У Львові стартував проект для АТОвців «Громада - це Я»

posvid-890x395
Фото: ілюстративне. Джерело: Волонтерська хвиля - Leopolis.news

В рамках проекту «Громада - це Я» ветерани АТО з селищ та маленьких міст Львівщини приїхали сьогодні до Львова, аби спільно навчитися реалізовувати свої ідеї у проекти, корисні для громад, в яких вони живуть.

У Колегії УКУ у Львові сьогодні зібралися АТОвці із с. Солонки, Івано-Франкового та інших сіл Львівщини та протягом трьох днів повинні пройти кілька етапів, так би мовити, адаптації у суспільство. Зокрема, хлопці тут вчитимуться соціальним, юридичним та психологічним аспектам реалізації своїх планів.

Як розповіла ІА «Дивись.info» керівник проекту «Громада - це Я» Ірина Королець, зібрати людей було досить важко, оскільки є різні категорії учасників АТО.

«Є хлопці, які вже повернулись зі Сходу і знайшли вже себе, тобто вже адаптувалися в своїй громаді. Друга категорія АТОвців у зв'язку із різними обставинами знову поїхали на війну, можливо, не знайшовши чим себе зайняти вдома. А також є такі, кому справді потрібна фахова допомога, в тому числі психологічна та реабілітаційна допомога», - пояснила пані Ірина.

За її словами, залишилися лише ті, хто повернувся із АТО та шукає «себе». «Ці хлопці наразі, або безробітні, або хочуть поєднувати якусь ідею із роботою, чи громадською діяльністю. Ну і вони сьогодні тут», - додала Ірина Королець.

Отож, наразі взяти участь у цьому проекті погодились АТОвці з восьми місцевостей Львівщини.

Що дасть цей проект?

«Головна мета проекту – допомогти побачити розвинути своє я в громаді, побачити, що в мене є руки і я також можу впливати на свою громаду. Дати людям повірити в себе і в те, що їхній голос чогось вартий, що вони можуть чогось досягти та щось змінити», - зазначила керівник проекту «Громада - це Я».

«Зокрема, у ветеранів АТО є чимало ініціатив та сили, просто їх потрібно направити в правильне русло, - каже пані Ірина, - тобто допомогти адаптуватися після зони АТО, для чого в нас є окрема програма по такій психологічній адаптації».

Ідеї від АТОвців 

Як розповіла Ірина Королець, то хлопці вже мають свої певні ініціативи та плани.

«Хтось, до прикладу, хоче вплинути на культурний рівень своєї громади, - зробити більш доступними кінопоказ сучасних фільмів, витвори мистецтва, наблизити це все до своєї місцевості, села. Але всі водночас потребують юридичної підтримки в правових питаннях щодо отримання земельних ділянок та допомоги від держави», - пояснила Королець.

Вона також зазначила, що це зовсім не бізнес-ідеї, а лише певні ініціативи, які можемо допомогти втілити і при чому без залучення будь-яких коштів.

Тренінг триватиме три дні

Сьогодні перший день тренінгу, який допоможе соціально адаптуватися, тобто хлопці знайомляться між собою, шукають однодумців та вчаться співпрацювати.

Другий день, за словами організаторів, вже буде більш присвячений більш практичним навичкам. А треті, буде спрямований на суто юридичний супровід питань, які вони напрацюють за ці два дні.

Місяць-півтора, аби втілити ці ідеї в життя

Кожен з них по завершенні проекту, маючи необхідні знання, зможе втілити їх на практиці. А також зможе вчити своїх побратимів з інших регіонів України.

«Ми допомагатимемо їм спілкуватися із міською владою, із громадським сектором, спільно писати листи та шукати однодумців. Під час тренінгу дамо АТОвцям чим більше інструментів та інформаційного ресурсу, щоб вони розуміли, що залишились не самі», - запевнила пані Ірина.

Читайте також: У Львові покажуть фільми про життя військових на передовій АТО

Варто зазначити, проект «Громада - це Я» реалізує Інститут психічного здоров'я Українського Католицького Університету та Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій, за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: