У Чорткові перепоховали 60 членів ОУН, серед яких 27 загиблих мешканців Львівщини

23659307_1755604791124920_9153277131681036553_n
Фото: прес-служба ЛОДА

19 листопада, на кладовищі міста Чортків, Тернопільської області перепоховали останки 60 членів ОУН, розстріляних німецькими окупантами у 1942 році. Серед ідентифікованих загиблих - 27 мешканців Львівщини.

Про це повідомили в прес-службі Львівської ОДА.

Захід урочисто розпочали із заупокійної літургії, яку провели у соборі святих верховних апостолів Петра і Павла. Опісля представники влади, духовенство, делегації із Львівщини і Тернопільщини,рідні загиблих та мешканці міста, несучи фотографії героїв і співаючи патріотичних пісень, пішою ходою вирушили на місцеве кладовище, де провели чин погребіння та скорботне віче.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив,що завдання кожного громадянина плекати пам'ять про героїв,що загинули у боротьбі за Україну.

«Сьогодні ми вшановуємо героїв, які були уродженцями Тернопільщини і Львівщини, тут вони знайшли спочинок у боротьбі за Україну, стали наперекір нацистським окупантам. Я переконаний, що сьогодні, коли ми утворюємо сильну, незалежну державу, ми повинні гордитися цими людьми, що стояли у витоків держави та армії»,- зазначив Олег Синютка.

Пошукові роботи з виявлення останків розстріляних українців розпочали у жовтні цього року працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» спільно з історико-пошуковим товариством «Патріот».

Відтак рештки загиблих вдалось відшукати на території Ягільницької сільради поблизу Чорткова.

«Спільними зусиллями за допомогою небайдужих мешканців нам вдалось віднайти останки 60 українців, зокрема це громадяни з Львівщини, а саме Самбірського, Дрогобицького та Жидачівського районів, сьогодні дуже приємно, що зібралось стільки людей, аби віддати шану героям, бо цей чин погребіння - це маленький вчинок, який ми можемо зробити для героїв», - розповів відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета.

Зокрема за словами дослідників, цьогоріч вдалось відшукати чимало родичів членів ОУН, що теж є знаковим.

Під час віче син провідника ОУН Василя Мельничука подякував присутнім за відновлення пам'яті про героїв і поділився спогадами про батька.

«Молоді хлопці боролися за вільну,незалежну Україну,не думали ні про посади,ні про матеріальні блага,мій батько в останньому листі з Чортківської в'язниці писав, що психологічно його ніхто не зламає,може знищити хіба що тіло», - розповів Мстислав Мельничук.

Фото: прес-служба ЛОДА

Після віче присутні поклали квіти до могили героїв і запалили лампадки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: