Благодійність має бути прозора, - директор благодійного фонду

благодійність
фото: відкриті джерела

Традиційно в другу неділю грудня в нашій країні відзначають День благодійності. Її роль та значущість найбільш помітною в Україні стала, здавалось би, останні кілька років, коли на Сході почалися бойові дії.  

Втім, переконують волонтери, як і задовго до цього, нині люди не залишаються осторонь проблем хворих дітей.

фото: Lipska Nataliya у Facebook

«Насправді, благодійність у нас почала розвиватися дуже-дуже давно і я знаю організації, які працюють, відколи Україна тільки стала незалежною. Ми особисто, і взагалі медична благодійність як така, напевне, років 12-13 назад почала формуватися. Тому що перші волонтерські групи, які допомагали важкохворим дітям в лікарні, зокрема, онкохворим дітям, вони ще 12 років назад сформувалися», - розповідає директорка Благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська.

За її словами, як і будь-яка сфера, справжня благодійність має немало вимог. Серед них – свідомість і відповідальність.

«Я завжди кажу, що благодійність має бути свідома і відповідальна. У нас зараз є ситуація, коли дуже багато громадян готові допомагати, готові долучатися, готові давати кошти, час, вміння і свої знання. Це дуже й дуже цінно. Бо, подекуди, нам більше потрібні знання і вміння, ніж кошти. Але, на жаль, ми маємо дуже таку хаотичну благодійність, коли маса організацій починають щось роботи, щось декларувати, на щось збирати кошти. Купа людей кричать «Я волонтер і я щось роблю». А насправді це так дуже хаотично. Багато крику, багато якихось рухів, і мало ефекту. Ми завжди кажемо, благодійність має бути відповідальною. Якщо ви беретесь за якусь річ, ви маєте од і до її зробити. Якщо ви дали обіцянку, ви зобов’язані її виконати. Не можна сказати «Ой, не вийшло, вибачайте». Це не наш шлях», - переконує Ліпська.

Також благодійність передбачає прозорість використання коштів і звітність за них.

«Благодійність має бути прозора. Дуже-дуже-дуже прозора. І ефективні фонди, які діють в Україні, які збирають мільйони гривень на порятунок хворим дітям, я буду казати про медичну благодійність, бо я є експертом, вони завжди дуже прозорі. Бо без того не можливо. Люди мають бачити, куди ідуть їхні кошти. Це правильно – питати, на що вони використані. Не треба встидатися», - додає директорка благодійного фонду.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: