Заарештований 2009 року гелікоптер передадуть Військово-морській авіації України

IMG_8776-2-696x464

Український військово-морський флот отримає багатоцільовий гелікоптер Ка-226, заявив український підприємець та волонтер Даулет Бейсембаєв.

Про це повідомляє Національний промисловий портал.

«Українська військово-морська авіація отримає новий гелікоптер Ка-226, який не літав майже 9 років і постійно зберігався в ангарі Львівського авіаремонтного заводу», – сказав Даулет Бейсембаєв.

Ка-226 (серійний номер 02-03, номер ’41 жовтий ‘) був замовлений урядом кілька років тому. У вересні 2007 року Міністерство з надзвичайних ситуацій України (з 2012 року – Державна служба України з надзвичайних ситуацій) підписала контракт на постачання гелікоптера Ка-226 з українською компанією «Гелаксис», яка у свою чергу замовила гелікоптер через компанію Cantek Trading Inc. (Канада). Але в 2011 році компанія «Gelaxis» оголосила про банкрутство та не дотримала умов договору, а гелікоптер був заарештований.

Після 2014 року ініціативна група волонтерів, очолювана Даулетом, намагалася повернути гелікоптер Ка-226 на службу. Вони запропонували передати гелікоптер до української військово-морської авіації, яка експлуатує подібні гелікоптери Ка-27 з коаксіальним ротором.

За словами Даулета Бейсембаєва, гелікоптер Ка-226 може збільшити можливості української військово-морської авіації, яка втратила більшу частину свого авіаційного флоту під час російської окупації Криму.

Ка-226 – це легкий гелікоптер з з двигуном Rolls-Royce M250. Цей гелікоптер був розроблений як для військових, так і для цивільних замовників. Україна отримала санітарну версію гелікоптера, обладнану системою для перевезення поранених, та обладнана кисневими балонами та медичним обладнанням.

Нагадаємо, 2007 року міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич прийняв рішення створити спеціальну пожежну і санітарну ескадрилью, закупивши для їх оснащення не менше чотирьох вертольотів Ка-226 і Ка-32 російського виробництва. Перший легкий багатофункціональний вертоліт Ка-226 очікувався відомством вже на початку 2008 року. Тендер на постачання виграло ТОВ «Гелаксіс» (м.Київ) з ​​ціною 29,995 млн грн.

Згідно з транспортними документами, 23 січня 2009 року через Московську область у Вільнюс через кордон РФ був переміщений «цивільний вертоліт Ка-226.50, новий, в розібраному вигляді, сер.№02-03 (оснащений двома двигунами Rolls-Royce, модель 250-С20R / 2 , сер. № САЕ-259919, САЕ-295924). Дата випуску вертольота – 12 вересня 2008 р.». 2 лютого 2009 року він був доставлений наземним транспортом на український прикордонний митний пункт «Шегині» (Львівська область), де і був заарештований через небажання одержувача його розмитнювати.

У квітні 2011 р ТОВ «Гелаксіс» припинило своє існування через процедуру банкрутства, а заарештований митницею вертоліт так і не був доставлений замовникові.

Ще через два роки Кабінет міністрів України прийняв постанову від 6 березня 2013 № 135 «Про передачу майна до сфери управління Львівської обласної державної адміністрації для потреб системи екстреної (швидкої) медичної допомоги», яким конфіскований Львівською митницею вертоліт передавався в управління Львівської обласної державної адміністрації для використання Львівським обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. З того часу вертоліт так і лежав у розібраному вигляді на складі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: