Що не так з приміськими автостанціями у Львові (документи)

AS-3-4

Тиждень тому рішенням Державної служби України з безпеки на транспорті у Львові відмінили атестацію двох автостанцій. Як сьогодні стало відомо журналістам Дивись.info, ще одна не має атестації з квітня цього року.

У відповідь на журналістський запит до  Державної служби України з безпеки на транспорті, редакція отримала копії протоколів про перевірку АС-3 та АС «Західна у Львові». Саме після цієї перевірки атестації автостанцій були скасовані. Крім них не має відповідного свідоцтва про атестацію автостанція №5. «Інформуємо, що термін дії свідоцтва про атестацію  автостанції АС №5 закінчився 02.04.2017 року, тобто вона не є атестованою автостанцією. Відповідно до п. 2.3. Порядку регулювання діяльності автостанцій, затвердженого наказом  Міністерства транспорту та зв’язку України від 27.09.2010, проведення атестації автостанції передбачає  подання власником до Укртрансбезпеки заяви, - йдеться у відповіді.  Враховуючи те, що від власника АС №5 до Укртрансбезпеки не надходило заяви про її атестацію, підстав для здійснення обстеження немає». АС №5 розташована за адресою вул. Зелена, 214 і обслуговує Ходорівський та Перемишлянський напрямки. Журналісти зателефонували у довідкову службу АС №5 і вияснили, що маршрутки станом на 28 листопада курсують з автостанції у звичайному режимі попри відсутність атестації.

Т.в.о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв'язку ЛОДА Роман Кокотайло пояснив, що відсутність сертифікатів на автостанції не обов’язково веде до зміни кінцевої зупинки маршрутів, які до цієї станції прив’язані. Втім, продавати квитки у таких автостанціях забороняється. Про це він розповів в коментарі ІА Дивись.info.

«Загалом функція контролю за атестуванням автостанцій покладена на Укртрансбезпеку, яка безпосередньо має право перевіряти автостанції. На офіційному сайті служби є офіційний перелік сертифікованих автостанцій, час від часу ми на нього дивимося, чи є там якісь зміни, - розповів Роман Кокотайло. – Ми тендерів на АС-5 не проводили і так як місто визначило дану адресу кінцевою зупинкою, відповідно і кінцева зупинка у бібрському напрямку – це територія АС-5. Шкода, що зараз не проводяться інвестиційні конкурси на будівництво нових автостанцій і, відповідно, пасажири не можуть отримати належної якості послуг у станційно-касовому обслуговуванні.

Відсутність атестації не закриває автостанцію як таку, люди можуть ходити на роботу, якщо вони офіційно працевлаштовані. Відсутність атестації забороняє автостанції надавати станційно-касові послуги, тобто продаж білетів і так далі».

Що виявила перевірка

Журналісти Дивись.info  отримали копії протоколів перевірки львівських автостанцій. АС «Західну» перевіряли 18 жовтня, в результаті цієї перевірки свідоцтво про атестацію анулювали 2 листопада. Про це йдеться у переліку атестованих автостанцій на сайті Укртрансбезпеки. До перевірки АС «Західна» мала 3 клас. Це означає, що вона має відповідати певним обов’язковим вимогам. Проаналізуймо вимоги та реальний стан речей, згідно із протоколом перевірки.

Як виявилося, з 19 пунктів на АС «Західній» не відповідають нормам 3 класу аж вісім. Зокрема, на АС бракує квиткових кас, немає інфраструктури для людей з інвалідністю, камер схову, та навіть платформ для прибуття автобусів.

Перевірка АС-3, яка також має 3-й клас, відбувалась так само 18 жовтня 2017 року. Результати, взяті із копії протоколу, наведені нижче:

За словами Романа Кокотайла, навіть після позбавлення свідоцтва про атестацію, автостанції можуть бути кінцевими зупинками приміських маршрутів, проте продавати квитки у касах не мають права. «Питання кінцевих зупинок залежить від міської ради, оскільки вони мають право визначати кінцеві зупинки на території міста, - додав Роман Кокотайло. – Ми підготували офіційне звернення на міського голову, що просимо визначити кінцеві зупинки на території Львова для маршрутів, які курсували до АС «Західної» та АС-3, оскільки, відповідно до отриманого звернення Укртрансбезпеки, нас поінформовано про анулювання сертифікату».

Читайте також: Ще одна приміська автостанція у Львові не має атестації для прийому пасажирів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: