Як замовники і учасники закупівель крадуть бюджетні гроші

ca6e77e0d7f6a54368f8efa39af53a05.i1200x700x653

Експерти та журналісти пояснюють, які є найбільш поширені практики зловживань з боку замовників та учасників процедур закупівель у Львівській області.

Експерти ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» спільно з журналістами сайту «Наші гроші. Львів» протягом восьми місяців моніторили витрати бюджетних коштів Львівщини в системі публічних закупівель Prozorro. Вони дійшли висновку, що є кілька типових схем, за якими учасники і замовники закупівель дурять Prozorro та розкрадають кошти громади.

ІА Дивись.info занотувала найцікавіші кейси.

Зловживання замовників торгів:

  1. Укладаються переговорні процедури закупівель без наявних на це підстав.

Прикладів дуже багато, переконує журналістка сайту «Наші гроші. Львів» Олександра Губицька, тому що це найчастіше порушення.

«Один з найцікавіших випадків — це відділ освіти у Пустомитівській РДА, коли вони двічі відмінили процедуру відкритих торгів на закупівлю газу і мотивували цю відміну тим, що протягом п’яти днів не встигли розглянути пропозицію переможця. В результаті, вони уклали переговорну процедуру з найдорожчою компанією», — каже журналістка.

Ще один приклад — завершення будівництва школи у селі Наварія, яку відкривав Президент. Роботи виконувала компанія, підконтрольна народним депутатам братам Дубневичам.

«Остання переговорна процедура, яку застосували з їх компанією на понад 40 мільйонів гривень, була здійснена з порушеннями законодавства. Обґрунтували цю закупівлю довідкою приватної компанії, яка нібито підтверджувала, що є підстави укласти договір без конкурсу», — зазначає Олександра Губицька.

  1. Незаконне відхилення пропозицій учасників торгів.

Тендерні комітети у Львівській області незаконно відхиляють дешевші пропозиції учасників торгів.

«Бувають абсолютно безглузді відхилення, які балансують на межі законності і незаконності. Останній випадок — дешевшу компанію відхилили через те, що вона не надала довідки про аналогічний досвід за 2017 рік, а замовник вимагав їх за 2015-2016 роки. Досвід у будь-якому випадку є досвідом і це не є підставою для відхилення компанії, чиї пропозиції дешевші на торгах», — каже Олександра Губицька.

За словами журналістки, є чимало прикладів, коли відхиляли пропозиції, які були дешевші на понад мільйон гривень.

  1. Незаконний поділ предмету закупівлі на лоти для того, щоби не проводити торги.

Існують пороги, від яких замовники зобов’язані проводити конкурсні закупівлі. Однак нерідко замовник ділить предмет закупівлі на два, виходить на допорогові суми і, таким чином, вони укладають прямий договір.

«Багато таких випадків ми зафіксували в Академії Сухопутних військ, коли поділили, наприклад, молоко і вершки на дві закупівлі, м’ясо різних видів, і купували все за прямими договорами. Хоча це порушення і мала би бути конкурсна закупівля», — пояснює Олександра Губицька.

У свою чергу, КП «Трускавецьтепло», неправомірно розділивши предмет закупівлі (на бензин та дизельне пальне), уклало дві угоди з ТОВ «Поділлянафтозбут» на закупівлю пального загальною вартістю 1,1 млн грн.

  1. Підписання договорів із пов’язаними компаніями.

Керівник Дрогобицького дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс» Богдан Захарко підписав 17 договорів зі своєю фірмою ПП «Рінь».

Яворівська квартирно-експлуатаційна частина здійснила ряд тендерних закупівель на понад 22 мілн грн з порушенням вимог законодавства — договори підписували з компанією, що належить родичу начальника Яворівської КЕЧ — ПП «Капітальне будівництво і ремонт».

  1. Визнання переможцями учасників торгів, які не відповідали вимогам торгів.

У таких випадках замовники обирають переможцем торгів компанію, яка не відповідає умовам документації (відсутність досвіду, документів тощо).

Так, регіональна філія «Львівська залізниця» під час закупівлі металочерепиці вартістю 2,14 млн грн неправмірно визначила переможцем учасника, пропозиція чкого не відповідала вимогам тендерної документації.

Зловживання учасників торгів:

  1. Участь пов’язаних учасників, де засновником виступає одна і та ж особа.

За словами Олександри Губицької, згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», учасники є пов’язаними особами, якщо одна і та ж особа є їх засновником і володіє 25% або більше у статутному капіталі. Такі пропозиції комітет має відхиляти.

Попри це, «Наші гроші. Львів» дізналися, що Львівська філія Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» уклала угоду з ПП «Агролеон-Захід» на закупівлю добрив та сполук азоту майже на 942 тис грн. Єдиним конкурентом виступало ПП «Аква-Біл». В обох компаніях Іван Герваж володіє 50% і 30% відповідно.

  1. Участь у торгах споріднених компаній (бізнес-партнери, однакові працівники тощо).

Такі компанії, кажуть експерти, зазвичай знижують свої цінові пропозиції або вчиняють різні дії для усунення сторонніх конкурентів.

Читайте також: Як на Львівщині крадуть на закупівлях продуктів

Наприклад, ТОВ «Євро Фіш» та ПП «Галбізнес Груп» «розіграли» 267 закупівель на продукти на понад 43 млн грн. Для цих компаній є традиційними два типи поведінки. Перший: якщо більше ніхто не приходить на торги, то «дешевша» компанія відмовляється від підписання договору. Другий: затягування стороннього конкурента до значного пониження ціни, що в подальшому призводить до його відмови від підписання договору.

  1. Заниження цінової пропозиції та подальше укладання додаткових договорів про підвищення ціни.

На аукціон із закупівлі природного газу відділом освіти Пустомитівської РДА прийшли 6 компаній. Найдешевший газ запропонувала київська фірма «Енергія Україна». Її пропозиція була дешевшою майже на мільйон гривень від іншої найнижчої ціни — 4 млн 495 тис. Очікувана ціна становили 8,9 млн грн.

Зрештою, відділ освіти уклав договір з «Енергія України». Але протягом двох місяців компанія чотири рази підняла ціну і зрештою з 1 жовтня ціна становить 8 млн 122 тис грн.

Занотувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: