В Україні скасовано екологічну експертизу

875d5bdeffdd2c6fc0795ee3b9ac43f8

В Україні скасовано екологічну експертизу. Вона фактично не працювала останнім часом і лише множила корупційні схеми.

Рівно півроку тому було офіційно опубліковано ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля», ухвалений парламентом у травні.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив міністр екології Остап Семерак.

«Сьогодні, 18 грудня, закон вступає в дію і відміняє попередні нормативно-правові документи, на які було багато нарікань від бізнесу щодо корупційності, та максимально наближає наші процедури до існуючих у ЄС. До речі, цей закон є одним із важливих зобов’язань України, згідно з Угодою про асоціацію», – написав Остап Семерак.

Він зауважив, що насправді український бізнес, який має досвід роботи в країнах ЄС, вже тривалий час працює за цими правилами.

«Мінприроди виконало великий обсяг завдань як з точки зору впровадження міжнародних зобов’язань, так і в частині можливості практичного функціонування закону в українських реаліях.

Зокрема, на виконання вимог Закону 13 грудня цього року Кабінет Міністрів України прийняв:

- Критерії визначення планованої діяльності, її розширення та зміни, які не підлягають оцінці впливу на довкілля;

- Порядок проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля;

- Порядок передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля та Порядок ведення Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля.

Отож відсьогодні:

- подача документів здійснюється безпосередньо шляхом внесення їх до відкритого Єдиного реєстру з ОВД, що забезпечить відкритість та обмежить контакт чиновника з суб’єктом господарювання. Зараз реєстр працює у тестовому режимі. Ознайомитися з ним можна за посиланням - http://eia.menr.gov.ua/)

- чітко визначені стадії подачі, строки подання, опрацювання та зразки документів, визначених у Законі та необхідних для отримання висновку з ОВД;

- визначено порядок встановлення плати за забезпечення громадського обговорення в процесі оцінки впливу на довкілля та напрями, за якими можуть використовуватись кошти», – зазначив міністр.

Із чітким переліком типів об’єктів, що підлягають оцінюванню впливу на довкілля можна ознайомитися у самому тексті Закону.

«Але вважаю знаковим у цьому процесі, що буде скасована практика «повернення на доопрацювання». Натомість у висновку про ОВД будуть виписані умови, щоб конкретний проект мінімально завдавав шкоди довкіллю і здоров’ю громадян. Крім того, врешті матимемо чітку, прописану по днях процедуру консультацій з громадськістю, порядок врахування отриманих пропозицій. Головне - вся інформація відкрита і доступна в Реєстрі.

Звичайно, попереду багато роботи. Необхідно, щоб практика підтвердила добрі наміри і новий висновок ОВД не став старою експертизою, а інерція буде. Проте ми будемо реагувати, бо це єдиний шлях вперед», – резюмував міністр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: