Відомий лікар розкритикував «лікування кашлю по телевізору»

kashel-1040x608-1024x599
Фото: Прикарпаття Online

Відомий педіатр Євген Комаровський порадив як справитися з кашлем та чи варто вірити телевізійній рекламі. 

За словами лікаря, самолікування, засноване на здоровому глузді, – це добре, а самолікування під диктовку телевізора – наше місцеве ганьбище, передає «Новое время».

Отож, Євген Комаровський радить:

1. Абсолютна більшість випадків, коли у вас соплі, кашель і підвищення температури, – це хвороба верхніх дихальних шляхів: риніт, фарингіт, ларингіт. Відхаркувальні засоби збільшують кількість мокротиння (слизу в легенях). Навіщо вам збільшувати кількість слизу в легенях, коли у вас нежить або болить горло? Навіщо? Тому що сказали по телевізору?

2. Відхаркувальні засоби іноді потрібні при деяких захворюваннях нижніх дихальних шляхів – бронхітах, запаленнях легенів. У цих випадках лікарі призначають не «травички», а так звані «муколітики» – дійсно ефективні, але небезпечні при неправильному застосуванні препарати. Повторюю: бронхіти і запалення легенів лікують лікарі, а не люди, надивившись телевізора.

3. Відхаркувальні засоби не зменшують, а посилюють кашель, активізуючи відходження мокроти. Але при дефіциті рідини в організмі і/або при сухості повітря в приміщенні відхаркувальні засоби не можуть проявити свою дію: кашель підсилюють, але полегшення не приносять. У той же час, якщо ви багато п'єте, а в кімнаті чисте, прохолодне і вологе повітря, то відхаркувальні засоби й не потрібні: мокрота в таких умовах не стає в'язкою і легко відкашлюється без усіляких ліків. Недивна в зв'язку з цим фраза з дуже відомого і, звісно, ненашенського медичного підручника: «ефективність відхаркувальних засобів у порівнянні з великою кількістю гарячих напоїв не доведена».

Читайте також: Сезон грипу розпочався: що потрібно знати про лікування, профілактику, народні методи і вакцинацію

4.У дітей кашель (сила кашльового поштовху) набагато слабкіший, ніж у дорослих. Після прийому відхаркувальних засобів діти часто не в змозі відкашляти збільшену кількість мокротиння. Воно накопичується в нижніх дихальних шляхах, і це головна причина обструктивного бронхіту і запалення легенів. Дати муколітик і укласти дитину спати в теплій і сухій кімнаті (а таких кімнат у нас 90%) – найпростіший спосіб організувати ускладнення. А якщо на додачу до цього закладений ніс і підвищена температура тіла – так шанси перетворити тижневий нежить на місячне лікування пневмонії максимальні. Не дивно, що в багатьох країнах муколітики настійно не радять дітям перших 5 років життя, а дати їх дітям до 2 років – це взагалі кримінал. Але нам пощастило. У нас (по дорозі в Європу) можна всім підряд, без рецепта, і рекламувати в вечірній прайм по телевізору.

5. Ще раз, для тих, хто ще не зрозумів: телевізор не повинен заміняти мозок. Це правило працює і в політиці, і при кашлі. Не купуйте відхаркувальні засоби без прямої вказівки лікаря.

6. Запам'ятайте список муколитиків. Ніколи, категорично ніколи не застосовуйте їх у порядку самолікування! Наводжу міжнародні назви – вони обов'язково присутній на упаковці поряд з торговою назвою вашою рідною мовою:
Ambroxol
Bromhexin
Carbocistein
Acetylcystein
Guaifenesin

7. Хочете полегшити кашель? тоді:
• одягніться тепліше;
• зробіть усе, щоб у приміщенні було чисте, прохолодне (16–20°С) і не сухе повітря (відносна вологість 40–70%);
• стежте за носовим диханням (воно повинно бути): часте промивання сольовими розчинами і, якщо зовсім не під силу, судинозвужувальні засоби;
• пийте багато теплої рідини;
• знайдіть того, хто поставить діагноз;
• вимкніть телевізор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: