Позов Дворянин – безпідставний, - Львівська облрада

IMG_6759

26 жовтня має відбутися перше судове засідання за позовом депутата облради Парасковії Дворянин до керівництва Львівської обласної ради щодо зняття її з посади першого заступника голови облради.

26 жовтня має відбутися перше судове засідання за позовом депутата облради Парасковії Дворянин до керівництва Львівської обласної ради щодо позбавлення її посади першого заступника голови облради.

Втім на думку юристів облради, позов є безпідставним. Позицію облради Дивись.info конкретизував начальник відділу правової та кадрової роботи ЛОР Андрій Мельник.

Наскільки на Вашу думку є обґрунтованим позов, поданий проти облради?

Насамперед хочу уточнити, що це позов не до голови ЛОР, як це подавали деякі ЗМІ, а до обласної ради. Пані Дворянин хоче скасувати рішення обласної ради щодо припинення її повноважень як першого заступника голови ЛОР.

Щодо самого позову в нас є чітка позиція. Ми ретельно проаналізували позовні вимоги, правову позицію пані Дворянин і можемо однозначно сказати, що позов є безпідставним. Чинне законодавство достеменно регламентує процедуру припинення повноважень заступників, і в тому числі першого заступника голови  ЛОР, і визначає для цього певні передумови.

Перш за все, це має бути відповідний проект рішення, по друге - пропозиція не менше третини депутатів. Голосування має бути таємним. Відповідно, обласна рада дотримала всіх цих положень. Був проект рішення, був  заслуханий  звіт першого заступника, було засідання і висновок постійної комісії, була пропозиція, якщо не помиляюся, понад 30 депутатів про внесення питання в порядок денний. Було проведено процедуру таємного голосування, під час якого більшістю депутатів було підтримано припинення повноважень першого заступника голови ЛОР. Тобто всі вимоги законодавства щодо процедури були строго дотримані.

В позові немає жодного обґрунтування, яке б підтвердило протилежне. Більше того хотілося б зауважити, що людина, яка вважає, що її  права порушили, за логікою мала подати позов відразу. Натомість було багато інтерв’ю, де розповідалося, що ЛОР порушила всі можливі норми законодавства, а сам позов поданий лише через півроку. Це, на мою думку, свідчить про слабку правову позицію. Хотів би також зауважити, що в самому позові є певні процесуальні порушення, про які ми будемо говорити під час судового засідання і ставити певні питання перед суддею.

Чи визначає законодавство причини для звільнення першого заступника облради?

Причини, з яких може бути звільнено першого заступника облради, в законодавстві не визначені. Треба розділяти посади, яку наприклад займаю я, і яку займала пані Дворянин, вони є різні по своєму статусу. Її посада є виборною. Відповідно до неї застосовується дещо інша специфіка кодексу закону про працю і зокрема ст.41 визначає додаткові підстави припинення повноважень.

Це якраз є припинення повноважень посадової особи органу влади. Це відрізняє причини звільнення, які наприклад застосовуються до мене, як до посадової особи. Всі знають, що був заслуханий звіт першого заступника за результатами діяльності за 2016 рік і депутати висловили свою позицію, що на їхню думку перший заступник недостатньо належним чином виконувала свої обов’язки.

Це по суті і є підставою, щоб питання про припинення повноважень було поставлено на голосування. Тобто, якщо коротко підсумувати, то все відштовхується від того, що це є виборна посада і до неї застосовується інша специфіка законодавства.

Нагадаємо, 5 квітня, під час позачергової сесії Львівської обласної ради депутати облради визнали роботу першого заступника голови Львівської обласної ради Парасковії Дворянин незадовільною, і достроково припинили її повноваження.

Сама ж Парасковія Дворянин заявила, що буде судитися з ЛОР, але не за посаду.  На її думку, під час звільнення було дуже багато порушень, зокрема і процедурних. «Ми хочемо показати, як у Львівській облраді порушують процедуру, регламент і закони» - заявляла пані Дворянин.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: