Відпочинок для тіла й душі: якими принадами манить туристів Трускавець

truskavec_11
Трускавець - місто здоров'я. Фото: panukraine.ua

Жодної успішної фізичної реабілітації не може відбутися без відпочинку духовного. Саме тому у місті-курорті Трускавець є чимало можливостей культурного відпочинку на будь-який смак. Ми подаємо тут кілька тематичних пропозицій.

*промоція

Культурні події

Трускавець багатий на культурні події. Щодня тут можна знайти розвагу до вподоби. Наприклад, у палаці культури ім. Шевченка, концерти відбуваються щоденно. Це не лише виступи музикантів чи співаків, а й театральні вистави. Днями відомий львівський театр «Воскресіння» вперше привіз у Трускавець свою виставу.

Для любителів музики, у центрі міста знаходиться католицький костел, де щовівторка та щоп’ятниці відбуваються концерти органної музики. Крім того, у кожному санаторії є актовий зал, передбачена культурна програма із концертами, заходами з різною тематикою. Крім того, у центрі Трускавця є музична альтанка. Вона була збудована саме для того, аби там грав оркестр. Зараз ця традиція відновлюється, тому по вихідних, а влітку кілька разів на тиждень там звучить музика.

У Трускавці є 4 бібліотеки і одну з них нещодавно переобладнали під урбан-бібліотеку. Крім книг там є комп’ютерний зал і зал для проведення зустрічей. Відтак, там відбуваються авторські читання, творчі зустрічі з письменниками та цікавими особистостями, проводять творчі вечори майже щотижня. Крім того, там проводяться безкоштовні курси англійської мови, які веде волонтер зі США.

На центральній площі Трускавця є стаціонарна сцена, де впродовж року відбуваються фестивалі. Це відомі Всеукраїнські фестивалі «Зіркафест. Єдина країна», «Яскрава країна» та інші. Цього року вже вдруге відбувся фестиваль циркового мистецтва «Трускавецький фігляр».

Новою традицією для Трускавця став Фестиваль польської культури, на який з Польщі цього року приїхало 10 художніх колективів, зокрема, танцювальні, співочі та інші. Для гостей свята, під час фестивалю, також представили польську традиційну кухню, тож охочі могли спробувати нові страви.

Для любителів ярмарків, Трускавець пропонує традиційні Різдвяні та Великодні ярмарки. Це – найкраще місце, аби відчути святкову атмосферу й дізнатися більше про традиції святкування на Західній Україні. До речі, для тих, хто більше любить відпочивати взимку, Трускавець пропонує фестиваль вертепів «Ой радуйся, земле». Також взимку відбувається дитячий фестиваль «Зірка-фест», на ньому дітки колядують, танцюють, співають та представляють інші свої таланти. Дійство захоплює своєю щирістю та дитячим завзяттям.

Наприкінці весни у місті проводиться фестиваль-ярмарок «Трускавка-фест». І хоч це є лише легенда, завдяки якій назву Трускавця пов’язують із трускавкою, фестиваль поступово стає справжньою родзинкою міста. До речі, легенду про походження назви, розповіли у казковому відео:

Варто зауважити, що часто у місті відбуваються і спортивні змагання. Наприклад, цього літа на них приїжджав найвідоміший український стронгмен Василь Вірастюк. А в березні цього року Трускавець вперше приймав авторалі всеукраїнського масштабу. Цю традицію збираються продовжити і вивести ралі на міжнародний рівень, аби прийняти автолюбителів із інших країн. Ці заходи стали важливими подіями року.

Місце для душі

Трускавець знаходиться поряд із відомими на всю Україну духовними центрами. І для того, аби туристам було зручно відвідувати ці місця, у Трускавці працює багато туристичних фірм, які організовують одноденні тури, або ж тури вихідного дня до різноманітних духовних святинь. Наприклад, можна взяти екскурсію у Почаїв, зовсім недалеко від міста Трускавець розташоване місто Самбір, де є церква, в якій зберігаються мощі святого Валентина та чудотворна ікона.

Всього 6 км від Трускавця розташований відомий усім паломникам Борислав. Там є знана на всю Україну церква св. Анни, у якій зберігається понад 710 капсул з мощами святих. Крім того, дуже цікаві церкви та синагога є у Дрогобичі, що за 7 км від Трускавця. До слова, для тих, хто приїхав здалеку, приємною можливістю буде й те, що місто має зручне сполучення зі Львовом, тож під час оздоровлення можна буде відвідати й культурну перлину України.

Храм св. Анни у Бориславі

Для любителів природи

Трускавець підходить для відпочинку тим людям, хто любить природу та еко-туризм, адже це – екологічно чисте місто. Тут немає промислових підприємств, виробництва, а у центрі міста розташований гарний Курортний парк, що займає 57 га. Парк був закладений у 1895 році та має яскраво виражені ознаки англійського паркового стилю. До слова, це - пам’ятка садово-паркового мистецтва.

Він також важливий тим, що допомагає відпочивальникам оздоровлюватися. Справа в тому, що він горбистий, що дуже добре для тих, кому лікар прописує кардіонавантаження та кардіовправи. Лікарі, до речі, радять пити «Нафтусю» у поєднанні з прогулянками, адже організм краще очищається під час ходьби.

Ще за радянських часів у парку були розроблені піші маршрути з різними видами фізичного навантаження залежно від потреб організму. Зараз якраз триває реконструкція чергової частини цього величезного парку і відновлення теренкурів.

У 2016 році відкрито гірськолижний комплекс «Буковиця» - один з наймолодших гірськолижних комплексів України, який розташований на відстані 4,8 км від Трускавця - для любителів активного відпочинку.

А для тих, хто любить знаходитися подалі від міста, існує кілька цікавих еко-маршрутів. Наприклад, лише у 60 км від Трускавця розташований скельно-печерний комплекс, унікальна пам'ятка історії та природи Скелі Довбуша. Не так далеко до відомих гірських курортів Яремче, Ворохта чи Буковель. Неподалік від Трускавця знаходиться село Уличне, де є кілька мальовничих озер, які теж можуть бути цікавими для відпочивальників. Також для любителів захоплюючих краєвидів та дикої природи буде приємною несподіванкою, що біля Трускавця є гірське село Орів, звідки відкривається панорама не лише на Трускавець, але й на інші міста, зокрема, Львів.

А про особливості трускавецьких лікувальних вод ми вже писали тут.

*промоція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: