Компанія Apple засвітилася в офшорному скандалі

34-1

Американська корпорація кілька років поспіль не платила мільярди податків за рахунок деяких особливостей законодавства.

У журналістському розслідуванні офшорних рахунків «Paradise Papers» («Райські документи» - ред.) засвітилася і відома американська компанія Apple. Про це повідомляє Тиждень з посиланням на BBC.

У розслідуванні зазначається, що корпорація кілька років поспіль не платила мільярди податків за рахунок деяких особливостей законодавства.

Так, у 2014 році компанія використовувала лазівку у податковому законодавстві США та Ірландії, яка називається double Irish. Це дозволило Apple здійснювати продаж за межами Північної і Південної Америки через ірландські філії і в такий спосіб не платити податки.

Крім цього, встановлено, що схема double Irish дозволила Apple знизити ставку податку на прибуток за межами США настільки, що її іноземні податкові платежі рідко становили більше 5% її зарубіжних прибутків, а потім взагалі опустилися нижче 2%.

Нагадаємо, 5 листопада о 20:00 за українським часом одночасно чотириста журналістів в шістдесяти семи країнах опублікували свої матеріали про фінансові таємниці можновладців. Зокрема, розслідування журналістів показало, що колишній соратник екс-президента України Віктора Януковича Антон Пригодський через офшорну мальтійську компанію «TUC limited» замовив 37-метрову яхту Santa Maria T вартістю у понад 13 мільйонів євро.

Навесні цього року учасники Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів а також Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які торік оприлюднили проект «Панама Пейперз», отримали доступ до нових документів. Нове глобальне журналістське розслідування назвали «Paradise Papers» або «Документи з райських островів». Цього разу журналісти проаналізували дані про власників офшорних компаній з двох десятків юрисдикцій. Вони розташовані переважно на невеликих екзотичних островах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: