У Львові наступного року з'явиться Меморіал Небесної Сотні, - ЛМР

Будівництво і облаштування цього простору пам’яті Небесної Сотні планують завершити до кінця 2018 року, вартість всіх робіт становитиме не менше 1 мільйону доларів.

Про це під час брифінгу розповів начальник управління архітектури й урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський, передає прес-служба ЛМР.

У 2015 році Львівська міська рада оголосила проведення архітектурного конкурсу на кращу проектну пропозицію облаштування меморіалу пам’яті Небесної Сотні у Львові.

Зазначається, що станом на сьогодні вже є переможці конкурсу, яких було нагороджено, також вже є робочий проект авторів, розроблений детальний план територій, на сесії у четвер буде винесено ухвалу стосовно цього проекту, у січні потрібно буде проголосувати ще одну ухвалу, опісля чого навесні можна буде розпочати будівництво Меморіалу.

«Представники різних громадських організацій наполягали на тому, щоб локація меморіалу була на Сихові, оскільки перший полеглий Герой – пан Вербицький – був власне з Сихова. Робоча група у протоколі записала те, що для меморіалу пропонується локація валів по обидва боки від вулиці Кривоноса, тобто в історичному центрі міста Львова. У цьому протоколі було зазначено, що не заперечується, аби різні громади Львова вшановували пам’ять Небесної Сотні у своїх районах, зокрема ви знаєте і про сквер Небесної Сотні на Левандівці. Ми не заперечували, щоб були встановлені якісь пам’ятні знаки», - зазначив начальник управління архітектури й урбаністики Юліан Чаплінський.

За його словами, комплекс буде посаджено на формально дві ділянки, одна з них - парк «Губернаторські вали» (землевпорядна документація є готова і затверджена в Києві).

«Перша ухвала вже є затверджена сесією раніше, а на цій сесії будемо виносити другу ухвалу, відповідно це нас дуже просуне вперед. Також по скверу, де буде безпосередньо площа і меморіальна стела Небесної Сотні, вже є перша ухвала, а в січні буде друга щодо відведення цієї земельної ділянки. Обидві ці ділянки відводяться у користування ЛКП «Зелений Львів», тобто формальним замовником містобудівних умов та обмежень буде це підприємство», - зазначив Чаплінський.

Також він розповів, що вже є розроблений детальний план території, який пройшов містобудівельну раду і нещодавно проходив громадські слухання. Формальна участь цих слухань завершилася 15 грудня і в детальному плані новим стало лише те, що було пропрацьовано сценарії трасування канатної дороги – ідеї інвестиційного проекту, яка породила ряд сумнівів чи непорозумінь щодо сусідства канатної дороги з цим меморіалом.

«Проект, який буде реалізований, складається з двох частин: пішохідного моста, і площі з стелою у сквері. Між пагорбами вздовж вул. Кривоноса буде пішохідний міст з пандусом, який матиме скульптурну природу і буде об’єктом всередині з експозицією Героїв Львівщини. Цей міст буде виводити на терасу, яка зараз не експлуатується (зі сторони вул. Замкової), де буде створено площу і стелу, присвячену Героям Небесної Сотні», - розповів Чаплінський.

«З весни ми готові розпочинати будівництво Меморіалу Небесної Сотні. Орієнтовний час будівництва такого меморіалу – до кінця 2018 року, але ми будемо намагатися встановити меморіал до чергової річниці Майдану. З практичного досвіду можу сказати, що діапазон ціни може бути дуже різним і це залежить від якості тих матеріалів, які будуть використані. Ми будемо старатися залучати і кошти меценатів, як це було з освітленням на площі Митній. Але наразі ми рухаємося лише у рамках того, що міський і обласний бюджет мали б це співфінансувати. Очевидно, що цей меморіал коштуватиме не менше 1 млн доларів», - проінформував начальник управління архітектури й урбаністики ЛМР.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: