йде ураження шлунково-кишкового тракту, тут страждають всі органи травного тракту: і печінка, і підшлункова.

— Ним можна заразитися і в домашніх умовах, правильно?

— Можна. Може людина купити яйця на базарі чи фермерські, чи не фермерські, чи домашні, і серед тих здорових яєць буде одне, яке спричиняє захворювання. Найкраще йти до лікаря, відслідкувати. Тут дуже ще залежить, чи подають пацієнти правильно інформацію. Люди часом на другий, третій день перебування в стаціонарі згадують, а вони ще їли те, те, те. Тобто людина сама повинна слідкувати за тим, що вона їсть, як харчується. І той продукт, який вона їсть – вона повинна його аналізувати: чи він був із запахом, який смак того продукту.

 Читайте також: У Києві 16 людей отруїлися суші

— Як себе правильно поводити в закладах громадського харчування: яких речей не варто чіпати, бо там може бути скупчення небезпечних бактерій, чи часто варто мити руки і чого не потрібно їсти багато? Якщо такі правила звісно є.

Звичайно. Якщо люди відвідують заклади громадського харчування, та навіть вдома, повинні мити перед їжею руки. В закладах можуть бути кондиціонери, які так само можуть бути розсадником бактерій. Хочу вам сказати, коли є сухе повітря, кишкові інфекції та сальмонельоз, можуть бути в пилі, можуть бути на карнизах ті бактерії, і з повітрям заноситися. Це не обов’язково, щоб чітко було таке, що заражений саме продукт. Заклади харчування приймають дуже багато людей. Звичайно, там мусить бути посилена дезінфекція, посилений дезрежим, нагляд за продукцією. За цим повинна людина конкретна слідкувати.

Спілкувався Олег ГАЛІВ, фото – ілюстративні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: