Генерал СБУ назвав свою версію замаху на Мосійчука

Vasyl_Vovk

Причиною замаху на народного депутата Ігоря Мосійчука могли бути його фінансово-бізнесові інтереси.

Таку думку висловив екс-начальник Головного слідчого управління Служби безпеки України Василь Вовк,пише InfoResist.

«У мене є не своя позиція, а професійна і відверта, без політичної заангажованості. Кожен, хто заангажований політично, він «зобов'язаний за своїми функціональними обов'язками» говорити про російський світ, про кремлівські номери на мопеді. Тому я їх не засуджую. Я згадую російську співачку, яка співала про чоловіків: «кожен, хто не перший, той у нас другий». Тому навіть той же Тарас Чорновіл каже, що це не перша версія, але друга точно, що тут рука Москви. Звичайно, виключати, я завжди говорив, будь-яку версію не потрібно. Мені сподобалася вчора позиція на місці злочину, під час огляду місця події, першого заступника прокурора Києва. Він каже: «Ми побачили, що був замах, ми побачили, що був вибух, ми побачили, що це злочин. Зареєстрували його. А говорити про версію, коли ще не проведена експертиза вибухового пристрою, вибухівки, поки ще не встановлені інші обставини, це не правильно». Ось це правильна позиція, вибачте за гру слів», - сказав він.

Вовк при цьому заявив, що не виключає версію участі або росіян, або російських спецслужб, або російських бандитів, або російських терористів, або російських кадирівців.

«Нехай розглядає слідство, це буде правильним. Але на сьогодні я хотів би сказати, щоб трохи зупинити цих кремлівських речників, тому що вони, таким чином, ФСБ піднімають рейтинг, всюди. Хочу сказати, що настільки розширена агентура ФСБ. У ВР тридцять відсотків депутатів дали підписку про співробітництво навіть ще не з ФСБ, а КДБ. Тому, якби вони хотіли знищити народного депутата або народних депутатів, вони б отруїли під куполом відразу всіх і забули б. А десь підривати мопеди, ще щось, я не вважаю, це чимось серйозним. Інше питання: чи був це замах на вбивство або ще щось інше? Звичайно, всі ознаки вказують на те, що це замах на вбивство або терористичний акт, який породжує всі ці питання замаху на державного діяча, на вбивство і т.д. Звичайно, всі ознаки цього є і це основна версія в цьому напрямку, в цьому сегменті: що це було?» - додав екс-начальник Головного слідчого управління СБУ.

Але, за словами Вовка, ті, «хто планують безпосередньо вбивство і ставлять за єдину мету вбити, позбавити життя людини, поводяться по-іншому.

«Як це було, на жаль, з Шереметом, як це було з Вороненковим, як це було з полковником нашої розвідки, коли підривають машини і там вже ніяких шансів немає. А тут мопед вибухає, хоча і недалеко, але тут мета така: якщо вдасться, то позбавимо життя, не вдасться, буде знати, буде відчувати, буде боятися. Тобто дві мети - вбивство і залякування, якщо не вийти вбити. І щодо версії. Я завжди розглядаю, тому що чистої політики у нас немає. У нас політика замішана на фінансово-бізнесовому тісті. Тому давайте розглядати серед першочергових, пріоритетних версій щодо фінансово-економічних, бізнесових стосунків в сфері політики, у сфері діяльності депутатів ВР, кожен з яких має або легальний чи напівлегальний або нелегальний бізнес або тим чи іншим чином пов'язаний з бізнесом, оскільки вони живуть так. І вам скажу, що це не про всіх мова, а про більшість», - сказав він.

Вовк назвав свою основну версію: «фінансово-бізнесові інтереси. Ми знаємо, що були і затримання потерпілого, пов'язані ніби як з отриманням неправомірної вигоди і невідомо куди ця справа зараз зникла і як вона розслідується, і чи не ростуть ноги або руки від цієї справи? Це теж треба вивчати».

Він також зазначив, що навіть якщо всім знову роздавати зброю, то в таких ситуаціях, воно нічим не допоможе.

«Зброя є у кожного народного депутата або подарована МВС або подароване СБУ або прикордонниками, ті структури, які мають право дарувати бойову зброю - пістолети. Про це йде мова. Зброя є і у пана Мосійчука. Я хотів би запитати: яким чином можна відбиватися після того, як вибухнула під тобою твоя машина або біля тебе вибухнув мотоцикл і ти вже поранений, без свідомості або переляканий? Зрозуміло, що тут мова про це не йде. Ще одне питання: сьогодні слухав одного з народних депутатів, він говорить, що у нього охорони немає, у нього немає грошей на охорону, а інші мають охорону. Охорона це як би витратна складова і дуже витратна. Ви повинні розуміти, що охоронець менше двох тисяч доларів на місяць не хоче отримувати. А якщо отримує менше, то це зовсім не охоронець. Я думаю, що знають розцінки, особливо народні депутати», - сказав екс-начальник Головного слідчого управління СБУ.

При цьому Вовк запитав, а чи потрібна охорона? «Усюди гинуть охоронці. Хлопці 25-26 років, у яких молоді дружини з маленькими дітьми на руках. Тому коли Ляшко каже, що ось чи потрібна йому охорона? Звичайно, потрібна, тому що є замахи. Ці замахи позбавляють життя не депутатів, а позбавляють життя молодих хлопців, які в принципі, за великим рахунком, якщо буде замах, вони допомогти не зможуть. Вибухнув автомобіль, чим допоможе охоронець? Вибухнув мопед, чим допоміг охоронець? Тому що головна складова охорони у депутата така, що мовляв подивіться який я крутий, у мене є охорона, тому я тут вже майже повинен бути президентом України», - резюмує він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: