Що робити, якщо ваш автомобіль замело у дорозі

GEDSC DIGITAL CAMERA

Через сильні снігопади на Львівщині тільки за добу рятувальники відбуксирували 58 автомобілів, з них 51 великовантажний автомобіль, 2 автобуси та 5 легкових автомобілів.

Що робити, якщо під час снігопаду ваш автомобіль опинився у сніжній пастці.

У ДСНС радять в автомобілі рухатися тільки центральними дорогами і шосе;

забороняється відходити від машини за межі видимості;

зупинившись на дорозі, подайте сигнал тривоги переривчастими гудками, підніміть капот або повісьте яскраву  тканину на антену, чекайте допомоги в автомобілі. При цьому можна залишити мотор працюючим, відкривши скло для забезпечення вентиляції й запобігання отруєнню чадним газом;

якщо ви втратили орієнтацію, пересуваючись пішки поза населеним пунктом, зайдіть у перший  будинок, що трапиться, уточніть місце знаходження й, по можливості, дочекайтеся закінчення заметілі там;

якщо вас залишають сили, шукайте укриття й залишайтеся в ньому;

будьте уважними й обережними при контактах з незнайомими людьми, тому що під час стихійних лих різко зростає число крадіжок з автомобілів, квартир і службових приміщень.

Заметені снігом дороги, викликають повну дезорієнтацію на місцевості. Під час руху на автомобілі не слід намагатися долати снігові замети, необхідно зупинитися, повністю закрити жалюзі машини, укрити двигун зі сторони радіатора.

Якщо є можливість, автомобіль потрібно встановити двигуном до навітряної сторони. Двигун автомобіля необхідно періодично прогрівати для уникнення «розморожування двигуна», якщо система охолодження залита водою. При прогріванні автомобіля важливо не допускати затікання в кабіну (кузов, салон) вихлопних газів; з цією метою важливо стежити, щоб вихлопна труба не завалювалася снігом.

Якщо в дорозі разом опинилося декілька чоловік (на декількох автомобілях), доцільно зібратися разом і використати один автомобіль як укриття; з двигунів інших авто необхідно злити воду.

Для того, щоб уникнути надзвичайної ситуації, варто утриматися від поїздок на великі відстані. Якщо від поїздки не можна відмовитися, то слід взяти з собою в дорогу гарячі напої в термосі, ліхтар, сірники, теплу ковдру.

Якщо маршрут руху вашого автомобіля буде проходити далеко від населених пунктів, слід взяти з собою невеликий запас продуктів і бензину. Запишіть телефони прилеглих АЗС, кафе чи магазинів, які працюють цілодобово. В екстремальній ситуації через них можна отримати потрібну допомогу.

Не зайвою буде невелика кількість сухого пального. Він горить без диму і кіптяви, а це допоможе підігріти повітря в салоні застряглого автомобіля.

Через погіршення погодних умов у департаменті дорожнього господарства, транспорту та зв’язку ЛОДА повідомили, що сьогодні, 4 грудня, на дорогах області працює 139 одиниць снігоочисної техніки. Зокрема, 110 одиниць – на дорогах державного значення.

До робіт з очищення доріг від снігу задіяли 233 робітника, з яких 187 працюють на дорогах державного значення, а для утримання доріг в належному стані використали 1263 т піщано-соляної суміші.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: