Скільки АТОвців, що отримали землю на Замарстинівській, вже мають ділянки та 100 тисяч

1431941313
Фото ілюстративне. Джерело: Прикордоння

Кожен учасник АТО, згідно із законом, має права на отримання кількох земельних ділянок різного цільового призначення, а від Львівської міської ради – на 100 тисяч гривень, за умови, що не претендуватиме на землю у межах міста. Та, як виявляється, одним – все, іншим – нічого.

Саме так, зрештою, виглядає ситуація із земельними спорами між об’єднанням «Патріот-3» та «Садівничим товариством «Краєвид». Ще влітку у журналістів виникло чимало запитань до рішення голови ЛОДА надати ділянки учасникам АТО прямо посеред Брюховицького лісу. Однак, в результаті розслідування виявилось чимало цікавого як про саму ділянку, так і про претендентів на землю.

Отже, згідно із законом, учасники АТО мають право:

Земельні ділянки можуть бути надані військовослужбовцям у власність у межах норм безоплатної приватизації, визначених статтею 121 Земельного кодексу України, а саме у таких розмірах:

для ведення садівництва — не більше 0,12 га;

для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;

для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;

для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара.

Технічно, запропоновані мером Садовим 100 тисяч гривень не можуть змінювати закон, і кожен, хто отримав ті кошти, однаково може претендувати на земельну ділянку. Тому це швидше джентльменська угода: мовляв, землі у межах міста як кіт наплакав, а тут ще забудовники просять, тож беріть гроші і шукайте землю за межею Львова. Але територія колишнього військового містечка №230 у с. Голоски Малі - знаходиться у межах міста Львова, хоч і поза межами безпосередньо населеного пункту. Ці ділянки присутні й на плану зонування Шевченківського району, розміщеного на сайті ЛМР.

План зонування території. Пурпурна лінія - межа м. Львова. Жовта лінія - межа населеного пункту

Саме тому виявляється, не все так просто. Згідно із документами, які є у розпорядженні ІА Дивись.info, є низка людей, які отримали і земельні ділянки як в межах міста, так і поза ними, а також 100 тисяч від міської ради.

А є ті, хто ні грошей, ні землі не бачив, і хтозна, коли їм пощастить бодай у чомусь.

Початок: земельні спори

Отже, неабиякий скандал розгорівся після того, коли голова облдержадміністрації Олег Синютка підписав розпорядження від 27 липня 2017 року № 667/0/5-17 «Про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва на вулиці Замарстинівській». Йдеться про 15 га колишньої військової частини №230 поза межами Львова, поблизу дороги на Брюховичі.

Цю земельну ділянку військові передали облдержадміністрації ще 1997 року.

«Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 03.01.1995, директиви Міністра оборони України від 10.07.1995 та наказу начальника квартирно-експлуатаційної частини Прикарпатського військового округу від 21.06.1996 №165, нерухоме військове майно та земельна ділянка площею 15,2 га військового містечка №230 (с. Голоски Малі) передано до Управління майном області Львівської облдержадміністрації (Акт прийому-передачі від 05.02.1997)», – повідомили ІА Дивись.info у Міністерстві оборони України у відповідь на інформаційний запит.

У грудні 2005 року був зареєстрований обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство «Краєвид», проти якого збунтувалися 2007 року депутати Львівської міської ради. Вони мали підстави вважати, що товариство є лише прикриттям для того, щоб у майбутньому на цій ділянці здійснювати будівництво. За тодішніми оцінками, одна сотка землі у цьому районі вартувала 10 тисяч доларів, відтак 15,2 га оцінили у 15 мільйонів доларів.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

Тривалий час нічого пов’язаного із цією земельної ділянкою не відбувалося аж до 2016 року, коли садівниче товариство «Краєвид» звернулося до адміністративного суду з позовом проти Львівської облдержадміністрації, звинувативши її у бездіяльності.

«Зобов’язати Львівську обласну державну адміністрацію видати розпорядження, яким надати Обслуговуючому кооперативу «Садівниче товариство «Краєвид» дозвіл на розробку детального плану території земельної ділянки площею 15,2 га, що знаходиться біля автодороги Львів-Брюховичі за межами населеного пункту (колишнє військове містечко №230)», – йдеться в ухвал Львівського окружного адміністративного суду від 6 липня 2016 року.

Зрештою позовна заява була залишена без розгляду. А, як вже зазначалося, 27 липня 2017 року з’явилося розпорядження голови ЛОДА Синютки про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою.

Відтак у Національному русі «ДІЯ» заявили, що цю землю відібрали у садівничого товариства «Краєвид», членами якого є 70 бійців-добровольців. У ЛОДА всі звинувачення відкинули і аргументували своє рішення тим, що кожен, хто отримав там земельну ділянку, пройшов через комісію, а «Краєвид» лише прикривається добровольцями.

Два табори АТОвців

Розпорядження Синютки розділило АТОвців на два ворожих табори: з одного боку – «ДІЯ», з іншого – ГО «Соціальний захист населення та бійців АТО», ДУК «Правий Сектор», Асоціація бійців АТО Львівщини УСУ АТО, УНА-УНСО тощо.

Але це був тільки початок скандалу, згодом виявилося, що виділених 15 га – це лісовий масив. Згідно із планом зонування Шенвенківського району, ділянки належать до зони Р-3 (зона озеленених територій загального користування). Втім, зараз не про це.

Зонування Шевченківського району

Отже, у розпорядженні голови ЛОДА Олега Синютки на виділення землі під дачне будівництво 143 прізвища. І як нам вдалося з’ясувати, серед них є ті, хто володіє землею, а почасти навіть не однією ділянкою і водночас уже отримали по 100 тисяч гривень від міської ради.

Серед тих, кому пощастило отримати земельну ділянку від Синютки є Богдан Анатолійович Буяльський. У списку членів дачного кооперативу «Патріот-3» у графі «Формування» зазначено – Академія сухопутних військ. Єдиний Буяльський Богдан Анатолійович, якого нам вдалося знайти, є курсантом четвертого курсу академії.

Крім того, що Богдан Буяльський потрапив до списку «143-ох», згідно з документами, він є власником земельної ділянки у селі Стрілки Перемишлянського району. Йдеться про два гектари, виділені під ведення особистого селянського господарства, згідно з наказом держгеокадастру від 21 березня 2017 року. Кадастровий номер ділянки – 4623387200:02:000:0244.

І вишенька на тортик – земельна ділянка розміщена поряд із відпочинковим комплексом «Едем Резорт». А це – озеро, спа-салони, корти, мотузковий парк, а у перспективі ще поле для гольфу та лавандове поле і багато чого, що більшість українців бачать хіба по телевізору. Тому вартість цієї землі зашкалює.

«Едем Резорт»

Наступний у списку, кому теж щастить з отриманням земельних ділянок – Олександр Андрійович Кобцев. 21 березня він теж став власником земельної ділянки у Стрілках, кадастровий номер - 4623387200:02:000:0241. 1,6057 га – рілля, 0,3943 га – сіножать.

Між іншим ділянка розташована там же, поряд із «Едем Резорт».

Про Олександа Кобцева відомо, що він викладач кафедри тактики Академії сухопутних військ. Крім землі у Стрілках, він теж отримав у власність землю від Синютки під будівництво дачі, а 10 березня 2015 року отримав у власність 1000 м кв у селі Семенівка Пустомитівського району.

Прикордонник Василь Ярославович Кожушко теж отримав 0,7 га для дачного будівництва на Замарстинівській, а також того ж 21 березня йому виділили земельну ділянку загальною площею 2 га у Стрілках, кадастровий номер – 4623387200:02:000:0245 без зміни цільового призначення для особистого селянського господарства.

А також він отримав дозвіл на ділянку для ведення садівництва у Підберезцях. Крім того, Василь Ярославович Кожушко у лютому був у списку 108 осіб, котрі отримали по 100 тисяч гривень від міста.

Похвалитися земельними ділянками може і Володимир Богданович Сірків. У складі 80-ої бригади брав участь у боях за Луганський аеропорт. Був поранений, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Він теж у списку «143-ох», а також отримав у Пустомитах землю для садівництва – 0,0996 га і в Стірках – 1,7269 (сіножать), кадастровий номер - 4623387200:02:000:0248 (теж біля «Едем Резорт»).

Володимир Сірків потрапив до списку перших ста бійців, хто отримав 100 тисяч від Львівської міської ради.

Ростислав Ігорович Фесенко, який є, як і Володимир Сірків, членом громадської організації  «Львівська обласна спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих» (до речі, очолює ГО мати Сірківа) теж опинився у списку тих, кому пощастило із земельними ділянками.

Свого часу він кандидував до Львівської міської ради за списками «Самопомочі». Згідно із документами, Фесенко отримав 0,7 га на Замарстинівській, раніше став власником 2 га у Стрілках, кадастровий номер - 4623387200:02:000:0247, а також отримав дозвіл 0,10 га у Підберізцях. Так само він був у списку перших ста бійців, хто отримав 100 тисяч гривень від Садового.

Якщо порівнювати списки «143-ох» і тих, хто отримав по 100 тисяч гривень, ми виявили ще щонайменше 14 осіб. Тож виходить, що одним і землю в межах міста, і гроші, а іншим – нічого.

Більше того, згідно із інформацією, яка є у Дивись.info, частина із тих осіб, що отримали і 100 тисяч від ЛМР, і земельні ділянки (по області), а також претендують на ділянку по Замарстинівській, перебували у зоні АТО нетривалий час - від 9 днів до 1 місяця. Інформації про те, що вони були поранені чи брали участь у спецопераціях на Донбасі чи мали якісь зафіксовані заслуги там у відкритих джерелах немає.

При кількох тисячах учасників бойових дій зі Львівщини, лише кілька десятків наразі потрапили у одні й ті ж списки на отримання ділянок та грошових сум від різних органів влади. І мова йде не про сім'ї загиблих чи про важкопоранених бійців.

Технічно чи, якщо хочете, згідно із законом, нічого не було порушено. Це питання нині з категорії моралі влади, яка займається розподілом.

Мар’яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: