Литва може ініціювати конфіскацію нерозмитнених авто, завезених в Україну

887049

За інформацією директора консалтингової компанії Friendly Avia Support Олександра Ланецького, з Литви в Україну було вивезено 57 тисяч нерозмитнених автомобілів.

Найближчим часом митний департамент Литви може ініціювати порушення кримінальних справ проти організаторів експорту автомобілів із литовськими номерами в Україну. Про це заявив у Facebook директор консалтингової компанії Friendly Avia Support, що працює у Вільнюсі, Олександр Ланецький.

«Керівникам та акціонерам фірм, через які купували авто (якщо буде доведено їхню участь у злочинній змові), загрожує щонайменше три кримінальні статті: розграбування підприємства, несплата податків, масове наймання нелегалів на неофіційну роботу», – написав він.

За словами Ланецького, реальних власників куплених у Литві авто може очікувати затримання та конфіскація автомобіля під час перетину кордону з ЄС.

«Це якщо українське МВС відмовиться співпрацювати з литовськими колегами і затримувати авто просто в Україні», – додав експерт.

Натомість, митний департамент Литви встановив, що понад 59 тисяч автомобілів були вивезені з Литви до України з грубими порушеннями митного законодавства, що надає підстави для їх конфіскації.

Про це повідомляє литовське видання Verslo žinios. Зазначається, що на думку експертів, визнання факту таких порушень може завдати серйозного удару по так званим власникам автівок на литовських номерах, що завезли їх у якості «співробітника компанії»,. У Литві діють дуже жорсткі санкції за ухилення від сплати податків.

Власники або акціонери відповідних литовських компаній (як зазначив у Facebook один зі співробітників подібної структури), можуть бути звинувачені одразу по трьох статтях литовського кримінального кодексу: розтрата коштів підприємства, несплата податків та масовий найм нелегальних співробітників (оскільки за документами, українські «власники», литовських автівок — це водії відповідних підприємств).

Зазначається, що українські власники авто з литовською реєстрацією, які були ввезені до України за допомогою компаній, помічених у шахрайстві, також можуть зіткнутись з неприємностями. Зокрема, при перетині кордону однієї з країн ЄС таку автівку можуть конфіскувати. Крім того, українські правоохоронці зможуть самостійно затримувати і конфіскувати такі автомобілі, якщо отримають відомості про них.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: