Вчені провели аналіз ДНК «рештків снігової людини»

47_main_ukr
Фото: Новое Время

Останні аналізи ДНК показали, що кістки, які місцеві жителі вважали рештками йєті, насправді належали кільком ведмедям.

Снігова людина, йєті або бігфут - популярний персонаж сучасних легенд. Настільки популярний, що його «решткам» навіть знайшлося місце в приватних колекціях. Аналіз ДНК дев'яти таких зразків показав, що майже всі вони належать ведмедям, пише «Новое время».

Зокрема, дев'ять зразків, зібрані в Тибеті і в Гімалаях, включали в себе волосся, шкіру, зуби, кістки, і фекалії. Всі зразки, крім одного, виявилися від ведмедів - азіатських чорних ведмедів, гімалайських бурих або тибетських. Ще один зразок, з музею Месснер, виявився зубом собаки.

«Наші дані переконливо свідчать про те, що біологічні основи легенди про йєті можна знайти серед місцевих ведмедів, і наше дослідження показує, що генетика повинна бути в змозі розплутати і інші подібні таємниці», - розповів автор незвичайного дослідження, біолог Шарлотта Ліндквіст з університету в Баффало.

Ліндквіст робить висновок про те, що легенди про снігову людину мають під собою реальну основу. Але йдеться про зустрічі з ведмедями, а не про аномальних приматів. «Очевидно, що більша частина легенд про йєті пов'язана з ведмедями», - додає Линдквист.

Але дослідження має й інше важливе застосування. Справа в тому, що порівняння отриманих результатів аналізу ДНК ведмедів, може дати певне уявлення про еволюцію цих хижаків, багато з яких є уразливими або перебувають під загрозою зникнення.

Зокрема, вчені виявили, що тибетські бурі ведмеді тісно пов'язані з американськими ведмедями, а ось гімалайські ведмеді відносяться до іншої еволюційної лінії, яка стала самостійною близько 650 тисяч років тому, під час основного льодовикового періоду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: