Персональний гід Львівщиною: Дрогобич (фото)

палац мистецтв

Розпочинаємо спільний проект Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо», у якому розповідатимемо про цікаві мандрівні маршрути Львівщиною.

Що подивитись?

Дрогобич – древнє місто біля підніжжя Карпат, місто солі, старовинної архітектури та гастрономічних цікавинок. Тут є чим насолодитись і кожен знайде як задовольнити свій смак та бажання. Радимо оглянути наступні локації міста, прогулюючись його затишними вуличками:

Дрогобицька ратуша входить у список найкрасивіших ратуш України. Тут варто завітати до Галереї ваг та здійснити підйом на вежу ратуші, щоб відкрити для себе усю красу та таємниці стародавнього міста з висоти пташиного польоту.

Перевівши подих від висоти неодмінно потрібно пройтись по площі Ринок та оглянути її архітектурний ансамбль. Вулички у центрі міста неодмінно заведуть до кафедрального костелу св. Варфоломія (XV - XVIIст.), який входить до переліку 15 містичних та таємничих храмів України. Адреса: м. Дрогобич, вул. Галицька, 12.

Фото Марії Тяжкун

Вілла Б`янки, де сьогодні знаходиться Дрогобицький палац мистецтв, стане місцем зустрічі для шанувальників живопису, художньої культури та етнографії, адже тут представлені картини Б. Шульца та інщі цікаві експозиції. Музей знаходиться за адресою: вул. Т. Шевченка, 38.

Однією з найбільших сакральних пам`яток Дрогобича є церква св. Юра. Храм внесений до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Релігійні композиції та іконостас церкви  створюють особливу духовну атмосферу, що  переносить у минуле, у світ добра та миру. Можливо Вам пощастить і зустрінете за роботою  Левка Скопа - легендарного львівського іконописця, який вкладає свою душу та працю в реставрацію старовинної церкви. У час війни майстер малює ікони на підтримку українських вояків, грає рок-музику, колекціонує старі гітари і видає книги зі своєю лірикою. Адреса церкви: м. Дрогобич, вул. Солоний ставок, 25.

Дрогобицька солеварня була заснована у 1250 році і є найстарішим постійно діючим промисловим підприємством на Україні. Тут покажуть сольову шахту та продемонструють, як видобувають сіль за допомогою процесів, що збереглися від стародавніх часів і до сьогодні і ви неодмінно відчуєте присмак історії з сіллю.  Адреса: м. Дрогобич, Ужгородський провулок.

Фото Марії Тяжкун

Екскурсію з оглядом солеварні необхідно попередньо замовити за тел. (0977866009).

Що відвідати?

У Дрогобичі відбудеться XVII міжнародний джазовий фестиваль Jazz Bez. Родзинкою фестивалю є презентація максимальної кількості джазових стилів: свінг, ф’южн, бі-боп, джаз-рок, ясс, фанк, кул, фрі-джаз та ін. Всі події фестивалю Jazz Bez_Drohobych’2017 будуть відбуватися в Львівському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Юрія Дрогобича. Адреса: м. Дрогобич, вул. Театральна 1.

Квитки можна придбати в «Туристично-інформаційному центрі» м. Дрогобича (Ратуша, пл. Ринок, 1).

Програма фестивалю на 2-3.12.2017

2 грудня, субота, початок о 18:00

Jazz Quartet «SHOW BOAT» (UKR)

Jochen Rueckert Quartet feat. Mark Turner (USA-DEU)

3 грудня, неділя, початок о 18:00

Концертний виступ-презентація за участі учнів та викладачів «Львівської Школи Джазу та Сучасної Музики» (UKR)

Debbie Cameron Project (DNK- UKR- POL).

Фото Марії Тяжкун

Що скуштувати?

  1. Каву з сіллю та навіть торт з сіллю у гастро-кав`ярні «Кавун», де купажують каву з кращих сортів арабік та пропонують своїм відвідувачам скуштувати смачну випічку та справжню італійську кухню. м. Дрогобич, Адреса закладу: вул. Жупна, 2.
  2. 32 різновиди вареників в ресторані української та європейської кухні «Пастель». Тут Вас здивують шоколадними, гречаними та шпинатними варениками. Та будьте певні, найсмачніші вареники - тут. Адреса закладу: м. Дрогобич, вул. Мазепи, 22.
  3. Стейки та бургери у «Franko Beef&Burger». В цьому закладі задовільнять свої апетити м`ясні гурмани, адже страви тут готують на розпеченому вулканічному камені, а м`ясо обсмажується у власному натуральному соці. Пироги Франка є родзинкою закладу, бо спечені за рецептами з книжок самого автора. Адреса закладу: м. Дрогобич,  площа Ринок, 3.
  1. Каву за унікальним рецептом «Святого Дроґо» та «Дрогобицьку каву з сіллю» пропонує кав`ярня «Локаль на Панській». В  автентичному інтер'єрі (поч.ХХ ст.) ресторації кожен засмакує  каву  приготовлену  на піску, домашню випічку, десерти та відчує себе справжнім паном. Адреса закладу: м. Дрогобич, вул. Шевченка, 15.
  1. М`ясо в медовому соусі в кафе «Татараш». Це перший заклад в історії Дрогобича з кримськотатарською національною кухнею. Кафе знаходиться за адресою: м. Дрогобич, вул. Коновальця, 9/1.

Фото Марії Тяжкун

 Видатні люди Дрогобиччини

Іван Франко — видатний український поет, письменник, вчений, публіцист.

Юрій Дрогобич — перший український доктор медицини, поет, філософ, астроном.

Бруно Шульц — польський письменник та художник українського єврейського походження. Найвідоміший цикл його рисунків — «Ідолопоклонна книга», літературні твори — «Цинамонові крамниці» та «Санаторій під клепсидрою». Посмертна слава Бруно Шульца — світового рівня.

Елізабет Бергнер — актриса театру та кіно (Німеччина, Австрія), номінувалася на премію «Оскар» (1934, кінофільм «Катерина Велика»).

Де переночувати?

  1. Реколекційний дім «Самарянин», м. Дрогобич, вул. Козловського, 59, телефон контактної особи - 0976684039 Любов Войтко.
  2. Агрооселя «Сімейний маєток Сташека», Дрогобицький район, с. Старе село, вул. Лісова, 16, контактний телефон — 097155730.
  3. Відпочинково-розважальний комплекс «Фата Моргана», Дрогобицький район, с. Дережичі, вул. Молодіжна, 72, контактний телефон — 067 750 3879.
  4. Готель «Ластівка», м. Дрогобич, вул. Бориславська, 43а, +38(03244)38462.
  5. Готель «Зарічна», м. Дрогобич, вул. Зарічна, урочище Корост.
  6. Фото Марії Тяжкун

Що подивитись довкола 

c. Нагуєвичі. Прогуляйтесь по казковій «Стежці Івана Франка», де зуcтрінете персонажів його творів та відвідайте садибу письменника.  Садиба Івана Франка була відтворена з нагоди 100-річчя від народження письменника за його особистими спогадами дитинства у своїх творах. Репортаж про садибу Франка дивіться тут.

c. Меденичі. Тут знаходиться найбільший зоопарк Львівщини «Лімпопо», в якому мешкає понад 300 тварин.

Трускавець. Цей бальнеологічний курорт є одним із найдавніших в Європі та славиться мінеральними водами з 14 джерел, королевою яких є «Нафтуся». Детальніше про особливості трускавецьких вод читайте тут. Крім неймовірно мальовничої природи Трускавець пропонує своїм гостям відвідати музей М. Біласа, музей курорту Трускавець, кінотеатр, торговий центр, ресторани, кафе та дельфінарій «Оскар».

Борислав – нафтова столиця України (детальніше - тут). Величною сакральною пам`яткою Борислава є храм святої Анни (більше про храм читайте тут), до якого приїжджають люди з найдальших куточків, щоб побачити диво і приклонитися перед мощами святих.

Що привезти з подорожі?

Справжній символ Дрогобича - сіль. Про сіль тут нагадує усе, вона є на гербі міста, у каві, і навіть у солодощах.

Ікони від майстра-іконописця Левка Скопа.

Магнітики, чашки, конверти та листівки з зображенням славетного міста Дрогобич.

Селфі з вежі Дрогобицької ратуші.

Селфі із Левком Скопом. Левко Скоп ‒ український мистецтвознавець, художник-реставратор, іконописець, викладач Львівської академії мистецтв (до 2013), учасник Євромайдану, поет, музикант (учасник музичного гурту «Чорна Дебра»), учасник творчого об‘єднання «Кактус», провідний працівник музею «Дрогобиччина»; понад 25 років присвятив свого життя, щоб зберегти і дослідити для нащадків головну Святиню Дрогобича дерев'януцеркву Св. Юра (пам’ятка ЮНЕСКО). Мешкає у Дрогобичі, працює художником-реставратором у відділі дерев'яної архітектури музею «Дрогобиччина». Інтерв'ю з Левком Скопом читайте тут.

Фото Марії Тяжкун

Де замовити екскурсії ?

Туристично-інформаційний центр Дрогобичу, адреса: площа Ринок, 1;тел.: 0977866009.   [email protected]

Як доїхати зі Львова та повернутись додому?

З залізничного вокзалу "Центральний" площа Двірцева,  1:

м. Львів – м. Дрогобич: потяг 049К КОБЗАР,  Київ-пасажирський – Трускавець, 04:55

потяг  041П   Дніпро-головний – Трускавець, 08:59

м. Дрогобич – м. Львів: потяг  042Л Трускавець - Дніпро-головний 13:29

потяг 050Л КОБЗАР Трускавець - Київ-пасажирський 20:16.

З Львівського автовокзалу: м. Львів, вул. Стрийська, 109:

м. Львів – м. Дрогобич: 04:10; 06:15

м. Дрогобич – м. Львів: 17:45.

Автобуси від Залізничного вокзалу АС 8, "Центральний", площа Двірцева,1:

м. Львів – м. Дрогобич: 06:40; 07:55; 08:30; 09:10; 09:45; 10:15; 10:45; 11:15; 11:45.

(джерело: www.busfor.ua)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: