Розглядаємо 680 справ про зникнення цивільних під час конфлікту на Донбасі, - голова делегації Червоного Хреста

IMG_0993

У Львові відкрилася пересувна виставка «Невідомість. Сім`ї зниклих безвісти по обидва боки конфлікту», яка розповідає про зниклих безвісти на Донбасі.

Виставка проходить під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Про неї, а також зниклих на сході, наші журналісти поспілкувалися із Аланом Ешліманном, головою делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні.

- Розкажіть про виставку. Що б Ви хотіли сказати людям, які загубили власних рідних?

Ми раді, що отримали згоду та підтримку від Львівської міської ради на те, щоб розмістити цю виставку. Вона вже показувалася у Києві, на Сході України, в Одесі. Вона важлива тому, що таким чином ми можемо показати, що у Львові живе багато сімей, де люди зникли безвісти. У такий спосіб ми можемо висловити солідарність з цими сім'ями, а заодно підвищити суспільну обізнаність та свідомість, показавши, що поруч живуть сім'ї, які страждають від цієї проблеми.

- Яким чином сім'я може знати про те, що Ви можете допомогти знайти рідних?

Міжнародний комітет Червоного Хреста веде активну діяльність у засобах масової інформації і соціальних мережах. Також він активно працює з місцевим товариством Червоного Хреста, яке може надати інформацію та передати її до нас.

- Яка саме інформація має поступати від родичів людей, які зникли безвісти?

Насправді, необхідно не так багато інформації. Потрібно повне ім'я, прізвище особи та по батькові. Також дані про час і місце, коли востаннє були отримані якісь відомості про зниклого. А також необхідно встановити зв'язок між зниклим та поточним конфліктом, тобто встановити, чи зникнення справді пов'язане із конфліктом.

- Що говорить статистика? Як багато людей знайдено?

Ми ведемо в цьому напрямку роботу, тому що конфлікт досі триває. Наразі ми розглядаємо приблизно 680 справ про зникнення, але за часи конфлікту ми вже закрили приблизно 400 справ. Або родичі самі отримали самостійно інформацію щодо зниклої особи, або ми змогли це зробити.

Читайте також: Червоний Хрест у Львові відкрив виставку про зниклих на сході України людей (фото)

Частина цих справ була закрита у зв'язку з тим, що органи влади зробили все можливе, аби розшукати людину, і змогли надати інформацію сім'ям. Ми проводимо розшукові роботи, але у співпраці з владою також. Тому не можемо применшувати їхню роль у цьому процесі.

- Про які самостійні досягнення організації можна говорити?

До роботи, яку ми ведемо самостійно, належить збір інформації. Потім ми її передаємо відповідним органам. Як на контрольованій Україною стороні, так і на непідконтрольній. Ми все робимо у співробітництві з суспільними органами.

- Зв'язки на непідвладній Україні стороні можуть бути названі, чи це закрита інформація?

Ми не приховуємо, що співпрацюємо з де-факто органами влади по інший бік від лінії зіткнення. Цей підхід ми використовуємо у всіх країнах, де працюємо. Ми співпрацюємо з місцевою поліцією, судмедекспертами.

- Вас повідомляють, коли сім'ї возз'єднуються?

Немає окремого шаблону, як все відбувається. Утім, трапляється, що родина забуває нас інформувати, коли родич знаходиться.

- Що відчуваєте Ви, коли місія виконується?

Бувають моменти щастя, коли люди знаходяться і це мотивує. Але, на жаль, є люди, які залишаються зниклими.

Ольга ШВЕД для Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: