За паркування на місцях для людей з інвалідністю штрафуватимуть і евакуюватимуть авто порушника

parkovka

Віднині штрафи за паркування на місцях для людей з інвалідністю зросли і патрульні мають право евакуювати автомобілі з цих місць.

Про це повідомили у Патрульній поліції.

Сьогодні, 26 жовтня, набувають чинності зміни в ст. 122 і 265-2 КУпАП щодо евакуації з місць зупинки, стоянки і паркування для інвалідів. Штраф за порушення становитиме від 1020 до 1700 грн. Поліцейський виноситиме постанову на місці. Окрім цього, за стоянку чи паркування на місцях для інвалідів передбачено евакуацію транспортного засобу і згідно нової редакції ст. 265-2 КУпАП суттєве перешкоджання в цьому випадку не потрібне, тобто автомобіль евакуйовуватимуть з місця паркування для інвалідів, якщо у нього немає відповідного знака «Водій з інвалідністю», незалежно від того, перешкоджає чи ні.

Також, якщо на парковках не позначені відповідною розміткою або дорожніми знаками місця для інвалідів, то водій — інвалід або водій, який перевозить на своєму авто інваліда, має право зупинитися на будь-якому іншому місці, і ця стоянка або паркування для нього є безкоштовні.

Усі водії-інваліди повинні мати на своїх автомобілях розпізнавальні знаки «водій з інвалідністю» і мати при собі документи, що засвідчують наявність у них інвалідності. Водночас, законом визначено, що якщо людина не має при собі відповідних документів та не має на своєму автомобілі відповідного розпізнавального знака, але візуально у неї є виражені ознаки інвалідності, то вона також має право на паркування на місцях для інвалідів.

Також, згідно із законом, власники парковок повинні облаштувати в межах своїх майданчиків місця для паркування для водіїв – осіб з інвалідністю не менше 10 відсотків від загальної кількості місць, а у випадку малої кількості парковочних місць – не менше одного такого місця на парковці. Місця для водіїв-інвалідів також повинні бути розміщені максимально близько до входу в будівлі та житлові будинки, а на парковках — максимально близько до виїзду з неї.

У випадку невиділення та необладнання місць для безкоштовного паркування для авто, якими керують люди з інвалідністю, або для водіїв, які перевозять осіб з інвалідністю, власники майданчиків або парковочних місць ризикують сплатити штраф від 1020 до 1700 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: