Олександр Ганущин розповів про пріоритети ЛОР на 2018 рік, мікропроекти та найважчі рішення (відео)

23584715_1611970965508648_256215334_n (1)

Вчора, 16 листопада, під час чат-конференції голови ЛОР Олександра Ганущина із читачами Дивись.info, обласний очільник у прямому ефірі відповідав на запитання мешканців.

Зокрема, він розповів про пріоритети обласної ради на наступний рік, наскільки збільшиться бюджет обласного конкурсу мікропроектів, чому провалля біля Стебника - це не лише проблема області та багато іншого. Дивіться повну версію розмови у відео:

Деякі цитати пропонуємо почитати прямо тут.

Про стосунки з Польщею

«Ми занадто акцентуємося на цій темі. Повз українське суспільство пройшла заява Польщі по відношенню до Німеччини. Польща висунула низку вимог, пов’язаних з репараціями за Другу світову війну і зіпсувала стосунки з Німеччиною, основним донором Європейського союзу. Треба робити поправку на те, що у них така політична партія при владі, що у них на перспективу є вибори до парламенту і місцеві і треба робити поправку на те, що людина, яка робила ці заяви, просто заробляє бали», — зазначив голова ЛОР.

За словами Олександра Ганущина, є безліч інших тем, де стосунки українців і поляків набагато кращі і ототожнювати все, як це ототожнює польська правляча верхівка, нам не варто.

Про обвал біля Стебника

«Ми маємо вирішувати проблемні питання, які склалися внаслідок обвалу. В першу чергу це нова дорога, яка має бути, адже рано чи пізно існуючу дорогу прийдеться закрити. Тоді люди їздитимуть в Трускавець через Стебник, Борислав, Дрогобич», – пояснив Олександр Ганущин.

Також Ганущин наголосив, що потрібно вирішувати проблему із віткою водогону, яка живить Дрогобич та перенесенням ліній електропередач довкола провалля.

За його словами, по цих питаннях у ЛОР мають наміри створити відповідну комісію, аби вона запрацювала вже із грудня. «Оскільки такі процеси є довготривалими та особливість використання бюджетних коштів на подібні цілі. Гроші на це виділятимуться із так званого резервного фонду, які діють в межах бюджетного року».

«Що стосується проблематики самого провалля, тут складніше, оскільки єдиних рецептів вирішення таких проблем немає в цілому світі. Тільки після того, коли створимо комісію, можна буде говорити про вирішення цієї проблеми», – додав Олександр Ганущин.

Читайте також: Відкладена небезпека. Що відкрив обвал грунту під Стебником (фото, відео)

Про можливість передачі транспортної сфери на область

«Я так бачу, що справа йде до того, як було зі сміттям. Якби керівництво міста сиділо і займалося тою проблемою, я переконаний, що до тої ситуації, яку зараз має місто, не дійшло би, – розповів голова ЛОР. – Якщо проектувати це так само, як було зі сміттям, то, думаю, ще місяці два-три і буде серйозний колапс системи. Плюс зараз ці перекриті вулиці, постійна нестача з водіями, це накладається на не до кінця мудру і продуману політику по переносу кінцевих зупинок, незрозумілі до кінця міфи про електронний квиток у межах міста, але що буде із транспортом, який у місто заїжджає, невідомо. І це все накопичується, тож я таку гіпотезу висунув, що як би так не прийшлося часом, щоб знову не розв’язувати це питання на обласному рівні».

Водночас, Олександр Ганущин наголосив, що не прогнозує, що ситуація обов’язково розвиватиметься саме у цей бік.  «Якби люди, уповноважені на функцію керівництва містом, обрані громадою міста в третій раз, займалися міськими проблемами в першу чергу, а не проблемами виборів в ОТГ Кіровоградщини, Хмельниччини чи навіть тої самої Львівщини, де, по факту, приїжджає один депутат від лідера великої політичної, аби агітувати за неї, то результат в тому числі у галузі транспорту міг би бути набагато кращий.

Що дуже важливо, ця робота має вестися неперервно. Так сталося, що управлінська криза, яка породила сміттєву проблему, добряче підкосила управлінський потенціал виконкому ЛМР. це видно неозброєним оком. Я би хотів, аби це все з піке вийшло і всі почали займатися своєю справою: ми своїми 100 комунальними закладами, своїм комунальним майном, своїми програмами, своїм бюджетом розвитку, а місто, відповідно, своїми прямими функціями. А це не політична діяльність на всеукраїнському рівні, а вода, тепло, сміття, транспорт, благоустрій… От по всіх цих пунктах мала би бути основна діяльність тих людей, котрі обрані на посаду міського голови і приведені ним у якості команди.

Поки що по сміттю це просто з себе скинули, при чому, ситуація показала, що місто витратило масу коштів на утилізацію сміття, коли займалося цим саме. а виявилося, що на обласному рівні на це може йти вдвічі менше коштів. Ми ці гроші далі отримуємо і засилаємо на ті міста, які працюють по сміттєвому меморандуму. вони покращують свою інфраструктуру і дуже добре цей процес відбувається, тільки в самому місті цих грошей більше не видно. І тепер ми потрошку виходимо на аналогічну ситуацію по транспорту. Але хотілося би динаміки управлінської, бо зараз питання виключно управління. Треба сідати в мерії, особисто кликати перевізників і розгрібати це питання. Так, це не царська справа, особливо, коли надворі пахне президентськими виборами тощо. Але треба цим займатися, цього люди зараз чекають».

Про бюджет конкурсу мікропроектів

«В нас дуже хороша статистика по цій програмі, це одна з наших таких візитних карток регіону. Ця візитна картка була до 10 мільйонів гривень, тепер вийшла на 70 мільйонів. У 2018 році ми хочемо вийти на суму 100 мільйонів гривень з обласного бюджету. З цією сумую ми вийдемо на цифру 800 проектів, і сума по загальній програмі буде більше 200 мільйонів», – сказав Ганущин.

Додамо, що цього року було понад 1300 заявок на мікропроекти, з них обрали 619, які успішно реалізовуються. В мікпропроекти крім обласних коштів було вкладено самими людьми 23,8 мільйонів гривень, і ще 52 мільйони до фінансували місцеві бюджети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: