Львівщина недоотримує близько мільярда гривень податків через тінізацію ринку праці

89861
Фото: ілюстративне. Джерело: Миколаїв - Depo.ua

Львівщина втрачає близько 1 млрд. грн. податку на доходи фізичних осіб через тіньову економіку та трудову міграцію.

Про це під час прес-конференції заявив директор депаратменту економічної політики ЛОДА Роман Филипів, передає кореспондент ІА Дивись.info.

«На Львівщині нараховується 1, 140-150 млн економічно активного населення. Якщо відняти безробітних, а Міжнародна організація праці стверджує, що це 8-9%, то в області є 1,020-1,030 млн економічно активного працевлаштованого населення. За даними звітності по Єдиному соціальному внеску, ми відстежуємо 630 тис. застрахованих працівників. Виникає запитання, де ще 400 тис працевлаштованих, економічно активних людей? Навіть якщо загалом додати самозайнятих людей, то це ще плюс 100 тис, і все одно 300 тис. осіб ми не простежуємо. Це, очевидно, трудова міграція і тіньова зайнятість. В області 2069 суб'єктів підприємницької діяльності не встигли перевернути календар і живуть у 2016 році. Вони не встигли усвідомити, що з 01.01.2017 мінімальна зарплата становить 3200 грн, а вони і надалі виплачують зарплату нижче мінімальної» – заявив Роман Филипів.

За його словами, в області близько 37 тис. найманих працівників згідно персоніфікованого обліку отримують зарплату нижче мінімальної, ще близько 48 тис.  - це наймані працівники, які працюють неповний робочий день.

«І в першому, і в другому випадку є зловживання, тому що там, де нижче мінімалки, очевидно, є зарплата в конвертах, а там де неповний робочий день – він є насправді повний» - додав директор департаменту.

Лише близько 10% працедавців виплачують зарплату на рівні вищому ніж середня по області, яка становить 6784 грн. Натомість 90% виплачують на рівні мінімальної або меншу. Якщо говорити про працівників, то лише 30% отримують зарплату вищу, ніж середня по області.

«Сьогодні мало хто може сказати, що контролюючі органи «кошмарять» бізнес. Тож і виникає питання, яким чином бізнес має на це реагувати. Бізнесмен має платити зарплату не нижче мінімальної, оформляти працівників, вчасно сплачувати податки. Ми в цьому році досягли непоганих результатів по нарощуванню доходів до місцевих бюджетів - більше ніж 30%, приріст по ПДФО склав 44%. Але найбільший розрахунок, це ми рахували тільки тіньову економіку і трудову міграцію, показує, що ми втрачаємо близько мільярда на рік ПДФО. Якщо співставити 5,3 млрд, які було мобілізовано до бюджетів місцевих, то мільярд - це 20%» - додав Филипів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: