Транспортні горизонти Львівщини: як розподілять кошти на ремонт доріг та безпеку руху

remont_doroga_skole_slavske_0745_1450172087_613x408.94889502762_3_0

елике і мале транспортне кільце навколо Львова, освітлені пішохідні переходи та аварійно небезпечні ділянки доріг, «розумні» світлофори, відеонагляд – все це передбачено новою Програмою розвитку мережі та утримання автодоріг, організації та безпеки руху, яку має прийняти Львівська облрада.

В

Інфраструктурні пріоритети

Цьогоріч програму приймають відразу на кілька років – на період до 2020-го. «Ми запроваджуємо комплексний підхід і програма буде не на 1, а на 3 роки. Це пов’язано з тим, що Державний дорожній фонд, який запрацює з наступного року, буде наповнюватися поступово. У 2018 році це буде 50% надходжень від підакцизних товарів, у 2019 році — 75%, і з 2020 року — 100%. Крім цього, 35% від цих коштів буде спрямована на дороги місцевого значення, своєю чергою і експлуатація доріг передається на місця», - каже т.в.о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв'язку ЛОДА Роман Кокотайло. Згідно з пропозицією облдержадміністрації, на виконання програми у 2018-му році має бути виділено 315 млн.грн. Ці кошти підуть як на дофінансуваня ремонтів доріг, що робитимуть коштом державного бюджету, так і на співфінансування з місцевими бюджетами.

Зокрема, левова частка, 180 млн. грн, піде на реалізацію важливих інфраструктурних проектів, зокрема завершення розпочатих робіт на дорогах міжобласного сполучення, але головний акцент хочуть зробити саме на місцевих дорогах.

«Обласний бюджет буде сфокусований на дорогах місцевого значення по максимуму, оскільки вони будуть на балансі в нас. В першу чергу це дороги, які сполучають два і більше райони між собою. Це зокрема такі дороги як Рава-Руська – Гайок,  Дрогобич-Комарно і низка інших. Ми будемо ремонтувати дороги, які з’єднують районні центри між собою. Стратегія полягає в тому, щоб  з’єднати всі районні центри у так зване мале і велике кільце навколо обласного центру і забезпечити логістику доїзду від одного районного центру до іншого.

Також це дороги, які є перемичками між дорогами  державного значення, щоб забезпечити належну логістику, щоб ми не їхали наприклад з Рави-Руської  до Львова і зі Львова до Радехова, а ми можемо зі Львова переїхати в Куликів, з Куликова на  Великосілки і відразу виїхати перед Кам’янкою», - пояснює Роман Кокотайло.

Децентралізація

Ще 100 млн.грн. будуть розподілені між районами, відтак кожен отримає по 5 мільйонів.  І з цим пов'язаний ще один з пріоритетів програми - сполучення населених пунктів з районними центрами. «Тут якраз будуть задіяні ці кошти, щоб вони визначили свої пріоритети, зокрема відштовхуючись від густоти населення, кількості населених пунктів та інших критеріїв», - каже Роман Кокотайло.

Одним з них є обов’язкове співфінансування з місцевих бюджетів. Так, для міст обласного значення воно має становити не менше 50%, для міських населених пунктів – не мене 30%, і для сіл і селищ – не менше 10%.

Безпека

15 млн.грн планується виділити на безпеку руху. Йдеться про освітлення пішохідних переходів, аварійно небезпечних ділянок доріг, влаштування відеонагляду, світлофорів, облаштування місць здійснення габаритно-вагового контролю.

«Львівщина є однією з областей, в якій буде реалізовуватися пілотний проект з безпеки дорожнього руху. Ми виграли відповідний конкурс у міністерстві інфраструктури. Це кошти секторальної підтримки ЄС. З 413 млн. грн., передбачених на 5 областей, близько 120 млн. отримає Львівщина. Вимогою є співфінансування не менше 10%. Цим проектом передбачено освітлення 226 пішохідних переходів, і ми практично завершимо освітлення переходів на всіх дорогах міжнародного і національного сполучення, а також на двох дорогах регіонального значення - це Броди-Тернопіль і Жовква-Червоноград-Ковель-Володимир-Волинський.

Ми також проаналізували спільно з патрульною поліцією і управлінням Нацполіції кількість ДТП і травматизм. Відповідно, будуть освітлені 28 км доріг – це місця концентрації ДТП і аварійно небезпечні ділянки.

Найбільш цікавий проект – розумні світлофори. Ми беремо приклад з Франції, Іспанії, де штучний інтелект регулює транспортні потоки і забезпечує безпеку для пішоходів. Сподіваюся, що цей проект вдасться повністю реалізувати у 2018 році. Орієнтовно, це буде 20 світлофорів. Все буде залежати від того, коли ми оголосимо тендер і за результатами тендерних процедур будемо знати точніше. Кошти йдуть європейські і, відповідно, вони ставлять певні вимоги щодо процедури», - каже Роман Кокотайло.

20 мл.грн., які залишаються, становлять резервний фонд, який може бути використаний на комунальні дороги міст обласного значення, стратегічні дороги та інші потреби.

«Ми будемо дивитися, чи потрібно дофінансовувати заходи з безпеки руху, резервувати кошти на дороги міст обласного значення та ОТГ, і ми повинні стратегічно рухатися в тому напрямку, щоб виготовляти проектно-кошторисну документацію для переведення гравійних доріг в асфальтовані», - пояснює посадовець.

Проект програми вже затвердили бюджетна і транспортна комісії облради. Останнє слово за сесією.

Довідка: Згідно інформації ЛОДА, з близько 10 тисяч кілометрів комунальних доріг Львівщини понад 6,5 тисяч перебувають в незадовільному стані, зокрема понад 70% з них уражені ямковістю, а окремі ділянки є аварійно небезпечними.

За даними ГУ Нацполіції Львівщини, за 10 місяців цього року на дорогах області було зафіксовано 8593 ДТП, що на 1562 або на 22% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Кількість травмованих цьогоріч зросла на 761 особу і склала 2766 осіб, а кількість загиблих зросла порівняно з 2016-м на 33 особи і склала 255 осіб.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: