Італійський журналіст поширює фейк, – Горбатюк про «грузинських снайперів» на Майдані

23722582_988396534631942_1587946760602953935_n

Безпосередньо до річниці трагічних подій Революції Гідності спостерігається поширення чергової порції дезінформації щодо розслідування «справ Майдану».

Про це під час брифінгу повідомив начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

Він зазначив, що, на жаль, до цієї спланованої кампанії залучаються західні ЗМІ. Так, 15 листопада 2017 року під час ток-шоу «Matrix» на італійському телеканалі «Canale 5» був продемонстрований документальний фільм журналіста Джіана Мікалессіна «Україна, приховані істини». У фільмі йдеться про начебто знайдених журналістом Джіаном Мікалессіном учасників акцій протесту на Майдані, якими начебто за вказівками опозиційних політиків здійснювалися постріли на ураження зі снайперських гвинтівок в активістів та правоохоронців.

Коментуючи даний фільм, Сергій Горбатюк підкреслив, що стандарти журналістської етики вимагають насамперед отримання інформації з різних джерел, коментарів з обох сторін, або роз’яснень тих, хто займається розслідуванням. Але від зазначеного італійського журналіста не надходило жодних звернень до очолюваного ним Департаменту, в якому сконцентрована вся інформація «у тому числі технічна, щодо оглядів місця події, експертиз», - повідомив він.

Крім того, начальник Департаменту додав, що за результатами перевірки названі у фільмі троє громадян Грузії, які вказують на те, що вони вели стрільбу, взагалі на територію України не в’їжджали. Їхні «свідчення» про те, що вони вели стрільбу на дві сторони, не збігаються з даними висновків експертиз та слідчих експериментів як щодо загибелі правоохоронців 20 лютого, так і вбивств протестувальників.

«Будь-яка інформація, яка викладається, відразу долучається до матеріалів провадження та перевіряється, і ми долучили це відео, і ми будемо продовжувати перевірку тих фактів, щоб прийти до категоричних висновків. Але попередні дані перевірки свідчать про те, що ті, хто створювали цей фільм зовсім не намагались встановити істину», - підсумував Сергій Горбатюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: