У центрі Львова протестували підприємці (фото)

P71206-133908

6 грудня представники малого і середнього бізнесу, а також активісти вимагали відміни критеріїв блокування податкових накладних.

Про це повідомляє кореспондент Дивись.info.

6 грудня під стіни Львівської облдержадміністрації вийшли на Всеукраїнську акцію протесту представники малого та середнього бізнесу, громадські активісти й експерти. Усі вони вимагали відмінити блокування податкових накладних, яке, за словами протестувальників, завдає непоправної шкоди дрібному бізнесу.

З 1 липня 2017 року запрацювала система моніторингу та зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. Основна її ціль, як кажуть у владі, блокувати фіктивний ПДВ і не давати можливість повертати його незаконно. Процес блокування відбувається на основі певних критеріїв, які розробив Мінфін. Планувалося, що буде вилучено «ручне» керування процесом податківцями та зникне можливість їхнього втручання. Утім підприємці, які вийшли протестувати, заявляють, що стало тільки гірше.

«ПДВ — це складова вартості будь-яких товарів чи послуг. Останні три роки ми працювали з електронною базою реєстрації цього податку. Виглядає це так, що для підприємств створюють спеціальні окремі рахунки. Реєструючи накладну, ми маємо змогу в межах 20% скористатися цими коштами, – каже голова Комітету підприємців Львівщини Андрій Дячишин. — Але тепер за незрозумілим алгоритмом блокуються податкові накладні. Блокуються ті кошти, які вже є на рахунку, відтак ми не можемо виписати своїм контрагентам податковий кредит. Блокуються навіть ті накладні, де ПДВ складає 2-3 гривні».

Голова Комітету підприємців Львівщини Андрій Дячишин

На думку Андрія Дячишина, ці критерії у певній мірі є дискредитуючими, адже у них прописано, що великий платник, який сплачує понад 5 мільйонів податків, не буде заблокований. Голова Комітету переконаний, що блокування податкових накладних найбільше вдарило по малому і середньому бізнесу.

«Ті люди, які працювали багато років, які якраз сплачують багато податків, які не належать до олігархічних структур, їх вибивають. Можна передбачати навіть розподіл ринків, тому що покупці товарів, послуг, якщо їх постачальник не може їм правильно оформити документи, змінюють його. Підприємство мало гроші на рахунку, не могло ними скористатися, значить змушене ще раз заплатити. Це означає, що бюджет тріщить, зарплата може затримуватися тощо», — пояснює протестуючий.

На думку Андрія Дячишина, колишню систему адміністрування перетворили сьогодні на систему перерозподілу.

Підтримує мітингувальників і їхні вимоги й Михайло Коропецький, віце-президент Львівської торгово-промислової палати. Він переконаний: система блокування накладних руйнує український бізнес.

«Ми створили експертну групу, яка розробляла критерії і відправляла їх до Кабміну, Мінфіну, ДФС, але реакції не було, — зазначає Михайло Коропецький. — Ми створили комітет фіскальної політики при Торгово-промисловій палаті і зараз хочемо на базі Торгово-промислових палат України у всіх областях об’єднати малий і середній бізнес, аби створити платформу і доказати нашому Мінфіну, що система блокування накладних не діє, критерії недолугі і їх треба змінювати».

Негативно про систему блокування податкових накладних відгукується й економіст, Голова ГО «Українське товариство економічних свобод», голова ГО «Центр ефективного законодавства» та заступник голови «Української аграрної асоціації» Мар’ян Заблоцький. За його даними, наразі так зване автоматичне блокування податкових накладних зачепило близько 15 тис. підприємств. Згідно з даними ДФС, система блокує майже кожну третю податкову накладну підприємств, що підпали під моніторинг системи.

«У відведені законом 5 днів на розгляд скарг з блокування податкових накладних ДФС не вкладається. У системі наразі більше ніж 5 млрд грн, по яким скарги навіть не розглянуті. Це не враховуючи ту частину, по якій дають формальні швидкі відмови, бо не встигають розглядати пакети документів», — каже Мар’ян Заблоцький.

Економіст наводить дані, згідно з якими, за період з 01.07.2017 р. по 09.11.2017 р. було заблоковано 455 261 податкову накладну на загальну суму ПДВ 9,9 млрд грн. А комісія ДФС розглянула лише 187 941 податкову накладну на загальну суму ПДВ 4,5 млрд грн.

«Очевидно, із напливом заблокованих накладних процедура ручного розблокування не справляється. Та і самі рішення про відмову в розблокуванні часто є дивними. Так, одне і те саме підприємство нерідко отримує як позитивні, так і негативні висновки стосовно своїх заблокованих накладних. Це неправильно. Оскільки, якщо підприємство по суті є чистим і реальним, то, швидше за все, всі його операції також є чистими», — додає експерт.

Експерт податкової групи у Реанімаційному пакеті реформ Михайло Соколов каже, що система блокування податкових накладних дійсно знаходиться в системній кризі, одна причиною тому є системний провал в її дизайні.

«Ключова проблема не в тому, що система блокує багато податкових накладних (блокується близько 1% від загального валу), а в тому, що Комісія, що відповідає за розгляд заяв про розблокування, мало розблоковує. Заблокованими за результатами розгляду Комісією заяв платників залишаються близько 70% податкових накладних. В результаті, число заблокованих накладних зростає, а підприємства, чиї накладні заблоковані виявляються у вкрай складній ситуації через вимивання їх оборотних коштів», — каже Михайло Соколов.

Експерт пояснює, що це відбувається це через те, що Комісія змушена приймати рішення щодо розблокування/продовження блокування під час відсутності необхідної для прийняття такого рішення інформації, а часто і часу на глибоке вивчення тієї інформації, що їм доступна. У такій ситуації чиновник страхується і як результат Комісія розблоковує мале число ПН.

«Однак, підкреслю, що головна системна проблема це саме принципова відсутність частини необхідної інформації — інформації про фактичний стан справ», — додає Михайло Соколов.

Експерт податкової групи зазначає, що хоча формально Комісія відмовляє на тій підставі, що платник нібито надав не всі необхідні документи, фактично ж члени Комісії приймають рішення про відмову, тому що сумніваються в реальності відповідних операцій.

«З огляду на те, що сумніватися і шукати порушників є роботою співробітників УКРІНФОРМ, безглуздо вимагати від них прийняття рішень про розблокування, якщо вони не переконалися в реальності операції і в тому, що платник не займається скручуванням. Проблема в тому, що для цього недостатньо просто вивчити надані платником документи. За останній місяць роботи робочої групи при МФУ були представлені десятки прикладів, коли за документами компанія об'єктивно виглядає як скручування, а її операції фіктивними, а в реальності це сумлінний платник податків, який веде звичайну господарську діяльність. Єдиний спосіб для Комісії прийняти рішення щодо такого підприємства не навмання, це провести фактичну перевірку», — каже Михайло Соколов.

https://www.facebook.com/SokolovMichael/posts/1860049374046820?pnref=story

Акції, подібні до львівської, пройшли також у Києві, Харкові, Запоріжжі, Дніпрі і Полтаві. Протестувальники кажуть, якщо їх вимоги не почують, мітинги будуть повторюватися.

ІА Дивись.info нагадує алгоритм дій, якого потрібно дотримуватися у разі зупинення реєстрації ПН/РК:

КРОК 1. Платник отримав квитанцію №1 про зупинення реєстрації в ЄРПН податкової накладної/розрахунку коригування (далі – ПН/РК). Зміст причини зупинення реєстрації ПН/РК розкриває сутність ризику операції відповідно до затверджених Критеріїв оцінки ступеня ризиків.

КРОК 2. Платник ПДВ подає (має право подати протягом 365 календарних днів) в електронному вигляді одночасно:

  • таблицю даних платника податку (додаток до наказу Мінфіну від 13.06.2017 р. №567) за формою J(F)1312302 (далі – Таблиця);
  • пояснення у вигляді Повідомлення щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій по зупинених ПН/РК за формою J(F)1312602 (далі – Повідомлення);
  • до Повідомлення додаються копії документів у вигляді окремих додатків за формою J(F)1360102 у форматі PDF (розмір кожного додатку не повинен перевищувати 2 МБ). Вичерпний перелік документів затверджений наказом №567.

УВАГА!

  1. Таблиця, Повідомлення та копії документів подаються лише в електронному вигляді. Документи, подані на паперових носіях, до розгляду не приймаються.
  2. Термін подання Таблиці та Повідомлення не повинен перевищувати 365 календарних дня з моменту отримання повідомлення про зупинку реєстрації ПН/РК.

КРОК 3. Платник має право за власним бажанням надати до контролюючого органу разом з Таблицею та Повідомленням інші документи, що підтверджують здійснення платником операцій в певному сегменті ринку та суттєво розкривають сутність операції, яка на постійній основі постачання (виготовлення) здійснюється платником.

КРОК 4. Після перевірки документів комісія ДФСУ приймає рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або про відмову в такій реєстрації, яке квитанцією №2 направляється платнику.

УВАГА!

  1. Реєстрація ПН/РК в ЄРПН здійснюється датою подання їх на реєстрацію.
  2. Перебіг граничного строку реєстрації ПН/РК переривається на період зупинення їх реєстрації та відновлюється з дня припинення процедури зупинення їх реєстрації згідно з пп. 201.16.4 ПКУ.

КРОК 5. У разі прийняття комісією ДФСУ рішення про відмову в реєстрації ПН/РК платник податку подає (має право) скаргу на таке рішення:

  • до комісії ДФСУ з питань розгляду скарг протягом 10 календарних днів після отримання рішення комісії ДФС України, відповідно до Постанови КМУ від 04.07.2017 р. №485;
  • до суду.

Текст, фото: Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: