За що сидить Сергій Білогородський

20171108154759-354f6b8c5a5d89bd8632e1ab85eed1d6-835x440

Народний депутат від фракції БПП Олег Недава прокоментував своє рішення заступитися за обвинуваченого в пособництві ДНР донецького бізнесмена Сергія Білогородського.

Народний депутат від фракції БПП Олег Недава прокоментував своє рішення заступитися за обвинуваченого в пособництві «ДНР» донецького бізнесмена Сергія Білогородського. За його словами, Білогородський не підтримував сепаратистів, а потрапив за ґрати через те, що у нього нібито намагається відібрати бізнес його компаньйон - відомий бізнесмен з Донецька Владислав Дрегер, пише Четвертая власть.

«Там нічого немає, ніякого сепаратизму, рейдерство та й все. Суть справи в тому, що було два компаньйони в Донецьку. Один на іншого написав заяву, підмовив своїх помічників, ті дали свідчення і його, другого, закрили, тобто заарештували. А після того, як його заарештували, другий компаньйон переписав на себе все майно. Ось і все», – пояснив Недава.

Конфлікт між Владиславом Дрегер і Сергієм Білогородський дійсно має місце і тягнеться вже близько 10 років. При цьому в 2012-2014 рр. сам Дрегер знаходився в СІЗО і звинувачував Білогородського в тому, що той разом зі своїм компаньйоном Олександром Бобковим намагається організувати рейдерське захоплення його бізнесу. Однак наявність старого конфлікту зовсім не скасовує того факту, що Білогородський і Бобков підтримували бойовиків з «Цитаделі» Олександра Захарченка навесні 2014 року, а нині продовжують вести бізнес на окупованих територіях і платять податки в бюджет окупантам.

Нижче «Четверта влада» публікує нові факти, які доводять, що Сергій Білогородський знаходиться в СІЗО не на «замовлення рейдерів», а справді тому, що веде бізнес на окупованих Росією територіях України. І захищаючи його, нардеп Недава з Блоку Петра Порошенка вигороджує пособника окупаційних адміністрацій Криму і Донбасу. Крім того, Олег Недава також пов'язаний з партнером Білогородського – Романом Абрамовським. І, очевидно, лобіює інтереси його комерційних структур.

Нагадаємо, що Сергій Білогородський володіє Донецьким заводом КОКСОХІМОБЛАДНАННЯ, який розташований в Будьонівському районі Донецька. Другим неофіційними співвласником цього підприємства є давній партнер Білогородського, екс-нардеп від ПР Олександр Бобков, який в 2014 році відкрито підтримав «ДНР» і перейшов на бік бойовиків. Завод Білогородського і Бобкова на відміну від інших заводів Донбасу не був націоналізований бойовиками «ДНР», і досі підконтрольний своїм власникам.

ТОВ «Завод Коксохімобладнання» входить до складу іншої компанії Сергія Білогородського ТОВ «Союз заводів важкого машинобудування». Відзначимо, що ця компанія зареєстрована в Україні на інших людей, проте сам Сергій Білогородський підтверджує, що вона належить йому

Щоб мати можливість продавати продукцію свого заводу, розташованого на території невизнаної республіки, Сергій Білогородський зареєстрував у Ростовській області РФ компанію з аналогічною назвою - ТОВ «Союз заводів важкого машинобудування» (СЗТМ). Дані про цю компанію знаходяться у відкритому російському реєстрі. Згідно з цими даними, одним із засновників російського ТОВ СЗТМ є кіпрський офшор OPIONS CONSULTING LTD.

Цей офшор натомість заснований іншим офшором STAR OR EAST INVESTMENT LIMITED, вже з Гонконгу.

Той, хто реєстрував цей гонконгський офшор, мабуть, не знав, що дані про засновників гонконгських компаній знаходяться у відкритому доступі і отримати їх може будь-хто. Тому зареєстрували компанію в Гонгконгу безпосередньо на Сергія Білогородського. Таким чином не склало ніяких труднощів довести, що власником російського ТОВ СЗТМ є саме він.

На сайті «СЗТМ» прямо вказано, що ЮРИДИЧНА адреса компанії - Ростов-на-Дону. При цьому сайт все ще знаходиться на своїй старій українській адресі і домені Донецької області http://ru.sztm.dn.ua/. Донецькі заводи Білогородського за фактом знаходяться на території, підконтрольній «ДНР», але при цьому перереєстровані в Росії і працюють зі своїми партнерами через цю державу. Так вони отримують можливість офіційно працювати з російськими компаніями і навіть поставляти свою продукцію на експорт.

На сайті СЗТМ також вказується, що це російське ТОВ представляє українське ТОВ «Завод Коксохімобладнання», яке знаходиться в окупованому Донецьку. Як ми вже писали раніше, засновником цього ТОВ до 2016 року був помічник Олександр Бобкова - Роман Абрамовський, з яким Олег Недава приїхав на суд до Сергія Білогородському.

Важливо відзначити, що сайт «СЗТМ» досі пропонує продукцію донецького заводу. Це підтверджує, що завод КОКСОХІМОБЛАДНАННЯ Білогородського в Донецьку як і раніше працює. А отже, платить податки в «ДНР». Інакше працювати йому б просто не дозволили.

За нашими даними, Донецький завод КОКСОХІМОБЛАДНАННЯ був перереєстрований в «ДНР» ще в жовтні 2014 року. З цього періоду він і сплачує «податки» в бюджет бойовикам.

Але бізнес-інтереси Білогородського не обмежуються тільки окупованим Донбасом. Як з'ясувалося, російське ТОВ «СЗТМ» Білогородського є також засновником агрофірми «Нива Агро» в окупованому Криму. Цю фірму Сергій Білогородський відкрив в 2015 році, вже після захоплення півострова російськими військами. Виходить, що поки інші українські бізнесмени втрачали свої активи в Криму, Сергій Білогородський навпаки - набував їх і не гребував вести бізнес на включеному півострові по законом країни-агресора.

Чому ж Олег Недава так завзято взявся захищати Білогородського, який має бізнес в Росії і на окупованих територіях України? Сам Недава стверджує, що у Сергія Білогородського є підприємства на його мажоритарному окрузі, співробітники яких нібито попросили його заступитися за донецького бізнесмена.

«Бізнесмен, Білогородський, у нього були підприємства на моєму окрузі, там, де я працюю, Миколаївка, Слов'янськ. До мене зверталися, і районна рада Слов'янська, і люди написали заяву, що ті підприємства, які у нього відібрали, вони зупинилися, елеватор не працює, колгосп розвалюється. І люди просили, щоб допомогли, вирішили це питання», - пояснив Недава мотиви свого заступництва.

Однак, ця інформація явно не відповідає дійсності. По-перше, округ №53, в якому обирався Недава, знаходиться в Єнакієвому і Вуглегірську. У 2015 році він був окупований бойовиками «ДНР», а Слов'янськ і Миколаївка, які нардеп називає «своїм округом» не мають до Недави жодного відношення. На минулих виборах в Слов'янську переміг Юрій Солод від «Оппоблоку», і таким чином жителі Слов'янська повинні були б звертатися за допомогою до нього. Недава ж для них такий же «свій» депутат, як Юлія Тимошенко чи Михайло Добкін.

По-друге, на суд до Білогородського Олег Недава приїхав в компанії колишнього засновника Донецького заводу КОКСОХІМОБЛАДНАННЯ - Романа Абрамовського. З огляду на, що Абрамовський фактично є компаньйоном Білогородського, можна не сумніватися, що підключив нардепа до справи саме він, а зовсім не якісь «люди з Миколаївки».

Варто уважніше поглянути і на бізнес Романа Абрамовського. Останній пов'язаний з компанією «Ріола-Модуль», яка займається будівництвом. Кілька років Абрамовський працював заступником директора в «Ріола-Модуль». Крім того, власником цієї компанії є партнер Абрамовського, який разом з ним раніше контролював ТОВ «НВО» Стальконструкція».

Компанія «Ріола-Модуль» зареєстрована в Вишгороді за адресою вулиця Шлюзова, 4. За цією ж адресою до середини 2016 року була зареєстрована і українська компанія Сергія Білогородського ТОВ «Союз заводів важкого машинобудування».

Цікаво, що останнім часом компанія «Ріола-Модуль» зі статутним капіталом всього в 375 грн стала переможцем відразу декількох великих тендерів.

У серпні 2016 року «Ріола-Модуль» виграла тендер на будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу лікарні «Охматдит». Вартість робіт становила 213 млн грн. При цьому сайт «Наші гроші» назвав компанію, пов'язану з Романом Абрамовським «прокладкою».

У 2017 році все та ж «прокладка» «Ріола-Модуль» виграла кілька великих тендерів в Донецькій області. У серпні їй віддали тендер на реконструкцію лікарні в Маріуполі, вартість якого становила 108,3 млн грн. Крім того, «Ріола-модуль» також виграла конкурс на будівництво установ охорони здоров'я і будівель соціальних служб в Святогорську, вартістю 42,8 мільйона гривень.

З огляду на той факт, що Олега Недаву називають куратором Донецької області від АП, такий успіх компанії «Риола-модуль» у Донецькій області зовсім не виглядає випадковим. Зв'язок Недави і Абрамовського очевидний, і саме цей зв'язок може бути секретом успіху фірми-прокладки «Риола-Модуль», пов'язаної з Абрамовським. Найімовірніше, саме на прохання Абрамовського Недава і зважився підтримати бізнесмена Білогородського, завод якого спокійно працює в «ДНР», сплачуючи податки в казну угруповання Захарченка.

Денис Казанський

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: