Чий Єрусалим: рішення Трампа призведе до посилення позицій Ірану та Росії на Близькому Сході

_99076409_043398910-1

Рішення президента США Дональда Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю та перенесення туди посольства з Тель-Авіва спровокувало ескалацію конфлікту на Близькому Сході, а відтак призведе до суттєвого послаблення американських позицій у регіоні.

6 грудня президент США Дональд Трамп, незважаючи на застереження світової спільноти, визнав Єрусалим столицею Ізраїлю.

«Я вирішив, що настав час офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Коли попередні президенти обіцяли зробити це під час виборчих кампаній, вони не виконували своєї обіцянки.  Сьогодні я її виконую», – заявив під час виступу у Білому домі Трамп і додав, що його адміністрація розпочне процес перенесення американського посольства у Тель-Авіві до Єрусалима.

А вже 7 грудня Близьким Сходом прокотилася низка протестів. Понад 30 людей постраждали під час вуличних протестів у Секторі Газа і на Західному березі Йордану.

Протестувальники кидали каміння в ізраїльських поліцейських і скандували: «Смерть Америці! Смерть Трампу!» 8 грудня палестинське угруповання «ХАМАС» закликало провести «День гніву».

Слід зауважити, що ідея визнання Єрусалима столицею Ізраїлю належить не Дональду Трампу. Ще майже два десятиліття тому Конгрес США ухвалив акт про посольство в Єрусалимі, який затверджує визнання Сполученими Штатами Єрусалима столицею держави Ізраїль та передбачає розміщення дипломатичної місії саме там. Але протягом усього періоду американські президенти задля захисту національних інтересів користувалися правом відтермінування реалізації цього рішення на півроку.

Сьогодні Ізраїль та Палестинська автономія офіційно вважають Єрусалим своєю столицею й не визнають таке право за іншою стороною. Досі статус Єрусалима – предмет гарячих міжнародних дискусій.

1950 року Ізраїль оголосив Єрусалим своєю столицею і всі гілки влади ізраїльського уряду були розташовані в Єрусалимі. Після першої арабсько-ізраїльської війни західна частина міста опинилась під контролем Ізраїлю, а східна стала частиною Трансйорданії. А після Шестиденної війни 1967 року Ізраїль одержав контроль над всією територією міста, законодавчо відокремив Східний Єрусалим від західного берега ріки Йордан й оголосив свій суверенітет над Єрусалимом. Законом про Єрусалим від 30 липня 1980 року Ізраїль оголосив Єрусалим своєю єдиною й неподільною столицею. У Єрусалимі перебувають Кнесет, всі державні й урядові заклади Ізраїлю.

Станом на сьогодні ООН і всі його члени не визнають анексії Східного Єрусалима. Майже усі посольства розміщені в районі Великого Тель-Авіва, окрім Болівії та Парагваю. У Східному Єрусалимі розташовуються консульства США й деяких інших країн, що здійснюють контакти з Палестинською автономією.

Американські ЗМІ зазначають, що рішення Дональда Трампа є наслідком впливу на нього його оточення.

Наприклад, NBC зазначає, що рішення Трампа підтримали його радник і зять Джаред Кушнер, а також cпецпредставник вашингтонської адміністрації на міжнародних переговорах Джейсон Грінблатт. Крім того, до цього кроку американського лідера закликав Девід Фрідман, який є послом США в Ізраїлі. У минулому він був юристом Трампа. Колишній головний стратег Білого дому Стівен Беннон також рекомендував американському лідерові виконати свою передвиборчу обіцянку і визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Натомість проти визнання Єрусалима столицею Ізраїлю виступали держсекретар США Рекс Тіллерсон і міністр оборони Джеймс Меттіс.

Гостро засудили рішення Дональда Трампа голова Ліги арабських держав та король Йорданії Абдалла ІІ, король Саудівської Аравії Салман, міністри закордонних справ Йорданії та Єгипту. Із заявами виступили міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон, верховний представник ЄС у закордонних справах та політиці безпеки Федеріка Могеріні, президент Франції Еммануель Макрон, Папа Римський Франциск. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про можливість розриву дипломатичних відносин з Ізраїлем.

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос у коментарі ІА Дивись.info наголосив, що визнання США Єрусалима столицею Ізраїлю призведе до ескалації конфлікту на Близькому Сході.

«По-перше, ситуація справді небезпечна ескалацією близькосхідного конфлікту, оскільки вже сьогодні очевидно, що ця тема є в праймі і адвенті порядку денного практично всіх не лише радикальних груп, але й поміркованих груп на Близькому Сході. Сьогодні ми бачимо, що практично це рішення об’єднало, здавалося б, несумісні течії і групи – від поміркованих палестинських націоналістів до радикальних ісламістів. Є приблизно подібна реакція з боку Саудівської Аравії, Ірану, Іраку, Туреччини. Я думаю, що ця хвиля буде тільки зростати як на рівні рішень урядів держав, так і на рівні вулиці. Тобто люди будуть виходити, протестувати. Вже сама ситуація – це ескалація, яка може призвести до загострення конфлікту в Палестині, тобто тут різний може бути діапазон – від таких спорадичних заворушень, які ми спостерігали вчора, до, можливо, більш масових, які, очевидно, будуть сьогодні після п’ятничної молитви – до інтифади, тобто такого вже загального повстання, яке в значній мірі ускладнить для Ізраїлю реалізацію будь-яких його можливостей», – заявив експерт.

Водночас він зауважив, що це суттєво послабить позиції США на Близькому Сході.

«Мирний процес він і так перебував у стагнації, а тепер все ще гірше. У цій ситуації буде ще важче повернутися на якісь вихідні позиції або на позиції, в яких бодай можливий діалог. Американці не будуть відігрувати назад. Але водночас ми бачимо, що позицію американців не підтримав ніхто. Відтак американці опиняються в ще одній ізоляції. І зрозуміло, що ситуативно у тих розкладах позиція США дуже суттєво слабне на Близькому Сході і зростає позиція іранська та російська», – наголосив Ігор Семиволос.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: