Вперше в Україні: у львівському «ОХМАТДИТі» облаштують сімейну кімнату

охматди
фото: сторінка лікарні у мережі Facebook

Завтра, 2-го листопада, у Львівській обласній дитячій лікарні «ОХМАТДИТ» відкриють першу Сімейну Кімнату.

Облаштована кімната коштом благодійної Фундації Дім Рональда МакДональда. Проект такого типу в Україні впроваджують вперше. Натомість в світі такі кімнати – явище доволі поширене.

«Часто буває, що діти не знаходяться в лікарні разом з батьками. А, особливо, коли йдеться про великі лікарні, де діти лежать з важкими патологіями, то батькам доводиться доїжджати здалека, - каже головний лікар львівського «ОХМАТДИТу» Мар’яна Возниця. - І, відповідно, це є кімната, де батьки можуть перепочити, випити чай, чи, наприклад, привести дитину на обстеження, і перевести подих. За кордоном є такі кімнати і навіть будинки біля лікарень, де батьки можуть ночувати. У нашій кімнаті батьки не можуть жити, але короткий сон вони теж можуть зробити. Думка моя була, коли ми почали про це говорити, щоб батьки не сиділи під тими реанімаціями, не стояли десь в коридорах, щоб вони могли піти зробити собі чай спокійно, щоб вони могли зайти в Інтернет щось там прочитати, щоб мама, яка лежить з дитиною в лікарні, могла зустріти тата. Щоб тато сів з ними поговорив там. Це так звана сімейно-орієнтована медицина».

Така кімната необхідна для того, щоб увесь час, поки дитина перебуває у лікарні, вона не розлучалася зі своєю родиною. А рідні, які приїжджають навідати дитину, увесь цей період перебуватимуть в гарних комфортних умовах.

«Для України це є дуже унікальна річ. Пацієнти і ми, лікарі, маємо звикнути до того, що у нас таке буде. Віримо, що воно буде гарно продуктивно працювати», - додає Мар’яна Возниця.

Кімнату відкриють завтра. Участь в офіційному відкритті кімнати візьме, зокрема, в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: