Польща може втратити голос в ЄС

SONY DSC
SONY DSC

Через суперечливу судову реформу Єврокомісія розпочинає дисциплінарний процес проти Польщі, що може призвести до втрати країною права голосу в Євросоюзі.

Через суперечливу судову реформу Єврокомісія розпочинає дисциплінарний процес проти Польщі, що може призвести до втрати країною права голосу в Євросоюзі, пише DW.

Європейська Комісія (ЄК) в середу, 20 грудня, розпочала дисциплінарну процедуру проти Польщі через суперечливу судову реформу, яка втілюється у життя в країні. В результаті цього безпрецедентного кроку, до якого раніше ЄС ще ніколи не вдавався у своїй історії, Польща може бути позбавлена права голосу в ЄС.

«З важким серцем ми вирішили ініціювати початок застосування пункту 1-го статті 7-ї (Договору про ЄС. - Ред.). Але факти не залишають нам вибору», - заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс.

Він зазначив, що 13 законів, які були ухвалені в Польщі за останні два роки, створили ситуацію, коли уряд країни «може систематично, політично вмотивовано втручатися у формування, повноваження, адміністрування та функціонування» судових органів влади в Польщі.

Тепер країни-члени ЄС можуть більшістю в дві третини голосів визначити, чи становлять дії Польщі «очевидну загрозу серйозного порушення» основних принципів ЄС. Стаття 7-ма договору про ЄС також передбачає застосування крайньої міри щодо клаїни-члена блоку за порушення європейських принципів - позбавлення її права голосу в Європейській раді. Проте таке рішення потребує одностайної підтримки з боку країн-членів ЄС. Враховуючи це, такий сценарій на сьогодні виглядає малоймовірним, оскільки раніше уряд Угорщини заявляв, що у разі такого голосування він заветує це рішення.

В правлячій партії Польщі «Право і справедливість» у відповідь на рішення ЄК вже заявили, що дії Брюсселя є політично мотивованими. Міністр юстиції Збігнєв Зьобро пообіцяв, що, попри заходи ЄС, країна продовжить реформувати свою судову систему, передає агенція AP.

Єврокомісія та влада Польщі перебувають в конфлікті з початку 2016 року. Тоді вперше в історії ЄС Брюссель запустив процес перевірки відповідності країни-члена принципу верховенства права, дотримання якого є передумовою членства. Підставою перевірки стала реформа конституційного суду в Польщі - на той час єдиного верховного органу влади, непідконтрольного націонал-консервативній партії «Право і справедливість».

Продовженням суперечливої реформи у липні 2017 року стало уповноваження міністра юстиції Польщі визначати голів місцевих судів. Єврокомісія надіслала Варшаві свої зауваження щодо реформи, однак Варшава відкинула претензії Брюсселя як втручання у свої внутрішні справи. 15 листопада Європарламент ухвалив резолюцію, в якій наголосив, що ситуація в Польщі свідчить про «чітку загрозу серйозного порушення» європейських цінностей, включаючи принцип верховенства права.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: