Чи має перспективи «зелена» енергетика Львівщини

IMG_7103

На міжнародному економічному форумі у Львові обговорили розвиток і перспективи «зеленої» енергетики на Львівщині.

Дискусія про альтернативну енергетику стала важливою ще й через те, що у межах Форуму також відкрили вітроелектростанцію та сонячну електростанцію у Старому Самборі та Яворівському районі відповідно.

Детальніше про місце зеленої енергетики на карті Львівщини, України та світу розповів Андрій Конеченков, голова правління української вітроенергетичної асоціації.

Він розповів, що у понеділок розпочався тиждень енергетики, де серед представників атомної, теплової та інших галузей енергетики були присутні також і представники підприємств «зеленої енергетики».

«Це перший початок тижня енергетики, на якому обговорювалося питання, як буде розвиватися енергетика України і що треба робити, адже сьогодні є багато проблем, пов’язаних із постачанням палива, є проблеми з постачанням вугілля. А нам треба сьогодні розвивати ті джерела, які маємо у нашій країні, а їх достатньо багато», - розповів Андрій Конеченков.

Український вітер

«У нас сьогодні вже є власні вітростанції, наприкінці минулого місяця ми відкрили у Херсонській області першу чергу «Віндкрафт-Україна», на 1ГВт вітростанцію, два тижні тому відкрили першу турбіну, яку закупили у Краматорську, це найсучасніша турбіна, яка запрацювала у Миколаївській області. Сьогодні маємо відкрити Старий Самбір-2, тобто рух почався і відновлення інвестиційного клімату відчувається в усіх областях», - додав Андрій Конеченков.

Вітрова електростанція Старий Самбір—2

За словами Андрія Конеченкова, вітроенергетика як і в принципі енергетика з відновлювальних джерел потрібні Україні з кількох причин. По-перше, це забезпечення територій за рахунок місцевого енергоджерела – вітру. По-друге, виконання міжнародних зобов’язань.  По-третє, відсутня потреба у використанні водних ресурсів, яких стає все менше. По-четверте: залучення інвестицій. По-п’яте, мова йде про створення нових робочих місць, по-шосте, стабілізація цін на електроенергію, по-сьоме, вітер – це енергетичний ресурс, за який не потрібно платити.

Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів під час відкриття вітростанції Старий Самбір-2 розповів про плани України щодо "зеленої енергетики".

Вітростанція у Старому Самборі

«Відновлювані джерела енергії мають суттєво збільшити свою частку в енергетиці України, - розповів він. - За планом це 25% до 2035 року, як передбачено у Енергетичній стратегії України до 2035. І сьогодні на Львівщині відкрили чергову потужну станцію альтернативної енергетики у Старосамбірському районі.
Вартість проекту - 36 мільйонів євро, його спільно втілюють львівська компанія “Карпатський вітер” з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО). 6 нових турбін типу ВЕСТАС зможуть разом виробляти до 20,7 МВт за годину».

До слова, як зауважували представники компанії «Карпатський вітер», потреби Старосамбірського району складають 9МВт за годину, тобто д два рази менше, аніж розрахункові потужності відкритої електростанції.

Відкриття сонячної електростанції на Яворівщині

Світові перспективи

За словами Андрія Конеченкова, вітроенергетичний сектор світу має сумарну потужність у 500 000 МВт, що дорівнює приблизно 4,5% світового виробництва електроенергії. Розподіл світового виробництва вітрової енергії виглядає наступним чином: Азія 2054 ГВт, Європа – 161ГВт, Північна Америка – 98ГВт, Південна Америка – 15 ГВт, Африка – 4 ГВт і Австралія – 5 ГВт.

«Світова аналітична компанія зробила прогноз до 2040 року, і з нього видно, що переважна частина інвестицій в електроенергетику  – це вітер і сонце, - продовжує Андрій Конеченков. – І це найбільша кількість інвестицій, які йдуть у енергетичний сектор світу. І за прогнозом 81% джерел електроенергії – з нульовим відсотком викидів парникових газів, а це зелена енергетика». Експерт додає, що у світовій енергетичній стратегії саме поновлювальні джерела енергії відіграють ключову роль:

США: 35% електроегенарції за рахунок енергії вітру до 2050 року.

ЄС: вітроенергетика випередила вугільну енергетику, досягнувши частки 16,7% в загальній потужності, ставши другим найбільшим джерелом генерування електроенергії.

Китай: 58ГВт новий вітроенергетичних потужностей введено за 2015-2016роки.

Вітростанція у Старому Самборі

«Ми бачимо, що починаючи з 2020-го року ще більше зростає ставка на вітер і на сонце. Я щоденно отримую інформацію з Європейського Союзу, скільки електроенергетики там виробляється за рахунок вітру. І якщо порівнювати, то вона займає друге місце після атомної! Що ми бачимо для України.  Станом на 2016 рік встановлені потужності у вітрі були приблизно 450 МВт, виробництво – більше 1 млрд кВт/год, - розповів пан Конеченков. – Ми зробили невеличкий прогноз, і не зважаючи на те, що ми втратили частину території, відповідно, частину потужностей, але ми прогнозуємо нарощення обсягів виробництва вітроенергетики. Львівська область є тут представлена, але зверніть увагу на Миколаївську, Херсонську, Запорізьку області – це буде найбільший розвиток вітроенергетики. Чому? Бо між Одеською та Миколаївською областю є так звана «труба» між Азовським і Чорним морем, де дуже потужний вітер і навантаження на південну енергетичну систему достатньо великий. Які є можливості? По-перше, це великий вітряний ресурс, по-друге – це наявність великих території».

Українське сонце

У межах Міжнародного економічного форуму у Яворівському районі на Львівщині запустили нову сонячну електростанцію, потужністю 20 МВт. Зокрема, сонячна електростанція на рік вироблятиме приблизно 6,5 млн. кВт*год.

Сонячна електростанція на Яворівщині

За словами директора СЕС Святослава Сачка, енергетика загалом досить перспективна галузь: «Враховуючи становлення зеленого тарифу в Україні, очікуємо, що термін окупності даної станції буде 4-5 років. Однак, згідно закону, зелений тариф в Україні встановлений до 2030 року, відповідно планується й надалі продовжувати діяльність альтернативної енергетики», – розповів директор ТзОВ «Енергопостач-плюс». Він також зазначив, що загальна вартість інвестицій в цю електростанцію складає 149 млн гривень.

«Сонячна енергетика є в першу чергу екологічно безпечна енергетика, у єдності з природою. Власники вклали 150 мільйонів інвестицій, які будуть капіталізовані. Я чітко бачу тут не тільки відкриття сьогодні енергетичного поля на 6 МВт, а я бачу стратегію до 20-ти МВт і продовження інвестиційної роботи, - розповів на відкритті сонячної електростанції Віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів. – Ми сьогодні говоримо про інноваційний аспект нашої енергетичної галузі і про перемогу».

Сонячна електростанція на Яворівщині

«При всій повазі, я надзвичайно тішуся тим, що ця електростанція є не Німецька, ні Польська ні ще якась інвестиція, - розповів голова ЛОДА Олег Синютка на відкритті сонячної електростанції на Яворівщині. – Це є наші українські люди, які тут стараються зробити так, як є по всьому світу. Це – частинка нашої правдивої незалежності, бо будемо залежати лише самих від себе».

Станом на сьогодні за даними ЛОДА, на Львівщині уже працюють 5 сонячних електростанцій, 3 вітряних і 2 гідроелектростанції.

Фонд Гайнріха Бьолля підготував звіт за результатами моделювання базового та альтернативних сценаріїв розвитку енергетичного сектору «Перехід України на відновлювальну енергетику до 2050 року». При підготовці моделювання обрали три сценарії: консервативний (який був базовим і передбачав, що енергетичний ринок 2050 не  відрізнятиметься від ринку 2012), ліберальний та революційний.

Тож, за ліберальним сценарієм передбачено досконалу конкуренцію на всьому національному енергетичному ринку. У такому разі можна очікувати, що частка «зелених» джерел енергії до 2050 року може перевищити 30%. У разі впровадження цільової політики розвитку відновлюваної енергетики, що було умовою революційного сценарію, цілком реально збільшити частку ВДЕ до 91%, скоротивши потреби в енергоресурсах на 42%.

Детальний звіт дивіться тут.

Публікація підготовлена в рамках проекту Голос місцевих ЗМІ за фінансування ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: