Помер єпископ УГКЦ Андрій Сапеляк

maxresdefault

6 листопада у Винниках, на 97-му році життя помер єпископ-емерит андрій Сапеляк.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив священик Вадим Соколов.

«Відійшов до Бога Владика на покої Кир Андрій Сапеляк, салезіянець... Велика людина, з якою я мав честь бути знайомим особисто. Наймолодший отець Другого Ватиканського Собору, який як єпископ, починаючи з 1961 року, 36 років віддавав всі сили на служіння Українській Греко-католицькій Церкві в Аргентині. Але як він сам сказав мені під час нашої зустрічі у Верхньодніпровську на початку 2000-их років з посмішкою: «Повернувся ось помирати в Україну. Вмерти треба дома!» Владика Андрій тоді маючи вже 80 років, створив у Верхньодніпровському (Дніпропетровська область), де він замешкав в ті часи, салезіянський осередок для дітлахів і молоді (ораторій), в якому сам натхненно працював як звичайний отець-салезіянець... Людина, яка особисто була знайома з чотирма Папами, і охоче ділилася своїми спогадами. Владика був дуже гостинним і радів кожному, хто приїжджав до його маленької хатини над Дніпром... Казав: «Шукав місце де поселитися... Думав про Львів, але там мені було так мокро... І привезли мене влітку на Дніпро... Боже! Та сама жара, як в Аргентині, Дніпро - як Парана! Тут саме і житиму! І Україна і Аргентина - все разом!»...

Зі Святими упокой, Господи, новопереставленого Архієрея Кир Андрія і сотвори йому Вічную Пам'ять...» – написав священик.

Восени 2013 року 93-річний Єпископ Української Греко-Католицької Церкви у Львові отримав паспорт громадянина України. Отримуючи документ, владика оповів що зробив це з любові до України: «Я 15 років живу в Україні і тішусь з того, що можу тут жити і вмирати. Коли я був поза Україною, я завжди працював для українців. Я так жив Україною, працював для України, що хотів їхати в саме її серце. Це моє свідоме рішення – стати громадянином України».

Помер 6 листопада 2017 року у Винниках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: