Ахтем Чийгоз й Ільмі Умеров прибули в Україну

646FE7D9-109A-4FF7-B482-4448978A323C_cx0_cy5_cw0_w1023_r1_s

Кримськотатарські лідери Ахтем Чийгоз й Ільмі Умеров 27 жовтня прибули до України з Туреччини, якій їх видала російська влада.

Кримськотатарські лідери Ахтем Чийгоз й Ільмі Умеров 27 жовтня прибули до України з Туреччини, якій їх видала російська влада, передає Радіо Свобода.

Літак із лідерами кримських татар приземлився в аеропорту «Бориспіль» перед 14:00.

Нагадаємо, 25 жовтня російська влада передала Туреччині Умерова й Чийгоза, засуджених підконтрольними Кремлю судами в анексованому Криму. Повідомлялося, що кримськотатарських лідерів помилував президент Росії Володимир Путін, його укази засекречені й не опубліковані.

Адвокат Микола Полозов, зі свого боку, заявив, що Чийгоз і Умеров не просили російського президента про помилування.

Підконтрольні Росії суди в анексованому Криму оголосили вироки Чийгозу й Умерову у вересні 2017 року. Першого засудили до восьми років позбавлення волі за звинуваченням в «організації масових заворушень» під час мітингів, які відбулися біля будівлі Верховної Ради Криму в Сімферополі 26 лютого 2014 року. Тоді з одного боку виступали прихильники територіальної цілісності України, з іншого – проросійські активісти.

Умерова засудили до двох років колонії-поселення, а також заборонили на два роки займатися публічною діяльністю й виступати в ЗМІ. Його звинувачували в публічних закликах до сепаратизму.

Обидва відкидали звинувачення на свою адресу і називали справи політично мотивованими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: