Чим небезпечний Безпековий форум у Львові. Політичний огляд тижня

the-public-sphere-co-modifying-scare-in-eu-66527ec6fa0dd9dfff623b85917d0063
Фото ілюстративне. Джерело: dailytimes.com.pk

Нинішній огляд буде дещо особливим. Не буде традиційного поділу на міжнародні події, події загальноукраїнського масштабу та місцеві політичні розбірки на Львівщині.

А все через те, що практично протягом цілого тижня не відбувалося жодних важливих суспільно-політичних подій, про які вартувало б написати кілька слів. А така ситуація в інформаційному полі дає можливість оцінити справжні масштаби трагедії сучасного просунутого суспільства, яке фактично живе у соціальних мережах, не вміючи фільтрувати той масив інформаційного бруду, який там щодня з’являється.

Для нас перестали бути важливими справжні події, яких у нашій воюючій державі, предостатньо. У нас журналісти розлінилися робити новини, шукаючи справжню інформацію, а не черговий скандал. У нас з’явилася маса псевдоінформаційних сайтів, які роблять свої «новини» з повідомлень і постів різноманітних людей на своїх (не завжди перевірених і достовірних) сторінках у соцмережах. Та й взагалі, тепер пости і твіти різноманітних політиків і «політиків» вважаються першоджерелами, на основі яких формуються громадська думка. І ніхто не задумується над тим, щоб перевірити цю інформацію на фейковість, маніпуляції чи ворожу пропаганду.

Читайте також: Що думають про результати Революції Гідності історик, соціолог та її учасник

Замість того, ми щиро і активно обурюємось ідеї заборонити трансляцію серіалу «Свати» або навпаки гнобимо Зеленського, який відкрито виступив на захист цього свого бізнес-творіння. Завдяки вдалим політтехнологіям і продажним соціологам ми цілий тиждень обговорюємо шанси Вакарчука стати наступним президентом України, хоча той навіть не натякав на свою участь у цій гонці. Потім ми із шаленим запалом обговорюємо, у кого більше шансів стати конкурентом Порошенка у 2019 році – Вакарчука чи Зеленського.

У той же час нам втуляють скандал між Гордоном і воскреслою з мертвих Фаріон про те, ким остання є: агентом Кремля чи психічно неврівноваженою особою. А Фаріон демонстративно проходить детектор брехні про те, що вона зовсім не агент Кремля, доводячи теорію про те, що у неї реальні проблеми з психікою.

Коли ми втомились від усього цього інфосміття, нам знову підкидають чергову історію про футболістів «Шахтаря», яких націоналісти вирішили повчити патріотизму.

А якщо цю всю тижневу картинку з соцмереж ще й помножити на шизофренічні заяви Саакашвілі, які він щоденно запускає в інтернет, то взагалі незрозуміло, як ми все це терпимо без втручання психоаналітиків чи психіатрів? І так щотижня відбувається! Щотижня нова шизуха про сучасне рутинне життя пересічного українця, якому серед цього всього мотлоху треба ще й щось корисне знайти і прочитати, щоб хоча б трохи розуміти, що відбувається у нашій країні і які у нас перспективи.

Здавалося, що уже кінець політичного тижня і не буде про що написати. Але… Це Україна! Країна маразмів. Спочатку стає відомо про супертаємну спецоперацію НАБУшників, яку вони півроку проводили в міграційній службі. Проводили, поки про неї дізнались есбеушники. Дізнались і заарештували цих операціоністів, звинувативши у корупції. І так чи не щодня. НАБУшники борються з есбеушниками, прокурори Луценка зі спецпрокурорами Холодницького. І це ще не запрацювало славнозвісне Бюро розслідувань на чолі з Трубою. Та й про нацгвардію, нацполіцію чи військових прокурорів я уже втомився згадувати і писати.

Читайте також: Протистояння силовиків: ГПУ оприлюднила свою версію спецоперації НАБУ

Але в цьому і полягає вся суть нашої державної політики у всіх сферах життя. Довести усе до маразму, щоб суспільство просто перестало цікавитись цими питаннями. Довести до маразму протестний рух в Україні, використовуючи для цього такого ж емоційно неврівноваженого, як і Фаріон, Саакашвілі. Довести до маразму боротьбу з корупцією, дискредитуючи усі новостворені органи боротьби з нею. Бо хто ж у нас повірить клоунам, які борються між собою, називаючи це спецопераціями?

Але і це не було цьоготижневою вершиною маразму. На неї довелось чекати аж до четверга, коли Садовий запланував проведення у Львові Безпекового форуму. Садовий! Спільно з УКУ! У Львові! Організовують Форум з міжнародної безпеки! Ні у кого це не викликало щонайменше подиву? Навіть у голови Львівської облдержадміністрації Синютки?

Коли Львівський міський голова у Львові організовує Форуми місцевого самоврядування і говорить там про деспотію і велику політику, то це може викликати лише іронію та сарказм. Коли Садовий без відома вітчизняного МЗС проводить зустрічі з польським головним дипломатом, то це повинно викликати щонайменше занепокоєння. Але, коли він уже відверто і відкрито проводить якісь незрозумілі форуми з безпеки, підміняючи Президента, Кабмін, Міноборони, РНБО і Генштаб разом узятих, то тут уже повинна бути відповідна реакція усіх компетентних органів.

Читайте також: Польський політтехнолог «Самопомочі» заарештований за звинуваченням у поширенні дитячої порнографії

І зовсім не карту із зображенням так званих «ДНР» і «ЛНР», а на сам факт проведення такого заходу. Пан Синютка, якби працював нормально апарат ЛОДА, мав би принаймні завадити організації такого збіговиська, тим паче в такій суспільно-політичній ситуації. А якщо вже проґавили його підлеглі таке дійство, то туди треба було прийти не у якості гостя, щоб попіаритись, а із есбеушною Альфою. І не висловлювати своє обурення організаторам цього шоу, а всіх, хто його організовував, банально пов’язати. Оце б тоді був справжній піар! А так! Прийшов, щось там обурено пискнув і ображено пішов.

Якось це не схоже на всесильного Синютку! Та й не по державницьки він поступив. Садовий уже давно проявив себе, як агент. Ні, не Кремля. На цей раз, Варшави. І все, що він робить, має довгострокову приховану мету – повернути Львів полякам. І ним уже давно мали б займатись, як мінімум, есбеушники (якби вони не були такими зайнятими розбірками з НАБУшниками). Я про це не раз писав. А от Синютці вартувало б переглянути кадровий потенціал своєї дрім тім. Може вже достатньо слухати їхні осанни про те, який він класний і найкращий губернатор? Пора би вже і роботою зайнятись. Безпека України і Львівщини – це такий же його обов’язок, як і ремонт доріг. Хоча не настільки прибуткова. Може врешті настав час і пріоритети трохи змінити?

Дмитро ПОСИПАНКО,

Світ на порозі нової холодної війни. Політичний огляд тижняполітичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора читайте тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: