У Львові у мобільній амбулаторії перевіряли на ВІЛ та гепатити

DSC02022_1511260245_613x408.66666666667_3_0

Сьогодні, 21 листопада, відбулась акція у межах «Європейського тижня тестування на ВІЛ та гепатити» - у подвір’ї департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА розпочала роботу мобільна лабораторія, де відбувалось тестування на ВІЛ та гепатити  за допомогою експрес-тестів.

Про це повідомили в ЛОДА.

Відтак, усі охочі мали можливість пройти безкоштовне та анонімне тестування на ВІЛ. Серед них – представники департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА та керівники обласних закладів охорони здоров’я. Пройшла тестування й очільниця департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак.

«На превеликий жаль, в Україні немає практики обов’язкового обстеження, тому ми маємо таку ситуацію з ВІЛ. Такою акцією ми хочемо привернути увагу наших мешканців до того, що кожна людина має бути поінформована про її статус, про своє здоров’я. Адже значна частина інфікованих довідуються про свій статус випадково. Але тут, як і в кожній хворобі, чим швидше маєш інформацію, тим швидше – лікування. Так, цією акцією ми закликаємо наших мешканців, зокрема медичних працівників, що потрібно обстежуватися, потрібно знати все про своє здоров’я, аби попередити різні негативні наслідки», - зазначила директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА  Ірина Микичак.

Усі послуги у мобільній амбулаторії надають безкоштовно та анонімно. Для тесту медики беруть зразок крові із пальця, займає процедура не більше 5-ти хвилин.

Прийшли на тестування й сімейний лікар Ігор Заставний. Запевняє – для медиків, що працюють безпосередньо із пацієнтами, такі процедури обов’язково проходити щорічно.

«Такі профілактичні заходи для нас є обов’язкові, наприклад, я вакцинований, проходжу постійне профілактичне обстеження, і от відповідно періодично тестуюсь на ВІЛ та гепатити. Ці тести дають результат дуже швидко – один на ВІЛ, інший – на гепатити. Це дуже просто і комфортно для людини», – зазначив сімейний лікар.

Акцію організували у межах «Європейського тижня тестування на ВІЛ та гепатити» Благодійний фонд «Салюс» спільно з Львівським обласним центром з профілактики та боротьби зі СНІДом за підтримки департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА та Альянсу громадянського здоров’я.

Довідка

За статистикою, майже кожен другий ВІЛ-інфікований в Україні не знає про свій статус, а більшість хворих на ВІЛ-інфекцію інфекцію дізнаються про захворювання вже на пізніх стадіях. Так відбувається здебільшого з двох причин.

По-перше, через відсутність характерних симптомів. Інша причина – тестування на ВІЛ не входить до обов’язкових медичних обстежень.

За оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІД, на початок 2017 року в Україні 238 тисяч людей живуть з ВІЛ (усі вікові категорії), а під медичним наглядом у медзакладах перебувають 139 394 ВІЛ-інфіковані особи.

В 2017 році в країні щодня реєструється 48 випадків  захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

Пріоритетними кроками у боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції залишаються: попередження нових випадків інфікування ВІЛ, забезпечення рівного доступу  до консультування і тестування, вчасне охоплення ВІЛ-інфікованих осіб антиретровірусним лікуванням, послугами догляду та підтримки. Зокрема, розширення обсягів антиретровірусної терапії дозволяє пацієнтам з ВІЛ-позитивним статусом отримати шанс на якісне та продуктивне життя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: