Медична реформа у питаннях і відповідях (тест)

83882

ІА Дивись.info пропонує пройти тест на знання медичної реформи. Аби ви не розгубилися, пропонуємо вам кілька підказок напочатку.

ІА Дивись.info пропонує пройти тест на знання медичної реформи. Аби ви не розгубилися, пропонуємо вам кілька підказок на початку.

Верховна Рада проголосувала за медичну реформу ще минулого тижня. Утім і досі у Мережі можна побачити чимало коментарів людей, які не розуміють, що змінить реформа особисто для них, а з екранів телевізорів одіозні політики продовжують розповідати, що це «геноцид українців». Чи так це насправді та наскільки ви знаєтеся на медичній реформі, пропонуємо перевірити.

Перед тим, як братися до тесту, пропонуємо трохи освіжити і закріпити свої знання.

Коли прийняли медичну реформу?

Проект закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» (6327) в першому читанні прийняли ще 8 червня. Після того до нього направили 893 правки, утім далеко не всі були прийняті. Зрештою, Верховна Рада схвалила фінансування медичної реформи, ініційованої Міністерством охорони здоров'я, 19 жовтня. «За» проголосували 240 депутатів.

То які правки все ж внесли до законопроекту?

Є три великі зміни, які внесли за рахунок правок:

  1. Вилучені положення про запровадження міжнародних настанов шляхом визнання їх джерел.

«Відмова від визнання міжнародних медичних настанов (протоколів) означає, що українців і далі лікуватимуть не за міжнародними стандартами, а так, як хочуть, продовжать нав’язувати застаріле лікування та ліки, замість нових підходів та практик, які використовують в розвинутих країнах, — заявила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. — Замість того, щоб прагнути до підвищення рівня медицини, ми на рівні закону залишимо лікування радянськими методиками, що неприпустимо. Коли українець в пошуках кращої медицини їде до Німеччини або Ізраїлю, його там лікують не «як українця», а як людину. Лікування онкології, чи діабету в українця, американця чи француза нічим не відрізняються».

Утім, на думку експерта з питань медичної реформи «Реанімаційного пакету реформ» Олександра Ябчанки, це не проблема, оскільки «є постанова уряду, яка дозволяє користуватися протоколами, базованими на доказовій медицині».

  1. Вилучили положення про співоплату.

Від самого початку МОЗ планувало ввести разову співоплату при захворюванні в розмірі 20% мінімальної зарплатні (640 грн.) в госпіталі та 1,5% мінімальної зарплатні (48 грн) на рівні амбулаторного лікування.

Утім, правки вилучили такий механізм і тепер буде два пакети медичних послуг: один повністю оплачуватиме держава, інший — пацієнт. За словами Олександра Ябчанки, якби були співоплати, то пакет, який оплачувала би держава, був би більший.

Читайте також: Прощавай, радянська медицино, – депутати проголосували за медреформу

«Забравши співоплати, фактично депутати зменшили цей об’єм гарантованого пакету, — зазначає експерт. — Для прикладу, у нас є тисяча послуг, які коштують два мільйони гривень. У нас є півтора мільйона гривень. Що тоді що відбувається? Є лише два варіанти виходу з цієї ситуації. Перший: держава купує ті послуги, які коштують півтора мільйона, а решту послуг громадяни купують самі. Але є другий варіант, коли держава каже, що ми ці півтора мільйона розставляємо таким чином: купуємо 500 послуг повністю, ще 400 послуг частково – 85% платить держава, а 15% платить сам громадянин. І ще 100 послуг залишаються повністю на плечах громадянина. Депутати вибрали перший варіант, забравши співоплату».

Зазначимо, що гарантований пакет медпослуг має розрахувати Кабмін, а затвердити Верховна Рада.

  1. Внесено положення про можливість фінансування первинної ланки через механізм субвенції.

За початковим задумом, з 2018 року закон мав переводити «первинку» на принцип «гроші ходять за пацієнтом». У такому випадку держава як уповноважений орган укладає контракти з тими, хто надає первинну допомогу (або з медзакладом, або з лікарем-ФОПом). Натомість нардепи вирішили на перехідний період все ж виділяти місцевим органам влади медичну субвенцію, тобто гроші з державного бюджету. Які це будуть кошти, як саме держава фінансуватиме медзаклади тощо має вирішити Кабмін.

Коли мені обирати свого лікаря і як це зробити?

Обирати можна вже. Але старт реформи первинної ланки медицини запланований на 1 січня 2018 року. Далі, в залежності від того, наскільки готовий той чи інший регіон, розпочинатимуться приписні кампанії.

Людина може обрати своїм лікарем будь-кого, незалежно від місця реєстрації. З медиком потрібно буде укласти декларацію, свого роду, контракт.

Читайте також: Для лікарів і пацієнтів: експерт розповів, що передбачає медична реформа (інтерв’ю, інфографіка)

«Змінювати сімейних лікарів можна за бажанням і без прив’язки до місця реєстрації. Відтак, пацієнт має право обирати не лише серед персоналу найближчої поліклініки, а й серед медпрацівників інших установ», — зазначає Олександр Ябчанка.

А от єдиним способом знайти саме того лікаря, який буде надавати якісні послуги, експерт називає цікавість.

«У нас просто є ілюзія, що хтось нам щось принесе вже готове. Але це ілюзія! Що має зробити міністерство? Воно має розробити правила, за якими діятиме нова система. І воно це робить. Нам треба до цього процесу підключитися теж, бо якщо ми цього не зробимо, то так і будемо сидіти у системі охорони здоров’я імені Радянського союзу», — додає Олександр Ябчанка.

За що, зрештою, платитимуть пацієнти з власної кишені?

Наразі немає кінцевого переліку послуг, які будуть 100% безкоштовними, а які платними для пацієнта. Але відомо, що держава оплачуватиме послуги з первинної допомоги (сімейні лікарі, терапевти, педіатри); екстреної допомоги (різке погіршення стану здоров’я, серцевий напад, інсульт, гострий апендицит, ниркова недостатність, запалення легенів тощо); паліативної допомоги — перш за все, адекватне знеболювання; лікування у вузьких спеціалістів за направленням сімейного лікаря та планове лікування у рамках програми медичних гарантій.

Кожна медична послуга матиме визначений тариф, який буде платити лікарні держава.

Для дороговартісного лікування, як і сьогодні, будуть існувати цільові програми, продовжать діяти програми лікування онкології, гепатитів, СНІДу та ін.

Читайте також: МОЗ: Інформація про платні пологи з 2019 — фейк

Наразі відомо, що точно платною буде естетична медицина.

Якщо у держави немає грошей зараз, то звідки вони з’являться після запуску реформи?

В проекті бюджету 2018 року передбачені кошти на медичну реформу. Цьогоріч уряд заклав рекордну суму на фінансування сфери охорони здоров'я — 112,5 млрд грн.

Обсяг коштів на програму медичних гарантій передбачений в розмірі не менше 5% ВВП.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: