Тепер у церквах УПЦ МП під час Літургії обов’язково першим згадуватимуть патріарха Кирила, – релігієзнавець

Заседание Синода

На Архієрейському соборі у Москві вперше з часів незалежності України у статуті РПЦ прописали, що центр управління УПЦ МП знаходиться у Києві. Однак релігієзнавець, директор Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури Андрій Юраш переконує, що насправді права УПЦ МП офіційно обмежили і задокументували це.

– Що означає те, що тепер офіційно у статуті прописано, де знаходиться центр управління УПЦ МП?

– Сам факт того, що будь-які речі, які пов’язані з Українською Православною Церквою, котра перебуває у канонічному підпорядкуванні Московського Патріархату, прописуються у статуті Російської Православної Церкви, виключає будь-які дискусії щодо реального статусу і реального канонічного становища цієї церкви. У статуті Російської Православної Церкви не згадується жодна з реально помісних православних церков – ні Польська, ні Грузинська, ні Болгарська, ні Сербська, ні Єрусалимська, ні Албанська, ні будь-яка інша. Тобто у статуті РПЦ прописуються структури самої Російської Православної Церкви і під її управлінням у різних формах діють у різних державах. Це і є відповідь. І тому дискутувати, говорити щось, пояснювати нема сенсу.

– Тобто про якесь розширення автономії не йдеться?..

– Насправді, ось цим внесенням було обмежено навіть існуючу незалежність УПЦ МП в управлінні, як це було сформульовано. До цього часу багато речей були не дефінійовані і вони могли розвиватися у напрямі більшої самостійності або у напрямі більшого обмеження. Те, що відбулося на Архієрейському соборі у Москві, це рух Української Православної Церкви юрисдикції Московського патріархату до обмеження, аж до припинення будь-яких дискусій щодо її статусу. Для кожного тепер є очевидним і беззаперечним, що є невіддільна частина Московського патріархату. І до речі, у визначеннях, які прийняті на Архієрейському соборі, є багато речей, яких не було досі.

– Що мається на увазі?..

– Я маю на увазі речей, які підтверджують повну залежність УПЦ від свого центру у Москві. Згадування про те, що центр управління УПЦ МП є Києві – звичайна формальність. Це робиться абсолютно свідомо, бо в Україні є дискусія, є законопроекти, які пов’язані із статусом і визначенням Української Православної Церкви як церковної структури, яка має свій центр у Москві, а Москва – це агресор.

Відповідно, щоб, з формальної точки зору, якимось чином стверджувати, що це не відповідає дійсності, й було внесено цей пункт про центр у Києві. Насправді ж у прийнятих собором рішеннях ми бачимо багато пунктів, які повністю нівелюють незалежність і поняття самої незалежності Української Православної Церкви.

По-перше, статут Української Православної Церкви після прийняття повинен затверджуватися предстоятелем УПЦ, а також «одобряться», тобто знаходити затвердження у патріарха Московського. По-друге, обов’язковою вимогою для всіх приходів, парафій і монастирів УПЦ стає згадування патріарха Московського як першого на будь-якій літургії, а предстоятель УПЦ згадується другим. По-третє, будь-які рішення щодо адміністративної структури УПЦ – утвердження єпархіальних меж, ліквідація, утворення – повинні бути підтверджувані Архієрейським собором, мається на увазі Архієрейським собором УПЦ, чого до цього не було. І тому подібне.

Наприклад, суд Архієрейського собору за статусом є тільки у Російський Православній Церкві – він є вищою судовою інстанцією для УПЦ. Тобто насправді, мені здається, що ідеологи у центрі Московського патріархату в Москві вважають, що вони досягли одночасно двох речей – по-перше, формально нібито розширили повноваження УПЦ, а насправді її ще більше прив’язали і документально затвердили її підпорядкований статус. Але не можна досягти двох взаємовиключних речей одночасно і розрахунок, що в Україні домінують неповносправні аналітики чи люди, які займаються релігійною проблематикою, і вони цього не розуміють. І така позиція є апріорі програшною.

Нагадаємо, 29 листопада у Москві розпочався Архієрейський собор РПЦ, в якому бере участь делегація від УПЦ МП, яку очолив предстоятель УРЦ МП Онуфрій. Крім того, анонсувалася участь у соборі президента РФ Володимира Путіна.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: