Здорове харчування та перекуси: поради від головного дієтолога країни

essen_maßband_abnehmen-e1442317728575
Фото: prinz-sportlich.de

Людина, яка дотримується здорового харчування, менше хворіє, живе більш якісним і довгим життям. Як виявляється більшість людей мають неправильне уявлення, в чому полягає здорове харчування. 

Людина, яка дотримується здорового харчування, менше хворіє, живе більш якісним і довгим життям. Як виявляється, більшість людей мають неправильне уявлення, в чому полягає здорове харчування. 

Олег Швець, президент «Асоціації дієтологів України» в інтерв’ю прес-центру «Сьогодні Мультимедіа» відповів на питання українців щодо здорового харчування та спростував популярні стереотипи щодо корисних та шкідливих продуктів та страв.

Про вегетаріанство

За словами лікаря, здорова їжа — не обов’язково вегетаріанська: можна правильно харчуватись, маючи в меню продукти тваринного походження. «Жорстке вегетаріанство взагалі не оптимальне для деяких груп людей, наприклад, дітей, підлітків та вагітних. Але для збереження здоров’я бажано щодня споживати ¾ рослинних продуктів у складі власного раціону харчування», - зазначив Олег Швець.

[dyvys_blockqoute text="Звичка регулярно споживати на обід рідкі страви не має переконливих доказів її віднесення до складових здорового харчування: скоріше, це культурна і історична особливість нашої місцини" author="Олег Швець"]

Про хліб та супи на обід

Також він зазначив, що користь хліба не залежить від його кольору. Найліпша випічка — з борошна грубого помелу з додаванням клітковини: висівок, насіння і горіхів, та мінімальним вмістом солі. А звичка регулярно споживати на обід рідкі страви не має переконливих доказів її віднесення до складових здорового харчування: скоріше, це культурна і історична особливість нашої місцини.

Про вечері після 18-тої години

Дієтолог також прокоментував і міф про шкідливість вечері після 18-ї години: - «Графік роботи людей сьогодні дуже різноманітний. Є рекомендація, що підтримується більшістю спеціалістів: потрібно їсти останній раз не пізніше трьох годин до сну».

Олег Швець порадив не нехтувати легкою вечерею, бо ранкове почуття голоду буде сильнішим і змусить з’їсти більше. Не переїдати також допоможуть перекуси між основними прийомами їжі: вони є обов’язковою частиною повноцінного харчування. Таких пауз на смачненьке має бути стільки, скільки вимагає активність людини, але кожна повинна бути корисною. Це можуть бути фрукти, овочі, горіхи, правильні бутерброди з цільнозернового хлібу або готові снеки.

Фото: Рідний Київ - Рідна країна

Про корисні снеки

Здоровий готовий перекус повинен мати в складі більше харчових волокон та менше вільного цукру, але етикетка не завжди надає таку інформацію. Зокрема, ВООЗ рекомендує вживати менше 10% калорій за рахунок вільного цукру від добової калорійності. Для людини із звичайною фізичною активністю це близько 50 г на день. До вільного цукру відносять сахарозу та фруктозу, які присутні у солодощах та солодких і фруктових напоях (включаючи 100% фруктовий сік). Фруктоза, яка міститься у фруктах та сухофруктах не враховується у таких обмеженнях, так як пов’язана з іншими харчовими інгредієнтами та має інші особливості засвоєння.

Це лише деякі з порад і роз’яснень, що прозвучали в інтерв’ю. Головні ж засади здорового харчування Олег Швець висловив у чотирьох принципах:

  1. Вживати стільки калорій, скільки витрачається.
  2. Харчуватись різноманітно та збалансовано, здоровими продуктами.
  3. Отримувати задоволення від їжі.
  4. Та слідкувати за її безпечністю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: