МОН: Венеціанська комісія не підтримала закиди від Угорщини щодо освіти

616F8D62-9694-4B10-830F-568B65F7A777_w1023_r1_s

Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) рекомендує Україні продовжити перехідний період до застосування мовної статті закону «Про освіту».

Про повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки з посиланням на висновки комісії від 8 грудня.

«Одна з важливих рекомендацій комісії – продовжити перехідний період для імплементації статті. Так, наразі закон «Про освіту» визначає, що повноцінно набути чинності мовна стаття має у 2020 році», – йдеться в повідомленні.

МОН погоджується, що з педагогічної точки зору продовження перехідного періоду є обґрунтованим, і повністю підтримують цю рекомендацію.

«Комісія також наголошує, що Україна має максимально широко використати можливості пункту 4 статті 7, що МОН і планує зробити», – додають у міністерстві.

Пункт 7 статті 7 закону «Про освіту» передбачає, що у закладах освіти можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома чи більше мовами – державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Євросоюзу.

Український закон «Про освіту» набрав чинності 28 вересня. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном.

Перехідні положення закону передбачають: «особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою».

Статтю 7 закону «Про освіту» (про те, що мовою освіти є державна, українська, мова), яка викликала стурбованість, надіслали на розгляд Венеціанської комісії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: