Я не говорив, що Львів – польське місто, – віце-консул виправдовується через скандал

IMG_1942

Генеральне Консульство РП в Луцьку оприлюднило спростування віце-консула Марека Запура щодо його слів, які цитували у ЗМІ.

«У зв’язку з інформацією, яка з’являється у деяких українських ЗМІ, стосовно мого виступу під час присвяченої Генрику Юзевському конференції в Рівному, повідомляю, що слова, які мені приписують, вирвано з контексту і перекручено. Я не говорив про те, що Львів є польським містом. Я чітко зазначив, що Львів був польським містом у 1918 році, коли більшість його мешканців становили поляки. Це питання було порушене під час дискусії, яка спалахнула після мого протесту проти вживання терміну «польська окупація» в стосунку до міжвоєнного періоду на Волині, яким послуговувалися під час кількох виступів.

Питання Криму і Донбасу, зазначене в інформації, було наведене мною як приклад, що звинувачення у польській окупації Волині настільки ж абсурдні, як звинувачення України в окупації Криму. Очевидно, не всі мене зрозуміли.

Шкода, що надаючи таку серйозну інформацію, журналісти покладалися лише  на окрему, упереджену думку і не намагалися сконтактуватися ані зі мною, ані з іншими особами, присутніми на конференції. Виняток становлять волинські ЗМІ, які попросили мене та одного з присутніх на конференції професорів прокоментувати ситуацію.

Мені дуже прикро також, що постать Юзевського, великого приятеля України і особи, яка могла б стати символом польсько-українського примирення, представлено у процитованих ЗМІ словах одного з рівненських істориків таким способом, який цьому примиренню не сприяє», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, віце-консул Генерального консульства РП у Луцьку Марек Запур зробив провокаційну антиукраїнську заяву 6 листопада в Рівному.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: