Львівська опера запрошує на прем’єру — заборонену феєрію «Коли цвіте папороть»

15 грудня у Львівській опері відбудеться прем’єра феєрії «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича, твору, який був заборонений за часів радянської влади.

Про це під час прес-конференції, 12 грудня, повідомив Василь Вовкун, режисер-постановник, художній керівник Опери, передає кореспондент ІА Дивись.info.

14 грудня на сцені Львівського театру опери й білету ім. Крушельницької відбудеться здача вистави «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича, а вже 15 грудня львів’ян і гостей міста кличуть на її прем’єру.

«Коли цвіте папороть» — фольк-опера Євгена Станковича, написана у середині 1970-х років. У 1977 році Євген Станкович отримав замовлення на цю оперу від французької компанії «Алітепа» і вже у 1979 році команда приступила до її постановки. Однак, у момент здачі, каже Василь Вовкун, будівлю палацу «Україна» оточила міліція на конях і людей не пропускали до зали.

Виявилося, що тоді з Москви поступив дзвінок від секретаря ЦК ВКП(б) — ЦК КПРС Михайла Суслова щодо заборони вистави, за офіційною версією її відмінили «з технічних причин».

«У 2007 році я попросив Євгена Станковича переписати цей твір для академічного складу, бо перше виконання було з народними музиками. Він так і зробив, однак з ряду причин твір завмер. Коли ж я створив програму «Український прорив», ми вирішили поставити виставу, —каже Василь Вовкун. — І визначили її жанр вже не як фольк-оперу, а як феєрію. Я особисто мріяв 20 років поставити цей твір. Це велике щастя, коли збувається творча мрія, навіть через 20 років».

Василь Вовкун, художній керівник Львівської опери, режисер-постановник. Фото: Дивись.info

Опера поділена на дві дії: «Купало» і «Героїка». За словами Василя Вовкуна, вона трансформується від часів язичництва або гуманістичної епохи, де панувала гармонія людини і природи, до часів сьогоднішніх, сповнених гуманітарних катастроф, хаосу, в підтексті яких вчуваються історія козацтва і післякозацька доба.

У прем’єрних виставах бере участь народна артистка України, лауреатка національної премії імені Тараса Шевченка Ніна Матвієнко. Вона мала співати ще у першій постановці, 40 років тому, а тепер виступить на сцені Львівської опери.

«Як закриєш очі, наче на 40 років назад повертаєшся, а відкриваєш і все нове, сучасне. У народному хорі все інакше звучало, тому я звикала до академізму, він трошки затишений, — каже Ніна Матвієнко. —  Але на сцені прийшли ті ж переживання, які були тоді. Це епохальний твір, він національний, там Україна».

Народна артистка України Ніна Матвієнко. Фото: Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: