Безпардонні судді, гроші в туалеті та шпигунський детектив: як не треба давати хабарі

1500715246_5613f8961cc01-habar1

Хабар у туалеті податкової, тисячі доларів в коробочці Rafaello та побожні судді-хабарники з Дніпра — у рейтингу безглуздих пропозицій та давання хабара.

Сьогодні, в Міжнародний день боротьби з корупцією, ІА Дивись.info вирішила підвести підсумки протидії корупції цього року. Незважаючи на те, що в нашій країні це явище здається непереможним, силові органи регулярно звітують про затримання недобросовісних чиновників.

Хабар у туалеті ДФС Львівщини

У серпні цього року Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою затримали фіскала на стотисячному хабарі.

Інспекторка Личаківської об’єднаної податкової інспекції ДФС Львівщини вимагала 100 тисяч гривень від місцевого підприємця — обіцяла не перевіряти його фірми і не штрафувати. Натомість, чоловік поскаржився в СБУ і вже за тиждень жінку заскочили, коли та отримувала всю суму грошей. Брала хабар прямо у туалеті податкової.

15 серпня о 14.30 бухгалтерка підприємця передала зазначену суму інспекторці. За вказівкою інспекторки, вона поклала гроші на підлогу у туалеті та вийшла з нього.

Наступного дня затриманій повідомили про підозру у вчиненні злочину – одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням. 18 серпня суд обрав їй запобіжний захід – тримання під вартою.

У вересні інспектор Кокотко погодилася укласти угоду про визнання винуватості. Спочатку їй загрожувало позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років, а після перекваліфікації – покарання у вигляді штрафу або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Закінчилась історія тим, що 19 жовтня Сихівський районний суд Львова визнав винною Ольгу Кокотко в отриманні хабара. Згідно з рішенням суду, Кокотко повинна сплатити штраф у 25,5 тис. грн.

Рафаелло — донесе ваші п̶о̶ч̶у̶т̶т̶я хабарі

28 листопада співробітники ГПУ затримали директора однієї з фірм, що займається будівництвом, при спробі вручити 10 тисяч доларів правоохоронцю. Про це на своїй сторінці в Facebook переможно написав генпрокурор Юрій Луценко.

Однак глава ГПУ не розібрався, кому саме призначалася хабар, і вказав, що гроші повинен був отримати один з його підлеглих: «При спробі вручити хабар заступнику прокурора Київської області затримано директора однієї з будівельних компаній».

Судячи з фотографій, викладених Луценко, хабар принесли не в традиційному конверті або пакеті, а в коробці з-під цукерок «Рафаелло». Красиво, так би мовити.

У коментарі до посту генпрокурора його прес-секретар Лариса Сарган уточнила, що хабар пропонували начальнику слідчого управління національної поліції Київської області.

Як главі САП Холодницькому намагались дати хабара

Голову Кіровського райсуду м. Дніпро Геннадія Підберезного і суддю цього ж суду Наталію Овчаренко затримали прямо в кабінеті глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького під час спроби передати першу частину хабара в розмірі 50 тисяч доларів за закриття кримінального провадження стосовно останньої. Весь «транш» повинен був скласти 300 тисяч доларів.

Суддя, яка таким чином намагалася уникнути кримінальної відповідальності, перебувала «під домашнім арештом». Суддю Овчаренко затримали на вимаганні, ще 19 квітня 2017 року, 30 тисяч доларів в однієї зі сторін судового процесу, який вона вела.

https://www.youtube.com/watch?v=6UT9GuiW0Fs

Потім в ЗМІ з'явилися нові унікальні подробиці справи суддів. «Підберезний вирішив рятувати свою підлеглу - адже вони діяли рука об руку в усіх справах в суді. Вони з'явилися до Холодницького і запропонували йому хабар в 300 тисяч доларів. Прокурор погодився на хабар і негайно заявив про дачу хабара в ГПУ і СБУ, щоб організувати операцію по затриманню», - повідомив в соцмережах журналіст Юрій Бутусов.

«Спостереження розкрило деякі дивовижні факти - наприклад, суддя Овчаренко під час одного із засідань запросила співробітницю салону краси, щоб їй робили педикюр. Перед тим як нести Холодницькому перший транш в 50 тисяч доларів, суддя Овчаренко сильно хвилювалася. Вона ходила до церкви, так як досить набожна, вважає себе глибоко віруючою людиною», - додав журналіст.

Також Овчаренко регулярно радилася з ворожкою. «І напередодні скоєння злочину суддя, заступник голови районного суду обласного центру, запитала у ворожки - чи можна йти на справу, чи немає засідки? Ворожка відповіла: був віщий сон сьогодні, "бачила шкарпетки білі", це хороший знак, все в порядку! Почувши, що пророкування хороше, богобоязлива і віруюча в Бога і окультні сили суддя зібрала 50 тисяч доларів в згорток і пішла до Холодницького на зустріч разом зі своїм шефом Підберезним», - розповів Бутусов.

Також повідомлялося, що в момент передачі хабара, суддя Овчаренко перехрестила п'ять пачок по 10 тисяч доларів і прочитала молитву «Во ім'я отця і сина і святого духа».

Як детектив-антикорупціонер став другом чиновниці, щоб дати їй хабар

В кінці листопада СБУ схопила агента НАБУ, який хотів дати 15 тисяч доларів хабара першій заступниці голови Державної міграційної служби Діні Пімаховій.

Діна Пімахова розповіла, що у квітні цього року до її родичів в Запоріжжі зателефонували представники арабського інвестиційного фонду «Mubadala». Вони хотіли купити мікроавтобус, який родина продавала через оголошення у ЗМІ.

На зустріч прийшов чоловік, який представився керівником офісу інвестфонду в Україні Сергієм Титинковим. Він нібито приїхав відкривати тут представництво. Угода про придбання автобуса так і не відбулась, але за словами Пімахової, чоловік встиг налагодити дружні стосунки з її близькими. Через родину Титинков і познайомився з Пімаховою. Вона розповіла, що їх спілкування також стало дружнім. Іншого разу вони нібито випадково зустрічаються у Львові, куди Пімахова приїхала у відрядження, а Титинков купувати готель. Вони вечеряють в колі колег та друзів, багато спілкуються на різні теми: від футболу до особистого життя.

Через кілька місяців, за словами Пімаховаї, Титинков почав звертатися до неї з проханнями «вирішити питання» легалізації іноземців в Україні. Вона йому відмовила.

Коли пропозиції «посприяти» не завершились, звернулась до СБУ та розповіла, що їй пропонують хабар. Далі спілкування Пімакової та Титинкова фактично стало спецоперацією СБУ та ГПУ.

29 листопада пізно ввечері відбулось затримання Титинкова при спробі дати 15 тисяч доларів хабара Пімаховій. Під час затримання у нього знайшли різні технічні засоби, виявилось, що Титинков - це не справжнє ім’я чоловіка. Насправді його звуть Сергій Боярський, він є співробітником НАБУ.

Як тільки стало відомо про затримання агента НАБУ Боярського, у Бюро одразу назвали дії ГПУ та СБУ спланованою диверсією проти агентства.

У НАБУ наполягають, що їх детектив Боярський працював під прикриттям у заздалегідь спланованій спецоперації, яку відомство розробляло більше ніж півроку. Головною метою антикорупціонерів було виявлення злочинного угруповання у ДМС.

Тим більше, вони спростовують інформацію, що Боярський неодноразово пропонував хабарі Пімаховій. За матеріалами кримінального провадження НАБУ, вона сама неодноразово вимагала «заохочення» у 30 тисяч доларів.

Як розповів генпрокурор Юрій Луценко, НАБУ отримало інформацію, що чиновники ДМС могли незаконно видавати дозволи на постійне проживання в Україні іноземців, а також незаконно видавати їм паспорти громадян України. У ході спецоперації працівники НАБУ тричі намагались запропонувати хабар Пімаховій, розповів Луценко.

«Було три епізоди... Чиновниця ДМС не ангел, і в її розмовах є ознаки корупції. Я впевнений, що детективи НАБУ повинні дати цьому оцінку, і це має деяку юридичну перспективу. З того, що я бачу, є ознаки наявності корупції в діях цієї чиновниці та її знайомих», - сказав генпрокурор.

У той же час, Луценко зазначив, що у всіх трьох випадках дії агента НАБУ носили провокаційний незаконний характер. Луценко також розповів, що ГПУ прослуховували всі оперативні наради НАБУ, які проводились під час спецоперації.

«Вони зводилися до одного: як зробити так, щоб Пімахова все ж таки назвала цифру. Обговорювалося питання пити з нею не вино, а щось міцніше. Обговорювалося питання "давайте мене зловлять через наркотики, а її сестра працює в поліції, вона мене за гроші звільнить". Обговорювалися питання інтимні та інші», - розповів генпрокурор.

А закінчився шпинунський детектив тим, що правоохоронці не будуть нікого затримувати у цій справі. Мова йде як про заступницю голови ДМС Пімахову так і про детектива НАБУ Боярського.

Підготував Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: