Пацієнти психлікарень через суд зможуть перевіряти доцільність лікування

psyhiatrychna_likarnia_888
Фото: Zik

Пацієнти психіатричних закладів зможуть самостійно звернутись до суду та отримати альтернативний висновок про стан свого психічного здоров’я, а практика примусової стерилізації недієздатних осіб, дозволена раніше законодавством, стає ганебним фактом історії.

14 листопада Парламент підтримав законопроекти 4449 та 1242, які розширюють права пацієнтів у психіатричних закладах, повідомляє МОЗ.

«Зазвичай пацієнт не мав права на доступ до правосуддя – це залежало від волі адміністрації закладу. Людина, до якої були застосовані примусові заходи медичного характеру, не могла самостійно звернутись до суду з проханням розглянути питання про доцільність продовження щодо неї цього виду психіатричної допомоги», - йдеться в повідомленні.

Більше того, участь людини в судовому засіданні була необов’язковою, а можливість звернутись до незалежного лікаря, щоб отримати альтернативну точку зору про стан психічного здоров’я, була обмежена.

Зокрема, представник лікарні приймав рішення про доцільність подальшого лікування пацієнта, подавав документи до суду, фактично самостійно приймав рішення щодо доцільності перебування пацієнта в залі судового засідання.

Крім того, закон не захищав пацієнта від можливого свавілля лікарів при прийнятті рішень стосовно продовження застосування примусових заходів медичного характеру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: