Стартувала Технологічна платформа з ефективного і збалансованого використання природних ресурсів

i-2gHFMW8-X2

7-8 грудня у Києві презентували Технологічну платформу «Впровадження в Україні стандартів Європейського Союзу щодо ефективного і збалансованого використання енергетичних, мінеральних, водних й земельних ресурсів», що була iнiцiйована Спiлкою геологiв Украïни.

Мета платформи - об’єднати зусилля держави, приватного й наукового секторів  задля забезпечення сталого економічного розвитку держави. Ініціатива впроваджуватиметься шляхом імплементації у законодавство України положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС  і   відповідних директив ЄС.

Нову форму співпраці представлено в межах  шостого традиційного З’їзду геологів  України. Цьогоріч геологічний форум зібрав топ-менеджмент профiльних компанiй і служб, представників дипломатичних місій країн ЄС, iноземних і вiтчизняних експертiв, керiвникiв провiдних підприємств галузi та громадських спілок України.

«Діяльність Платформи спрямована насамперед на сприяння виходу Украïни на міжнародні ринки. Ми просто зобов’язані привести якість вітчизняної продукції і послуг до європейських стандартів шляхом переоснащення виробництва, удосконалення технологічних процесів, впровадження чинних в ЄС регламентів  й нормативів. Зокрема, шлях  досягнення провідних позицій має бути енергоефективним і невиснажливим для природних ресурсів, - зазначив президент Спілки геологів України Павло Загороднюк. – Не варто забувати, що урядом України 25 жовтня поточного року затверджено План заходів з виконання  Угоди, що фактично визначає євроінтеграцію невід’ємною частиною стратегічного планування соціально-економічного розвитку держави та зумовлює нагальну потребу в реформуванні вітчизняної економіки, у тому числі у сфері природокористування, згідно з вимогами законодавства ЄС».

Науковці зазначають, що  нова Платформа передбачає підготовку науково-технологічних ініціатив та рекомендацій владним структурам, науковій спільноті та бізнесу з вирішення нагальних проблем.

В  межах  шостого традиційного з’їзду геологів України його організатори та учасники озвучили низку пропозицій щодо залучення геологічної спільноти до реалізації заходів, спрямованих на інтеграцію України до Європейського Союзу, що передбачають модернізацію та інтенсифікацію інноваційного розвитку у сфері природокористування.

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Iванна Климпуш- Цинцадзе у привiтаннi учасникам З'ïзду наголосила на пiдтримцi позицiï геологiчноï спiльноти щодо необхiдностi реформування суспiльних й економiчних вiдносин у сферi природокористування згiдно вимог і положень законодавства  Європейського Союзу. Також віце-прем’єр-міністр рекомендувала профiльним мiнiстерствам і вiдомствам  долучитися до роботи у рамках Платформи.

Позитивну оцінку Платформі дав Надзвичайний і Повноважний Посол Фiнляндiï в Украïнi пан Юха Вiртанен.

«Запровадження технологічної Платформи в межах імплементації Угоди про асоціацію з ЄС є важливою і вчасною. Ми підтримуємо цю ініціативу і вважаємо її перспективною. Фiнляндiя є краïною з високим рiвнем культури у використаннi природних ресурсів. Сподіваюся, що ми будемо корисні один одному і вітаю можливiсть спiвпрацi Украïни і Фiнляндiï у цiй галузi», - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Фiнляндiï в Украïнi пан Юха Вiртанен.

Iнiцiативу також привiтало Посольство Угорщини, Посольство Литви, Посольство Францiï та Посольство Австрiï.

Ірина Супрун

«Платформа пропонує конкретний алгоритм співпраці  державного, приватного і наукового секторів. Як на мене, це перспективний симбіоз. В межах імплементації Угоди про Асоціацію з ЄС це вкрай актуальна ініціатива. Бо низка положень стосується стратегічного - природних ресурсів. Задля їхнього раціонального використання, потрібно перезавантажити діалог інвесторів і місцевих громад. Ініційована нами нова правова модель співпраці бізнесу і місцевих громад, забезпечить справжній діалог з регіонами. Люди більше не «ресурс», як це було за радянських часів. Люди мають право приймати рішення як саме має розвиватися їхній регіон», - Голова правління ГО «Наука, Розвідка, Видобування» Ірина Супрун.

Участь у новій Технологічній платформі  є добровільною. Її діяльність базується на засадах вільної кооперації, об’єднання зусиль заінтересованих учасників і концентрації їхніх можливостей на вирішенні конкретних завдань, зазначають науковці. Долучитися до кола засновників Платформи можна до 31 січня 2018 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: