В Україні випустили перших військових поліцейських

міноборони
фото: Міноборони

У Навчальному центрі Військової служби правопорядку випустили перших військових поліцейських. Опановували усі нюанси професії правоохоронці упродовж трьох місяців.

Але, щоб приступили до роботи і чітко знали, які конкретні функції будуть на них покладені, Парламент повинен проголосувати законопроект «Про військову поліцію».

«Оскільки на сьогодні військова поліція в Україні ще не створена, тому не можна говорити про якісь конкретні функції. Адже лише після того, коли буде прийнятий законопроект №1805 у Верховній Раді «Про військову поліцію», тоді будемо знати, як конкретно функції будуть на нас покладені», - каже сержант-інструктор циклової комісії з військово-спеціальних дисциплін 25 Навчального центру ВСП Олександр Малонос.  

Як розповідають військовослужбовці, військова поліція як спеціальний орган діє у багатьох країнах світу. І у кожній з них військові поліціянти мають власний перелік завдань.

«У країнах НАТО на військову поліцію покладено ряд певних завдань. У залежності від країни є певні розбіжності. Але в основному військова поліція займається розслідуванням злочинів серед військовослужбовців, дотриманням правопорядку серед військовослужбовців. Вони супроводжують вантажі, вони супроводжують VIP-осіб. В Канаді і Сполучених штатах Америки військова поліція займається повітряним маршалством, тобто охорона повітряних суден. Здається, у Великобританії, військова поліція займається охороною консульств, посольств Британії в інших країнах світу», - пояснює військовослужбовець.

фото: Міноборони

В Україні схожі завдання нині покладені на військову службу правопорядку. Вона була створена у 2002-му році. І хоча перелік функцій ВСП доволі наповнений, на практиці, переконують військові,  виконують лише деякі із них.

«У силу певних обставин і, мабуть, недосконалого законодавства, реально військова служба правопорядку виконує лише функції з безпеки дорожнього руху – супроводу колон. Патрульно-постова служба займається в основному дотриманням військовослужбовцями дисципліни та правопорядку, а також займаємося тим, що дивимося, як поводять себе військовослужбовці у військових містечках, на військових полігонах, вживання алкогольних напоїв – складання адміністративних протоколів  за вживання військовослужбовцями алкогольних напоїв. І розшуком військовослужбовців, які здійснили самовільне залишення військових частин», - зазначає Олександр Малонос.

60 перших курсантів, які пройшли навчання, отримали відповідні сертифікати.

«Вони всі є військовослужбовцями ВСП уже на даний момент. Дехто з них прослужив і по 5 років, є такі військовослужбовці, які вже 15 років знаходилися у ВСП. Вони отримали той багаж знань, який буде необхідний для них, коли ВСП реформують у військову поліцію. Тобто кадри вже будуть підготовлені», -  додає сержант-інструктор циклової комісії з військово-спеціальних дисциплін.

Готували правоохоронців як українські, так і міжнародні інструктори.

«За три місяці наші курсанти проходять 9 модулів. За кожен модуль відповідає певний ряд інструкторів. Допомагали нам інструктори з Литви, вони відповідали за модуль «Поліційні операції». Допомагали військовослужбовці військової поліції з Великої Британії, з Польщі, з Данії і звичайно з Канади »,- зауважує Малонос.

Наступний набір курсантів очікують на початку лютого 2018-го року.

Олег ГАЛІВ, фото - Міністерство оборони України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: