Третина українців готова пожертвувати свободою заради добробуту

maxresdefault

Коли українцям запропонували обрати пріоритетом для себе добробут чи свободу, думки респондентів розділилися майже порівну.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного наприкінці 2016-початку 2017 років, яке презентували 15 грудня, інформує Дивись.info.

Базові цінності, такі як свобода, гідність, справедливість та рівність отримали найбільшу підтримку серед українців. Так, на перше місце респонденти ставили свободу (80%), безпеку (72%), справедливість (70%).

Утім, за словами авторів дослідження, висловлену високу оцінку цінності свободи можна поставити під сумнів. Адже коли опитаним запропонували обирати, що є пріоритетним — добробут чи свобода — думки розділилися нарівно.

«Ми ставили контраверсійне питання стосовно того, що люди б обрали. Чи вони готові терпіти певні матеріальні труднощі, але свої права нікому не дати обмежити, чи ні. Третина говорила, що готова віддати державі певні права і свободи, в обмін на певні матеріальні блага, третина сказала, що не готова позбутися частини своїх прав і обов’язків в обмін на соціально-економічні блага, а третина взагалі не змогла відповісти на це питання», — каже Світлана Колишко, керівниця групи з прав людини, координаторка проекту Програми розвитку ООН в Україні.

Зазначимо, опитування проводили наприкінці 2016-початку 2017 років.

Загальнонаціональне дослідження охоплювало 2002 респонденти у всіх регіонах України, окрім окупованих територій. Крім того, в рамках дослідження були опитані певні тематичні групи: поліцейські, державні службовці, судді, правозахисники, журналісти та вчителі.

Дослідження проводив Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірма «Юкрейніан соціолоджі сервіс» на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці з ГО «Центр інформації про права людини» і Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: