Вакарчук розповів про справжню «інформаційну диверсію»

37218896275_bb14cbd4f2_k_id23607_650x410_2_650x410

«Ми станемо повністю залежними, а отже втратимо свободу вибору – найвищу цінність, якою нагородив нас Бог».

Соціальні мережі роз’єднують людей, створюючи для кожного з нас окремий «ідеальний» віртуальний світ. Про це у колонці на «Новом времени» пише лідер «Океану Ельзи» Святослав Вакарчук.

«Соціальні мережі об’єднали мільярди людей. Зменшили відстані. І це неймовірно чудово. А ще вони... роз’єднали людей. Розвели по різні боки безлічі барикад успішніше за будь-яку плакатну пропаганду. І продовжують це робити кожну секунду», - пише музикант.

За його словами, у Twitter та Facebook людям показують те, що вони хочуть бачити. Всі новини підбирає программа, орієнтуючись на попередні вподобання. Метою цього є те щоб люди проводили в соцмережах більше часу, споживаючи рекламу.

«Поступово ми звикаємось з тим, що все навколо – новини, інформація, «друзі» – повністю підтверджують наше особисте уявлення про світ. А раз так – значить ми завжди праві. І коли раптом, випадково (з нашої точки зору) ми в реальному світі зустрічаємо когось з іншим світоглядом, ми не просто не погоджуємося з ним чи нею, ми точно знаємо, що ця людина неправа. Бо ж цілий світ навколо нас думає однаково! А значить все, що інакше, – відхилення або шизофренія. Або більше – свідома диверсія», - відзначив він.

Вакарчук каже, що в цьому криється найголовніша небезпека, бо в якийсь момент люди вже не можуть відділити просто не прийнятну для себе точку зору не лише від невігластва, а й від справжньої інформаційної диверсії.

«Ми починаємо аналізувати та в реальному світі не знаходимо однозначних відповідей. І тоді ми перестаємо довіряти. Будь-якій інформації. Будь-яким новинам. Будь-яким друзям. Ми стаємо самотніми і розгубленими немовлятами в реальному світі. І ми тікаємо назад до віртуального світу. Там ми знову – могутні, святі та мудрі одночасно. І, як наркоман залежний від опіуму, ми тільки там почуваємо себе впевнено.  Ми станемо повністю залежними, а отже втратимо свободу вибору – найвищу цінність, якою нагородив нас Бог», - відзначив артист.

Щоб не допустити цього, завжди пам’ятаймо – реальний світ складний, багатогранний, неоднозначний і недосконалий. Він не завжди подобається нам, але він такий. І щоб зробити його кращим не достатньо отримати 1000 лайків під своїм постом. Потрібно кожного дня працювати над собою.

«Відкривати для себе реальний світ, здобувати освіту, знайомитися з людьми, вчитися розуміти та відчувати їх. Розуміти тих, хто думає інакше, ніж ми і відрізняти від тих, хто лише дражнить нас. Відрізняти опонентів від ворогів. Друзів від підлабузників. Любити своїх близьких, рідних, співвітчизників. Любити свою країну, як місце самореалізації для усіх нас. Йти до мети, бути сильними і впевненими, тренувати волю. Бути допитливими і наполегливими. Завжди бути вимогливими до себе. І ніколи не зупинятися...», - мотивуючи написав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: