Незахищений секс – основний шлях передачі ВІЛ сьогодні

1432540989-4033

Якщо ще 5-10 років тому переважна більшість ВІЛ-інфікованих були активними споживачами ін’єкційних наркотиків, то сьогодні це люди, які не мають жодного стосунку до них.

Про це під час прес-конференції, 29 листопада, заявила Мар’яна Служинська, головна лікарка Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, повідомляє Дивись.info.

Сьогодні на обліку у Львівському обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом стоять понад 3 тисячі пацієнтів  з діагностованою ВІЛ-інфекцією.

«Це достатньо високий рівень захворювання і ми свідомі того, що не всі пацієнти, які інфіковані, виявлені і стоять у нас на обліку», — каже Мар’яна Служинська.

За словами лікарки, велика кількість інфікованих людей не знають про свій статус і часто не здогадуються про те, що вони інфіковані. Мар’яна Служинська зауважує: якщо ще 5-10 років тому переважна більшість пацієнтів центру були активними споживачами ін’єкційних наркотиків, то сьогодні це люди, які не мають жодного стосунку до них.

Читайте також: «Солодкі діти»: з чим стикаються батьки хворих на діабет та як змінюється їхнє життя

«Нашими пацієнтами є соціально адаптовані групи населення. Ми маємо стереотипи, що хворі на ВІЛ обов’язково погано вдягнені, недобре виглядають, ведуть асоціальний спосіб життя, але це не так. Наші пацієнти сьогодні — це люди, які ведуть активний спосіб життя, навчаються в університетах, працюють на престижних роботах. Ті, які, враховуючи наші стереотипи, не можуть бути інфіковані, — каже головна лікарка. — Коли ми робили опитування серед молоді, з’ясували, що багато хто має незахищені статеві контакти, а це основний шлях передачі інфекції, який ми фіксуємо».

Мар’яна Служинська наголошує, що ВІЛ сьогодні — не смертельне, а хронічне захворювання, з яким люди можуть вести повноцінний спосіб життя: працювати, народжувати здорових дітей тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: