У власників собак менші ризики серцево-судинних захворювань

_98776281_gettyimages-521697453

Власники собак мають менші ризики померти від серцево-судинних захворювань, стверджують результати нового дослідження шведських увечних.

Про це інформує ВВС Україна.

Команда дослідників проаналізувала медичні дані 3,4 мільйона шведів і зіставила їх із реєстрами власників собак.

Вчені з'ясували, що особливо низькі шанси померти від серцево-судинних захворювань у власників мисливських порід - таких, як тер'єри, ретривери і гончаки.

Це пов'язано не лише з тим, що наявність собаки спонукає до фізичної активності, а й з тим, що собак заводять здебільшого й без того активні люди, кажуть учені.

У дослідженні також припускають, що собаки зменшують ризики серцево-судинних хвороб у господарів, підвищуючи рівень їхньої соціальної взаємодії і покращуючи самопочуття. Водночас вчені не виключають, що менші ризики хвороб пов'язані і з тим, що собаки змінюють бактеріальну мікрофлору кишечника господаря.

Особливо позитивний вплив собачи чинять на тих, хто живе один.

«Результати показали, що самотні власники собак мають на 11% менші ризики серцевого нападу», - у порівнянні із сімейними людьми, пояснює керівник дослідження Мвенья Мубанґа із Уппсальського університету у Швеції.

Досі дослідження показували, що самотні люди мають вищі ризики серцево-судинних захворювань.

«Можливо, собака стає важливим членом родини для тих, хто живе сам», - припускає пан Мубанґа.

У дослідженні, результати якого опубліковані у журналі Scientific Reports, вчені обробили дані з 2001 по 2012 роки. У Швеції кожен візит до лікарні документується і зберігається у національній базі даних, а реєстрацію власників собак в країні увели як обов'язкову саме у 2001 році.

Д-р Майк Кнептон із Британського фонду серця схвалив результати нового дослідження: «Наявність собаки справді пов'язують зі зниженням смертності і зменшенням ризиків хвороб серця, і попередні дослідження демонстрували цей зв'язок, але не були такими остаточними, як це - здебільшого через обсяги даних населення, опрацьованих у цьому випадку».

«Наявність собаки несе багато переваг, і тепер ми можемо зарахувати до них і краще здоров'я серця, - зазначає д-р Кнептон. - Водночас багато власників собак погодяться, що все ж головна причина мати собаку - це просто суцільна радість».

«Чи є ви власниками собаки, чи ні, фізична активність - це чудовий спосіб покращити здоров'я вашого серця», - підсумовує він.

Інша представниця шведського дослідження Тове Фолл при цьому вказує і на певні обмеження у результатах, отриманих вченими: «Подібні епідеміологічні дослідження шукають зв'язок серед великих популяцій, але не надають відповіді на те, чи можуть собаки захистити від серцево-судинних захворювань і як саме?».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: